Riga: Paříž Pobaltí a město, které láká nejen hokejem

4 minuty čtení
Autor: Viktor Háber

Mistrovství světa se rychle blíží. Do května, kdy v lotyšské Rize a finském Tampere vypukne hokejové šílenství, zbývá pár týdnů. A že se je na co těšit! Čeští hokejisté přijedou obhajovat bronzové medaile, doplní je i mladíci z úspěšného MS juniorů. Ale pozor, Riga není jen hokej.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Pokud jde o samotný hokej, Češi se v Rize pokusí o reparát. Lotyšská metropole už mistrovství světa hostila dvakrát – v letech 2006 a 2021, Češi ale ani jednou úplně nejásali. Ostatně, o tom, jak jsme v Lotyšsku dopadli v minulosti, si můžete přečíst tady.

Krásné prostředí

Velká očekávání jsou také od samotného města. Riga nese přezdívku „Paříž Pobaltí“ a návštěvníci budou překvapeni, kolik toho toto město nabízí. Staré město je plné krásných a starých uliček nebo kostelů a díky úchvatné secesní architektuře nechybí centrum Rigy na seznamu UNESCO.

Uličky Starého města a pohled na centrum z ptačí perspektivy

Ohromí vás Rižský hrad u řeky Daugavy, přes kterou vede mnoho mostů, ten nejkrásnější, Lanový most, byl inspirován bratislavským mostem SNP. Při procházce městem si všimnete také nepřehlédnutelné televizní věže, baziliky svatého Petra, Švédské brány nebo Třech bratrů, tedy vzácných historických domů v úžasném centru s velkou Centrální tržnicí.

Riga vás svými budovami překvapí, hledejte Dům koček nebo Dům černých hlav, který se stal symbolem Rigy a jehož vzhled prodává letenky do Pobaltí. Můžete se zde projet po městských kanálech a ochutnat typické jídlo pelmeně, což jsou vlastně lotyšské pirohy.

Národní jídlo Pelmeně a Dům černých hlav

Riga a hokej, to jde k sobě

Město Riga má také bohatou hokejovou infrastrukturu i historii. Riga Arena, která byla postavena u příležitosti mistrovství světa v roce 2006, má celkovou kapacitu 10 300 diváků. Může se však proměnit i v basketbalovou nebo koncertní halu, která pojme celkem 14 500 diváků a mnohé překvapí svou moderností a vynikající akustikou.

Zdroj: uefa.com – Riga arena

Není divu, že v minulosti hostila kromě hokejového šampionátu také summit NATO, mistrovství Evropy v basketbalu žen v letech 2009 a 2019 a zápasy skupiny D na mistrovství Evropy mužů v roce 2015. Své koncerty zde odehráli Bryan Adams, Ed Sheeran, Katy Perry, Linkin Park, Metallica, Ozzy Ozbourne a mnoho dalších.

Nejúspěšnější lotyšský klub Dinamo Riga má bohatou historii, od roku 2008 až do předloňska byl součástí nadnárodní KHL a jednou z legend klubu je bezesporu i slovenský střelec Marcel Hossa. Dinamem prošlo i mnoho Čechů, v čele s Lukášem Radilem či Tomášem Kundrátkem.

Zdroj: IIHF.com/Foto: Andre Ringuette

Riga však vychovala i velké hokejové legendy. Své hokejové začátky zde prožil Sandis Ozolinš, kterého lze považovat za nejlepšího lotyšského hokejistu všech dob. Tento obránce dokonce dokázal v sezoně 1995/1996 vyhrát s Coloradem Stanley Cup. Vynikající brankář Arturs Irbe patřil v devadesátých letech k nejlepším v NHL, do očí trkne i další rodák z Rigy Edgars Masalsskis, který je na MS zavedeným jménem.

Lotyšští fanoušci patří k těm nejvášnivějším, vždyť Dinamo Riga mělo jedny z nejhlasitějších fanoušků v KHL a uvolnění Lotyši to na mistrovství světa vždy uměli roztočit.

Riga, Lotyšsko a hokej – tuhle kombinaci si zamilujete, doslova i obrazně. Doufáme, že po prohlídce krásného města se bude stejně dobře dívat i na výkony a výsledky našich hokejistů.

DOPORUČUJEME

👉 MS 2023: Česko – Slovensko, Česko – Kazachstán (charter) – letecký zájezd

👉 MS 2023: Česko – Norsko, Česko – Švýcarsko (charter) – letecký zájezd

👉 nabídka vstupenek a zájezdů na MS 2023