ROZHOVOR: Stanislav Svozil o Bedardovi i parádní sezoně

4 minuty čtení

Spolu s Davidem Jiříčkem patří Stanislav Svozil k největším nadějím české defenzivy. Shodou okolností budou oba válčit o místo v jedné organizaci – v Columbus Blue Jackets. Debut v NHL si v této sezoně oba odškrtnuli. Pro Svozila to pak byla jen třešnička na výjimečné sezoně.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

SEZONA V JUNIORCE? NAPROSTÁ DOMINANCE

K Svozilově sezoně v kanadské juniorce se vlastně těžko hledají slova. V dresu Reginy Pats působil druhým rokem. Za tak krátkou dobu si dokonce vydobyl pozici asistenta kapitána a v sezoně patřil k lídrům týmu.

Se 78 body v 56 utkáních se stal třetím nejproduktivnějším bekem Wester Hockey League, na první místo ztratil pouhé tři body. O příčku lépe na tom byl co se týče bodů na zápas, kde s hodnotou 1,39 zaostal pouze za Olenem Zellwegerem, velkou nadějí Anaheimu.

„Sezona se povedla, teď jsem na to nedávno vzpomínal, byla to velice povedená sezona,“ řekl Svozil exkluzivně pro HokejTour. „Byla paráda hrát s hráči, kteří tam byli, hodně jsme si rozuměli. Na ledě i mimo něj.“

V play off sice navázal na skvělé individuální výkony, týmově to ale nevyšlo. „Určitě jsme chtěli dojít dál, ale soupeř to zvládl lépe. Rozhodla naše nezkušenost,“ myslí si.

KÁMOŠ ODVEDLE? SUPERTALENT BEDARD!

I přes to, že Svozil patřil mezi hvězdy ligy, nebyl ani nejzajímavějším hráčem svého týmu. To je ale vlastně docela nemožné, když s vámi hraje borec, o kterém se mluví jako o novém McDavidovi či Crosbym.

Hlavní hvězdou Reginy byl totiž Connor Bedard, zaručená jednička letošního draftu a borec, který v 57 zápasech sesbíral těžko uvěřitelných 143 bodů. Rychlý výpočet – 2,5 bodu na zápas.

„Connor je skvělý člověk, byla paráda hrát každý zápas na zaplněném stadionu, užívali jsme si to,“ vzpomíná odchovanec přerovského hokeje. „Trošku mě mrzí, že neskončil v Columbusu, ale i tak mu přeji mnoho štěstí. Jak jsem již říkal, je to skvělý kluk a parádní hokejista.“

NÁRODNÍM HRDINOU DÍKY STŘÍBRU

Povedenou sezonu zažil Svozil nejen na klubové úrovni, ale také v českém národním dresu. Byl to právě on, kdo jako kapitán dovedl české juniory ke stříbru na zimním světovém šampionátu.

Na šampionátu zapsal jeden gól a sedm asistencí v sedmi utkáních a byl jedním z nejvýraznějších členů kádru. „Myslím, že to byly největší zápasy v mé kariéře. Parta, která tam byla, byla neskutečná. I díky tomu z toho byl super výsledek,“ dodal.

Mezi největší přednosti týmu patřila soudržnost, nicméně kromě Svozila vystřelilo i několik dalších individualit. „V týmu bylo vidět, že je v každém něco. Že je tým poskládán správně. Samozřejmě byli vidět třeba David Jiříček, Eda Šalé nebo Jirka Kulich, ale celkově hrál skvěle prostě celý tým,“ pochválil kamarády.

TURBULENTNÍ KONEC SEZONY. A CO DÁL?

Konec sezony byl pořádně turbulentní. Konec v juniorce, první dva zápasy v NHL (v nich dokonce první bod v podobě asistence) i jeden start na farmě, kde stihnul dokonce přihrávky dvě.

„Bylo to rychlé, ale vnímáte to. Vždyť je to věc, proč hrajete hokej, abyste hráli v NHL, za což jsem byl velice vděčný, i za zápas v AHL, byla to super zkušenost. Teď jen dokázat, že tam patřím,“ popisoval svoji zkušenost.

Dokázat to bude moci nejdřív na podzim, kdy se rozbíhají tradiční kempy před sezonou. „Nevím, co bude, vše se rozhodne právě tam,“ pokrčil rameny.

Konkurenci bude mít například i v Davidu Jiříčkovi. Ostatně, oba si těsně před šampionátem střihli roli i v národním týmu. „Byla to parádní zkušenost a motivace do další práce,“ zakončil.

VYRAŽTE S NÁMI NA HOKEJ!

👉 MS 2023: Česko – Norsko, Česko – Švýcarsko (charter) – letecký zájezd 
👉 Nabídka vstupenek a zájezdů na MS 2023
👉 Čtyřzápas NHL ve Stockholmu