Rébus jménem brankoviště. Koho na olympiádě nasadí Češi?

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Jestli je některá pozice, se kterou nemá český národní tým dlouhodobě problém, je to místo brankáře. Brankoviště je dlouhodobě okupováno kvalitními gólmany. S blížící se olympiádou je tak na místě otázka, koho český výběr nasadí. Ještě je poměrně dost času na to, aby se dělaly závěry, nicméně hodí se celou situaci alespoň shrnout.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

České mládí se cpe do NHL

Na místo jedničky musí po velice podařeném startu pomýšlet Dan Vladař, který se po minulé sezoně přesunul z Bostonu do Calgary. Sliboval si větší herní vytížení, a to také přišlo. Spolu s ním přidal také vynikající výkony, díky kterým se spolu s Jacobem Markströmem dostal mezi brankářskou smetánku nejlepší ligy světa. Pokud Vladařovi vydrží forma, olympiáda by mu neměla uniknout.

Na pozici prvního gólmana si logicky musí brousit zuby i Vítek Vaněček. Kometa loňské sezony se usadila v NHL a pravidelně se střídá s washingtonským kolegou Iljou Samsonovem. Pětadvacetiletý gólman si drží procentuální úspěšnost zákroků nad hranicí devadesáti procent, pro trenéry Capitals je tak spolehlivou volbou.

Jestliže byl Vaněček kometou loňské sezony, Karel Vejmelka je tou letošní. Bývalý gólman Brna svou kariéru v NHL teprve rozjíždí, nicméně jeho jméno už zná celá liga. Nejvíce zazářil v zápase proti Winnipegu, kdy vychytal své první čisté konto v lize. Vejmelka ukázal, že se s ním rozhodně musí počítat. Leč chytá za outsidera celé sezony Arizonu, dělá v brankovišti, co může.

Kvalita na marodce

Dále tu máme dva prvotřídní gólmany, zároveň ale také dva velké otazníky. Petra Mrázka z Toronta i Pavla Francouze z Colorada neustále trápí nějaké bolístky, takže je těžké odhadovat, jestli budou v době konání olympijských her k dispozici. Mrázek je zatím pro Toronto zklamáním. Do týmu přicházel doplnit tandem k Jacku Campbellovi, nicméně jeho vleklé zranění třísel mu zatím nedovolilo se pořádně ukázat.

Velkou smůlu měl i Pavel Francouz, který rok nechytal a měl za sebou operaci kyčle. V přípravě před sezonou si ale poranil kotník, takže z kolotoče NHL vypadl opět. Pokud se oba konečně postaví mezi tři tyče, mají na nominaci velkou šanci. Otázkou je, jestli jim to dovolí jejich zdraví.

Jistota v evropském brankovišti

Zajímaví brankáři čekají pochopitelně i v Evropě. Největší šance na obdržení nominace mají pravděpodobně Šimon Hrubec a Roman Will. Oba chytají v kvalitních týmech KHL. Hrubec má pozici jedničky v silném Omsku, kde v poslední sezoně vychytal Gagarinův pohár, Will zase okupuje tři tyče ve výborně hrajícím Čeljabinsku.

Spojené státy americké od začátku listopadu otevírají hranice a my pro Vás už nyní chystáme zajímavé tripy na NHL i NBA. Zakončete rok silvestrovským trojzápasem v New Yorku, vyrazte na začátku roku 2022 do Kalifornie a Nevady (co se stane ve Vegas, zůstane ve Vegas!) 🙂 , nebo vyplňte konec ledna opět multizájezdem do New Yorku. Všechny zájezdy naleznete ZDE.

Přejít do FAN shopu