Skupinová fáze u konce! Který z Čechů zahvězdil? A co nás čeká dál?

4 minuty čtení

Uteklo to jako voda. Základní skupiny jsou na mistrovství světa u konce. Zatímco některé reprezentace prošly skupinou bez větších obtíží, některé koušou velké zklamání. Pro příklad nemusíme jít daleko, Slováci asi čekali lepší výsledek. Český národní tým byl tak nějak na pomezí. Prošel dál, ale žádná hitparáda to nebyla.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

NEJ MOMENTY

I když už jsme asi od reprezentace viděli lepší výkony i výsledky, stále se bylo na co dívat. Jedním z nejatraktivnějších zápasů bylo hned první utkání. Proti Slovensku to byla divoká první třetina, ve které Češi dvakrát prohrávali, ale dokázali otočit. A to hlavně díky Lukáši Sedlákovi, o kterém ještě bude řeč.

Jako další by se určitě dala zmínit kanonáda proti Slovinsku. Dlouho to vypadalo na historickou prohru a potupu, nicméně český tým se dal dohromady a do třetího dějství šel se ztrátou jednoho gólu. Nakonec z toho byl jednoznačný zápas, jelikož třetí třetinu vyhrála parta kapitána Červenky 5:0. Vidět byl pochopitelně hattrick Dominika Kubalíka.

Vzpomenout by se rozhodně mohlo i na Jakuba Zbořila. Zadák, který to v nabitém týmu Bostonu nemá vůbec jednoduché, neváhal a na mistrovství světa pozvánku přijal. Odměnou mu byl první gól v národním dresu hned ve druhém utkání proti Kazachstánu. Počíhal si zkušeně!

Jako poslední lze zmínit záblesk Martina Kauta. Ten za sebou nemá lehkou sezonu a je jednou z mála posil z NHL. Nevykazuje sice dokonalé výkony ani obří produktivitu, ale závan naděje toho, že by to mohlo jít, ukázal v posledním zápase skupiny proti Kanadě, kdy pěknou kličkou prodal zkušenosti z NHL.

TOP VÝKONY? OFENZIVNÍ STÁLICE I OPORY VZADU

Začněme pěkně odzadu. Jestli se něco mezi českými hokejovými fanoušky řešilo, pak to byly kejkle s gólmany. Na Šimona Hrubce se snesla obří vlna kritiky, stále se čekalo na Karla Vejmelku. A gólman Arizony ukazuje, že to bylo právem. Tři zápasy, dvě výhry, jen čtyři inkasované góly, jedno čisté konto a 95,56 % úspěšnost zákroků – druhá nejlepší na turnaji.

V obraně se velmi daří Michalu Kempnému. Ten je s dvěma góly a pěti asistencemi dokonce čtvrtý nejproduktivnější bek turnaje. Co se týmu týče, tam nemá konkurenci. Přínos obránců do ofenzivy by asi mohl být lepší, což dokazuje i fakt, že druhým nejproduktivnějším obráncem týmu je se čtyřmi body Košťálek.

V útoku to také žádná sláva není. Vyčnívají tři jména. Jedno z nich už ale má pár dnů po mistrovství. Lukáš Sedlák se totiž nešťastně zranil. Je to pro něj velká smůla, jelikož MS měl rozjeté parádně. Měl podíl téměř na všech brankách týmu, patřil mezi nejlepší hráče turnaje a hlasitě se objevovaly spekulace o tom, že by se mohl vrátit do NHL. Velká škoda.

Žezlo po něm převzal rutinér Roman Červenka. Vítěz bodování loňského MS pokračuje v nastoleném trendu a patří k tvářím týmu. Po skupině má bilanci 3+6, devět bodů je třetí nejlepší počin.

Na ten nejlepší ale ztrácí. Nemusí ho to ale mrzet, má ho kometa letošního šampionátu Dominik Kubalík. Osm branek a čtyři asistence po sedmi zápasech? Naprostá fantazie! Jeho bomby z přesilovky se stávají legendárními, navíc láme rekordy. Žádný Čech nedal nikdy více gólů na jednom MS než Kubalík. Klobouk dolů.

KDO DÁL? MLSNÍ AMERIČANÉ

Před šampionátem byli podceňovaní. Hokejově znalí odborníci ale měli varovně zdvižený prst. Mix zkušeností z NHL plus dravé mládí? Tím se Spojené státy už několikátým rokem prezentují a jsou úspěšní.

Stejně jako letos. Sedm zápasů, sedm výher. Jedna sice v prodloužení, ale nad tím se dá přimhouřit oko. Za sebou nechali Švédy, Finy i Němce. Skóre 34:8 vypadá také nebezpečně.

Bodově tým paradoxně táhnou zkušení borci z farmářské soutěže. Například T. J. Tynan má deset bodů, Rocco Grimaldi jen o jeden méně. Oba třicátníci, kteří sezonu strávili v záložních týmech NHL. Šikovně se jeví devatenáctiletý Cutter Gautiher se šest brankami v sedmi zápasech, tým pospolu drží borci z NHL jako Alex Tuch či Conor Garland.