Schmaltz přepsal historii Coyotes. Kteří Češi mu šlapou na paty?

3 minuty čtení + video

Pokud byste si měli před sezonou vsadit, kdo dokáže za jeden zápas posbírat sedm kanadských bodů, pár jmen by vás možná napadlo. McDavid, Draisaitl, Ovečkin, možná Matthews? Jen těžko by ale někdo tipoval Nicka Schmaltze, útočníka Arizony, vůbec nejhoršího týmu NHL.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Coyotes letos hrají spíš o to, jak skončit úplně poslední a mít první volbu draftu, než o nějaký reálný úspěch. A podle toho jejich výsledky vypadají. O to více šokující bylo galapředstavení amerického útočníka. Asi není třeba zdůrazňovat, že šlo o Schmaltzův nejlepší zápas v jeho kariéře. Pod výhru 8:5 nad Ottawou se podepsal dvěma góly a pěti asistencemi.

Nick Schmaltz si jednou zahrál i na mistrovství světa dospělých. Roku 2017 reprezentoval kanadský národní tým v Německu a Francii. Tehdy posbíral v sedmi zápasech tři asistence. Javorové listy ve finále podlehly na nájezdy Švédsku a Schmaltz si tak odvezl stříbrnou medaili.

Cenný kov si Schmaltz ještě v mládežnických letech přivezl také od nás z České republiky. Roku 2017 s kanadskou reprezentací ovládl populární Ivan Hlinka Memorial Cup hráčů do 18 let. Z Břeclavi si odvezl zlato, nastoupil do tři utkání, ve kterých dal pět gólů a na tři přihrál.

VĚDĚLI JSTE, ŽE…

  • Americký útočník se unikátním počinem stal rekordmanem v celé historii Coyotes včetně jejich předchůdců, původních Winnipeg Jets. Fanoušci tak měli po delší době co slavit.
  • Když Jaromír Jágr 11. ledna 2003 nasbíral coby křídlo Washington Capitals v zápase s Florida Panthers sedm bodů za hattrick a čtyři asistence, možná to doma ve Wisconsinu sledoval u televize i okouzlený šestiletý capart jménem Nick Schmaltz.
  • Deset. Tolik kanadských bodů za jedno utkání je rekordem NHL. Roku 1976 se to povedlo centrovi Toronta Maple Leafs Darrymu Sittlerovi. Třeba Wayne Gretzkey zaznamenal nejvíce osm bodů. A v této tabulce jsou i slovenští bratři Peter a Anton Šťastní, kteří zaznamenali osm bodů ve stejném zápase 22. února 1981 za Quebec Nordiques.
  • Český hokej se může pyšnit třeba 14 kanonýry, kteří dali v jednom zápase NHL minimálně čtyři góly. Jsou mezi nimi vyhlášení kanonýři jako Jaromír Jágr nebo současná megastar českého hokeje David Pastrňák, ale třeba také Jan Bulis, který během kariéry v NHL platil spíše za defenzivního útočníka.
  • Čtyřgólovými střelci z České republiky v NHL jsou: Miroslav Fryčer, Jiří Hrdina, Vladimír Růžička, Petr Nedvěd, Jaroslav Svejkovský, Jaromír Jágr, Radek Dvořák, Jiří Dopita, Patrik Eliáš, Martin Havlát, Jan Bulis, Tomáš Hertl, David Pastrňák a Jakub Vrána. Tomáš Hertl se tehdy stal vůbec nejmladším hráčem v historii NHL, kterému se povedlo vstřelit čtyři góly v jednom zápase.

Chcete být u bojů českých hokejistů také na blížícím se mistrovství světa ve Finsku? Vedení reprezentačního úseku vyslyšelo volání hokejové veřejnosti a odvolalo z funkce trenéra Filipa Pešána. Pomůže tato změna ukončit dlouhé čekání na medaili? Buďte u toho s námi, vypravujeme letecký speciál na zápasy s Velkou Británií a Švédskem!