VIDEO: Top momenty z NHL, zvířecí maskoti při bitvách i žertech

píše Petr Rendek

Abyste si odpočinuli od nákupního šílenství, kterým je Black Friday, tak jsme pro Vás připravili několik blogu s tématem zvířátek. Mají Vás především pobavit a dopřát trošku toho oddychu. Přejeme příjemné počtení.

Soutěž: Máš doma zvířecího sportovce? Pochlub se jím v komentáři na našem facebooku. 

Potkaní hattrick či oběť teroristického útoku. Maskoti v NHL jsou skutečně různorodí. Zvířata se stala velmi oblíbeným motivem pro vytváření maskotů v NHL. V 26 arénách klubů NHL baví diváky na tribunách zvířecí maskoti. Připravili jsme si pro vás krátký přehled zvířat, která hrají v zámořské profilize prim.

Harvey the Hound

Nedá se začít nijak jinak než vůbec prvním maskotem v historii nejlepší hokejové ligy světa. Harvey the Hound je 198 centimetrů vysoký pes husky zkřížený s aljašským malamutem a diváky v Albertě baví od roku 1983. V roce 2004 získal ocenění pro nejlepšího maskota ligy.

Velkou „psí“ konkurencí Harveyho je Bernie the St. Bernard z Colorada, který baví fanoušky Avalanche od roku 2009.

Medvědi

Velmi oblíbeným motivem maskotů je medvěd. V arénách National Hockey League ho najdeme hned ve čtyřech klubech – klasického medvěda můžeme najít v Bostonu pod jménem Blades the Bruin. V Torontu (Carlton the Bear) a St. Louis (Louie) jsou polární medvědi. V Minnesotě baví fanoušky Nordy, které je po vzorů „divochů“ velmi speciálním druhem medvěda zkříženého s pumou a liškou.

Kočkovité šelmy

Kluby NHL jsou vždy hladové po úspěchu a najevo to dávají i svými maskoty. Krále zvířat – lva – si vybrali pochopitelně představitelé Los Angeles Kings. Bailey je pojmenovaný po bývalém hokejistovi a někdejším šéfovi profesionálního skautingu klubu Garnetu Baileyem, který zemřel při teroristickém útoku 11. září 2001. V roce 2015 převzal místo po leopardovi Kingstonovi, který se stal oficiálním maskotem farmy Kings – Ontario Reign.

Mezi velmi oblíbené maskoty patří i Spartacat z Ottawy, který je znám svými akrobatickými kousky a také jeho odvěkou rivalitou s polárním medvědem z Toronta Carltonem.

Specifickou kategorií jsou jiné kočkovité šelmy. Od vzniku Nashvillu Predators v roce 1998 provází klub vyhynulý druh pradávného šavlozubého tygra s názvem Gnash. Dalším šavlozubým tygrem v NHL je Sabretooth z Buffala, který je mezi fanoušky velmi populární.

Velkou symboliku na dresech přinášejí Howler the Coyote z Arizony a Hunter z Edmontonu. Kojot Howler nosí dres s číslem 96, což symbolizuje rok 1996, kdy se Winnipeg Jets přesunul do Arizony pod názvem Phoenix Coyotes. Kanadský rys Hunter si číslem 76 na dresu připomíná založení klubu.

Hodně specifických maskotů má Florida Panthers. Ta kromě pantera s názvem Stanley C. Panther, který byl vzhledem k názvu klubu snad „povinnou jízdou“ má i druhého maskota – potkan s názvem Viktor E. Rat. Druhý jmenovaný vznikl v roce 2014 jako vzpomínka na úspěšnou sezónu Floridy z roku 1996, ve kterém se klub probojoval až do finále Stanley Cupu.

Co mají panteři společného s krysami? Vztahuje se to na úvod sezóny 1996, kdy útočník Scott Mellanby před utkáním hokejkou v šatně zabil potkana a následně jí v zápase vstřelil dva góly. Nový pojem „rat trick“ zavedl brankář John Vanbiesbrouck.

Létající zvířata

Do NHL se dostala i zvířata, jejichž přirozeným pohybem je létání. Od vzniku organizace Columbus Blue Jackets v roce 2000 je součástí domácích setkání Sršen Stinger. Halu ve Washingtonu Capitals baví orel Slapshot a Chicago Blackhawks reprezentuje jestřáb Tommy Hawk. Ten se v prosinci 2018 chtě nechtě proslavil hádkou s fanouškem, která vyústila do zajímavého fyzického konfliktu. Trochu jiný druh ptáka reprezentuje organizaci Pittsburghu Penguins – tučňák Iceburgh alias King Penguins. Tučňák si zahrál i ve filmu Sudden Death z roku 1995, jehož podobiznu na sobě nosila herečka Faith Minton.

Mořští živočichové

V NHL mají solidní zastoupení i mořští živočichové. Velmi oblíbeným zvířetem v Detroitu je chobotnice, kterou fanoušci během play-off pravidelně házeli na led. Není proto překvapením, že maskotem „Rudých křídel“ se stala chobotnice s názvem AI the Octopus. Žralok S. J. Shark v San Jose a kosatka Fin the Whale z Vancouveru jsou vyústěním názvu, resp. loga jednotlivých klubů.

Mezi dalších zvířecí maskoty v NHL se řadí had Chance z Las Vegas, los Mick E. Moose z Winnipegu či prase Stormy z Caroliny. Americký stát Karolína je totiž vděčným domovem chovatelů prasat. Seznam zakončujeme světluškou s názvem Thunderbug. Maskot Tampy Bay Lightning se podobně jako kolega z Chicaga Tommy Hawk dostal do potyčky s fanouškem Bostonu Bruins, který si zjevně nepřál, aby se celá hala „blesků“ bavila na jeho účet.