TOP5 momentů první čtvrtiny základní části v Tipsport extralize

6 minut čtení

Tipsport extraliga za sebou má první čtvrtinu základní části. Každý už hrál s každým a tabulka se začíná pomalu rozdělovat. Někde jsou spokojení, jinde méně. Pojďme si shrnout pět nejvýraznějších aspektů první čtvrtiny tuzemské nejvyšší soutěže.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

#1 Na čele jsou známé firmy. Jackpotem pardubický Říčka

Třinec, Pardubice, Sparta, Hradec Králové, Plzeň… Na čele tabulky není žádné velké překvapení. Snad jen s výjimkou chybějícího Liberce (a možná ještě Komety Brno) jsou na špici extraligy od začátku soutěže největší favorité na mistrovský titul.

Aspiranti na nejvyšší pozice se většinou trefili také do posil ze zahraničí. Ve Spartě řádí švédský snajpr Thorell, daří se také navrátilci Chlapíkovi, Plzeň zase stojí a padá s výkony Thorellova krajana Blomstranda nebo Lotyše Dzierkalse. Velký příběh píše v Pardubicích Robert Říčka, který vyměnil Spartu právě za Dynamo a ve svých 32 letech střelecky explodoval. Asi jen málokdo by čekal, že bude z řady pardubických posil movitého majitele Petra Dědka právě Říčka tím největším jackpotem.

#2 Trápení Liberce nezná konce

Bílé Tygry ve spodnějších patrech tabulky asi také nikdo netipoval. Každoročně ambiciózní klub se zatím trápí, a to ještě může být rád, že mezi tyčemi čaruje gólman Petr Kváča. Jinak je to jedno velké trápení.

Liberec každoročně dokázal zacelit odchody svých opor, ať už příchodem precizně vyscoutovaných hráčů zvenčí, nebo vytažením nadějného mládí z vlastní líhně v prvoligových Benátkách. Letos se zdá, že to zatím nevyšlo. Odešli Lenc, Knot, Musil, Bulíř a další. Přišla také známá jména, ale na výsledcích to zatím není znát.

Jednou z velkých posil měl být slovenský snajpr Tomáš Záborský, ale tohle spojení zkrátka nevyšlo. Zkušený útočník vstřelil v jedenácti zápasech dva góly, propadal se sestavou Bílých Tygrů níž a níž a ještě než skončila první čtvrtina základní části, už si balil kufry. Aktuálně hraje německou nejvyšší soutěž za Schwenninger.

Lepší start sezony určitě čekali také v Brně, leč si nejlepší cizinec v ELH Peter Mueller držel v první čtvrtině bilanci kolem bodu na zápas. Přidat se ale musí i další. Citelná se zdá být i ztráta prvního brankáře Karla Vejmelky, který chytá za Arizonu v NHL.

#3 Krejčí zvedl zájem o hokej v Olomouci. Absenci Konráda navzdory

Vstup do extraligy měl David Krejčí impozantní. Dával jeden gól za druhým, byl nezadržitelný. Dříve dvorní nahrávač elitních střelců NHL byl najednou sám v roli kanonýra. „Nepřišel jsem nahrávat,“ smál se v rozhovorech na otázky ke své proměně. Aktuálně se Olomouc – i díky Krejčímu – drží uprostřed extraligového pelotonu a sestupové starosti jsou jí na hony vzdálené. A to i přesto, že se musí obejít bez vážně zraněné brankářské jedničky Branislava Konráda. Velmi slušné výkony jako záskok podává mezi tyčemi zkušený Jakub Sedláček.

Navíc Krejčí zvedl zájem o hokej v Olomouci, která tradičně patřila spíše fotbalu. Prodala se kvanta dresů, což v Olomouci nepamatují. Ani představovací video nové posily nebývalo v Moře zvykem. Ale zase kdo jiný by si ho zasloužil. Dá se předpokládat, že právě David Krejčí bude jedním z mála hráčů (pokud ne vůbec jediným), který se dostane z Tipsport extraligy na olympiádu. Nabízí se oprášení bostonské spolupráce s Davidem Pastrňákem.

#4 Veteráni vytáhli České Budějovice ze suterénu

Tak trochu se to asi čekalo. Loni byl budějovický Motor v roli nováčka nejvyšší soutěže otloukánkem a skončil jasně poslední. Bez podpory fanoušků, kteří museli trpět doma u televize a atmosféra extraligových mačů připomínala spíš trénink, se Jihočeši pod vedením trenéra Václava Prospala trápili. Sázka na osu postupového týmu z první ligy a na brankáře Marka Čiliaka nevyšla.

Teď je ale všechno jinak. Nový trenér Jaroslav Modrý má k dispozici zcela překopaný kádr a Motor se ze suterénu tabulky vyšvihl do klidného středu.

Spousta starších hráčů odešla nebo skončila (Vydarený, Čiliak, Suchánek), spousta starších také přišla (Gulaš, Pech, Vondrka). Kvalita šla ale výrazně nahoru. Právě Motor posílil ze všech extraligových týmů nejlépe, takový vzestup tabulkou nikdo jiný nezaznamenal – a že to potřeboval. Ze střední a mladší generace se jeví dobře zejména útočník Jindřich Abdul a nová jednička mezi tyčemi Dominik Hrachovina.

#5 Tíha Kladna spadla zase na dvojici Plekanec – Jágr

Majitel a stále aktivní hráč kladenských Rytířů Jaromír Jágr si to asi takhle nemaloval. S poměrně velkou pompou přivedl v létě ze zámoří spoustu kanadských a amerických hráčů, kterým chtěl dát šanci na evropském kluzišti, aby se předvedli a třeba na sebe upozornili movitější kluby. Jágr to vysvětloval tím, že když už měly ostatní kluby po sezoně, jeho Kladno ještě hrálo baráž s Jihlavou. Nemohl tak slíbit případným posilám, do jaké soutěže je vlastně chce. A když už bylo Kladno extraligové, tuzemský hráčských trh byl rozebraný. Proto sázka na zámoří.

Zdá se ale, že se tentokrát kladenský scouting do výběru hráčů netrefil, mnoho z nich spíše paběrkuje a místo klíčových rolí hrají třetí, čtvrté formace. Třeba takový Američan Danny Kristo měl být novým obávaným extraligovým střelcem, čekaly se góly v přesilovkách. A výsledek? V první čtvrtině základní části pouhé tři přesné zásahy. Tíha tak leží opět na dvojici veteránů Tomáš Plekanec – Jaromír Jágr.

Oba podávají vynikající výkony, zejména Jágr možná ve svých 49 letech překračuje očekávání, ale zatím to nestačí. Jen díky zoufalému Zlínu není Kladno na poslední pozici, která letos znamená přímý sestup. A strašák je to pro všechny obrovský.

Na našich sociálních sítích jsme udělali už před začátkem sezony průzkum, kdo je podle našich fanoušků největším aspirantem na titul. Největší podporu měl tehdy Třinec (23%) a právě Oceláři jsou aktuálně na čele. Tak uvidíme, jak se bude soutěž vyvíjet dál.

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít novinky v našem FAN shopu. Potěšte svou hokejovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu