Zlaté Nagano, ale také trpký Pchjongčchang. Jak se Čechům dařilo na olympiádách?

6 minuty čtení

Rok 1998. I člověk hokeje neznalý při vzpomínce na tento rok na první dobrou většinou vypálí: „Nagano!“. Historický úspěch české reprezentace, na který se vzpomíná dodnes. Jak ale v podání českých hokejistů vypadaly další olympijské turnaje?

1994 – Lillehammer (Norsko)

Už ne jako Československo, ale jen jako Česko. Poprvé sami. A taky ještě bez hráčů NHL. Trenéři Ivan Hlinka a Stanislav Neveselý nominovali do norského Lillehammeru hráče z Česka, Švédska, Finska, ale i Německa. Jména jako Petr Bříza, Roman Turek, Miloslav Hořava, Jiří Vykoukal, Richard Žemlička či Jiří Kučera, o tyto borce se český nároďák opíral.

Tehdy se ještě rozdávaly za výhru jen dva body. Češi jich po pěti zápasech ve skupině měli šest. Zvládli souboje s Rakouskem (7:3), Německem (1:0) a Norskem (4:1), na Finsko (1:3) s Ruskem (3:4) ale nestačili a ze skupiny postupovali ze třetího místa. Ve čtvrtfinále český výběr narazil na Kanadu i s Petrem Nedvědem, současným generálním manažerem národního týmu. A neuspěl. V prodloužení rozhodla v tu dobu budoucí hvězda NHL Paul Kariya. Javorové listy pak došly až do finále, kde je o zlato v nájezdech obrala legendární Forsbergova klička.

Ale nebylo to jako dnes, kdy prohra ve čtvrtfinále znamená konec v turnaji. Češi hráli nejprve zápas o páté až osmé místo, v němž porazili 5:3 Spojené státy americké a v duelu o konečné páté místo Češi vyzráli vysoko 7:1 na bratry Slováky.

1998 – Nagano (Japonsko)

„Zažil svoje Nagano“. Kdo by to byl před 24 lety řekl, že jedno japonské město v českém jazyce v podstatě zlidoví. Do Japonska dorazili hráči NHL, přehlídka nejlepších hokejistů světa byla označována jako „Turnaj století“. No a jak to dopadlo, všichni víte.

Skvělý mix hráčů z NHL v čele s Jaromírem Jágrem a Dominikem Haškem doplněný o šikuly z Evropy došel nejdál ze všech. Češi poznali hořkost porážky jen jednou, a to ve skupině proti Rusku, o to sladší pak ale bylo jednogólové vítězství proti stejnému soupeři ve finále. Symbolicky, vzhledem k historickým okolnostem, rozhodl jistý obránce Svoboda. Petr Svoboda.

Oholený knír Slavomíra Lenera na palubě letadla, Hašek na hrad, tiskovka v podnapilém stavu, plná Praha vítající zlaté hrdiny. Oslavy olympijského triumfu v Naganu byly neskutečné a nezapomenutelné.

2002 – Salt Lake City (USA)

V kádru 12 hráčů pamatujících čtyři roky starý úspěch v Naganu. Mezi nimi i hlavní strůjci historického úspěchu jako Jaromír Jágr a Dominik Hašek. Jenže tentokrát to nebylo nic snového. Češi dokázali porazit jen Německo, se Švédskem prohrálo a s Kanadou remizovalo.

Národní tým, který vedl kouč Josef Augusta, ve čtvrtfinále vyzval Rusko, které si dokonale vychutnalo odplatu za naganské finále. Sborná český tým porazila stejným výsledkem jako Češi ji ve finále v roce 1998. Na gól Maxima Afinogenova z 25. nikdo nedokázal zareagovat, Nikolaj Chabibulin v ruské brance zůstal nepřekonán. Rusové se ale nakonec museli spokojit s bronzem, zlato brala Kanada.

2006 – Turín (Itálie)

Bronzový Turín. Hned několik hráčů mělo v paměti čerstvý titul z mistrovství světa ve Vídni 2005. A i když se nepodával další skvostný hlavní chod, olympijské hry v Itálii byly příjemným dezertem.

Přitom nic moc tomu nenasvědčovalo. Turnaj zahájili Češi výhrou nad Německem, ztratili ale Dominika Haška, který v utkání střídal a nikdy už poté reprezentační dres neoblékl. Pak navíc přišly prohry se Švýcarskem, Finskem i Kanadou. Do čtvrtfinále šel tým vedený Aloisem Hadamczikem ze čtvrtého místa se ziskem pouhých čtyř bodů.

Ve čtvrtfinále narazil český výběr na Slováky, kteří svoji skupinu B vyhráli. Na Čechy ale narazili. Trefy Ručinského, Hejduka a Straky vystřelily národní tým do semifinále proti Švédsku. Na pozdější vítěze zlaté medaile ale Jágr a spol. neměli a prohráli 3:7, výhra 3:0 nad sbornou v zápase o bronz ale byla pěknou náplastí.

2010 – Vancouver (Kanada)

Velké naděje, ale nic z toho. České radost přišla až o několik měsíců později v Německu na mistrovství světa. Český tým okolo kapitána Patrika Eliáše nenaplnil svůj potenciál. Skupinou proplul sice poměrně v klidu, porazil Slovensko s Lotyšskem a nestačil jen na Rusko. Ze zápasu se sbornou si možná vybavíte moment, kdy Alexander Ovečkin dost nevybíravě sestřelil Jaromíra Jágra.

Češi ale museli do osmifinále, rovnou do čtvrtfinále postupovali jen vítězové skupin a nejlepší tým z druhých míst. A osmifinále, to byl pořádný nervák. Český výběr hrál proti Lotyšům, kteří vzdorovali, co to šlo. Úleva přišla až po gólu David Krejčího v prodloužení. Ve čtvrtfinále ale přišla stopka od Finů v poměru 0:2.

2014 – Soči (Rusko)

Velký návrat pod pěti kruhy pro Petra Nedvěda. Před 20 lety v dresu Kanady, teď ve vlajce (ano, tak vypadaly dresy) Česka. Ale žádný šťastný návrat se nekonal. Hadamczikův výběr na úvod prohrál se Švédy, a i když pak porazil Lotyše, na Švýcarsko nestačil.

Znovu tak musel jít do osmifinále. Tam si v poměru 5:3 poradili Češi v bratrském souboji se Slovenskem, čtvrtfinálový soupeř ze Spojených států byl už ale nad síly českých lvů. Prohra 2:5 znamenala letenku zpátky domů. Po neúspěchu se na hlavu trenéra Aloise Hadamczika snesla vlna kritiky, zkušený kouč následně – poměrně v tichosti ve vysílání regionální rádia – rezignoval. Byla to jeho poslední štace na lavičce reprezentačního „áčka“.

2018 – Pchjongčchang (Jižní Korea)

Rok, kdy hokej na olympijských hrách na nějakou dobu ztratil svůj mimořádný punc. Důvod? Jednoduchý. Hráči NHL nikde. I to ale možná bylo výhodou českého výběru pod taktovkou Josefa Jandače. Ve skupině vyhráli Češi nad domácí Jižní Koreou, Kanadou i Švýcarskem.

Ve čtvrtfinále brankář Francouz v nájezdech vyčapal USA a po 12 letech mířili Češi znovu do semifinále olympijského turnaje. Tam ale čekal výběr Ruska. Pardon, Olympijští sportovci z Ruska. Kvůli dopingovému skandálu, jak jistě vzpomínáte, totiž Rusové nemohli závodit pod svojí vlajkou, což mimochodem platí dodnes. A tam Češi poprvé padli, prohra 0:3 byla krutá. Ještě krutější ale byla porážka 4:6 od Kanady v souboji o bronz.

Termín hokejového turnaje na ZOH v Pekingu:  9. až 20. února 2022

  • Chcete za reprezentací vyrazit příště i vy? Doporučujeme vstupenky na blížící se MS ve Finsku.
  • Během olympijského turnaje si s námi také můžete zahrát SAZKA FANTASY. Pobavíte se, a ještě můžete vyhrát zajímavé ceny do HokejTour.cz.