Sezona naplněná rekordy. Přiblíží se Ovečkin Gretzkymu?

3 minuty čtení
píše David Zlomek

NHL není jenom hokej a tvrdý byznys. Je to také hra s čísly. Snad každý fanoušek se někdy proklikával statistikami a zkoumal, jak bohaté byly sezony jeho oblíbených hráčů. Samozřejmostí je také lámání rekordů. Jaké by mohly padnout letos? A jaká jsou ta nejdůležitější data?

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Hull, Jágr či Gretzky na mušce Ovečkina

Obrovská pozornost je pochopitelně upřena na Alexe Ovečkina. Ten před sezonou podepsal pětiletý kontrakt, čímž naznačil jediné. Já toho Gretzkyho prostě dostanu!

Fenomenální Rus byl na startu ročníku na metě 733 branek a držel páté místo historických tabulek střelců. Na Gretzkyho mu stále chybí kupa gólů, nicméně zajímavé milníky před ním stojí už letos. Čtvrtého Bretta Hulla s 741 brankami překoná hravě, políčeno by mohl mít také na bronzového Jágra, jemuž se podařilo vstřelit hned 766 gólů.

Na střelecký milník myslí i Ovečkinův velký rival Sidney Crosby. Tomu chybí čtrnáct branek k tomu, aby dosáhl na kulatou metu pětiset gólů.

Oba zmíněné láká i jedno společné. Hranice 1400 kanadských bodů. Nebude to ale nic lehkého. Kanadský centr by na dosažení hranice potřeboval 75 bodů, jeho ruský kolega ještě o pět více.

Veterán Thorton atakuje hranici 1700 zápasů

Zmiňme se také o dvou veteránech. Joe Thornton, jenž vstoupil do své čtyřiadvacáté sezony, míří na metu 1700 utkání. Zdeno Chára si také prodloužil kariéru a má jediný cíl – co nejvíce se přiblížit historickému rekordu v kategorii odehraných zápasů mezi obránci, který drží Chris Chelios.

Velkým tématem je i série Keitha Yandlea. Zkušený obránce totiž míří za překonáním absolutního rekordu odehraných zápasů za sebou. Doug Jarvis se musí třást, Yandle je totiž proklatě blízko k tomu, aby překonal jeho rekord v podobě 964 utkání.

Když jsme u těch čísel, přibližme si nejdůležitější data.

Jako první nás čeká olympijská přestávka, která je naplánována na 3. – 22. února. Za měsíc následuje uzávěrka přestupů.

Začátek května naplní start play off, jenž je datován na 2. května, o jedenáct dní později pak začne mistrovství světa.

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít novinky v našem FAN shopu. Potěšte svou hokejovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu