Repre už zná jízdní řád MS i olympiády. Co znamená ZOH v Pekingu pro Pastu?

5 minut čtení

Hokejový fanoušek se má v letošní sezoně na co těšit. V únoru proběhnou Zimní olympijské hry v Pekingu a s účastí nejlepších hráčů z NHL to zatím na rozdíl od poslední olympiády v Pchjongčchangu vypadá celkem nadějně. Hned o necelé tři měsíce později pak začne MS ve finském Tampere. Na co se mohou čeští reprezentanti těšit?

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Zatím se zdá, že olympiáda – první a hlavní vrchol sezony – by se mohla hrát za účasti hvězd z kanadsko-americké NHL. Nejlepší liga světa minimálně s pauzou v aktuálně platném rozpisu NHL počítá. Jak prozradil v rozhovoru pro deník Sport náš současný nejlepší hokejista David Pastrňák, účast na olympiádě by pro něho byla splněným snem.

„Je to můj dětský sen. Dá se říct, že tehdy byl jediný – hrát na olympiádě. Protože když je člověk malej, je kvůli časovému posunu těžké sledovat NHL. O to víc jsem prožíval český nároďák. Mistrovství světa, olympiády. To byl největší sen. Až pak, když jsem byl starší a šel jsem do Švédska, jsem NHL začal víc vnímat. Hlavně když tam běžely sestřihy. Ale nároďák byl prostě nejvíc. O tom jsem vždycky snil,“ vysvětlil pro Sport svůj pohled na věc.

Zároveň ale Pasta přiznává, že dokud se účast hráčů NHL definitivně nepotvrdí, bude stále malinko nervózní. Vše se točí okolo pojištění hráčů NHL proti nákaze koronavirem. Pokud by k dohodě nedošlo, vedení NHL je připraveno únorovou přestávku pro ZOH zrušit a liga by jela dál bez jakékoliv pauzy. Borci z NHL se od roku 1998 (slavné Nagano) do roku 2014 zúčastnili pěti zimních olympijských her v řadě, pak ale v Pchjongčchangu hrát nemohli. Turnaj v Pekingu se uskuteční od 4. do 20. února 2022.

SLOŽENÍ ZÁKLADNÍCH SKUPIN ZOH 2022

Skupina A: Kanada, USA, Německo, Čína.
Skupina B: Rusko, Česká republika, Švýcarsko, Dánsko.
Skupina C: Finsko, Švédsko, Slovensko, Lotyšsko.

Ať už se bude hrát v Pekingu za účasti hráčů z NHL nebo nikoliv, jisté je složení základních skupin. Po olympijské kvalifikaci, v níž zvládli své kvalifikační skupiny Slovensko, Dánsko a Lotyšsko, je obsazení olympijského turnaje kompletní. Svěřenci trenéra Filipa Pešána v únoru příštího roku narazí na Švýcarsko, Dánsko a především na ruskou Sbornou.

NA MISTROVSTVÍ SVĚTA PROTI DOMÁCÍM I OUTSIDEROVI Z BRITÁNIE

Necelé tři měsíce po skončení olympiády pak přijde na řadu další vrchol reprezentační sezony – mistrovství světa ve Finsku. O účasti hráčů ze zámoří na severu Evropy už rozhodne klasicky, jak se povede jejich týmům v NHL, a jestli ještě budou bojovat o Stanley Cup.

Čeští hokejisté vstoupí do mistrovství světa 14. května 2022 v Tampere zápasem proti Británii. O den později nastoupí proti Švédsku. Dalšími soupeři svěřenců kouče Filipa Pešána ve skupině B jsou postupně Bělorusko (17. května), Lotyšsko (19. května), Norsko (21. května), USA (23. května) a na závěr domácí Finsko (24. května), které bude obhajovat stříbrné medaile z posledního šampionátu v Rize.

V Tampere se bude hrát v nové Uros Live Areně pro 13 500 diváků, která bude hostit také dvě čtvrtfinálová utkání, obě semifinále, finále i zápas o třetí místo. Druhým dějištěm šampionátu bude helsinská Hartwall Arena pro 13 506 fanoušků, kde se ve skupině A představí obhájce titulu Kanada a dále Rusko, Německo, Švýcarsko, Slovensko, Dánsko, Kazachstán a Itálie.

TAMPERE, NEJVĚTŠÍ VNITROZEMSKÉ MĚSTO SEVERU

Samotné Tampere, hlavní dějiště příštího šampionátu, je třetím největším městem Finska a největším vnitrozemským městem v severní Evropě. Má přibližně 210 tisíc obyvatel. Hodně dlouho by o tomto městě mohl vyprávět reprezentační brankář Dominik Hrachovina, který v tamní Tappaře ve dvou etapách několik let úspěšně působil. Rodákem z Tampere je také další hokejový brankář, na českých kluzištích dobře známý Fin Sasu Hovi, který působil ve Vsetíně, Kometě Brno a ve Znojmě.

BACK-TO-BACK ŠAMPIONI SI JDOU PRO HATTRICK?

Na co těšit se ale letos mají i fanoušci zámořského hokeje na menším kluzišti. Fantastická a elektrizující atmosférou nabitá NHL začne už za několik málo měsíců a my budeme u toho! Nejen nový zaměstnavatel Jakuba Voráčka (Columbus) bude vzbuzovat velkou pozornost. Tampa Bay Lightning může zaútočit na třetí Stanley Cup po sobě. Budou u toho čerství back-to-back šampioni z Česka Jan Rutta a Ondřej Palát?

Od podzimu chceme začít opět vypravovat naše klienty za zážitky do zámoří, kde si můžeme společně užít nejen NHL, ale i další tradiční severoamerické sporty. Už nyní nabízíme zájezdy do New Yorku, Kalifornie a Nevady nebo do Miami.

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít novinky v našem FAN shopu. Potěšte svou hokejovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu