VIDEO: Blázniví fanoušci NHL, jednou je na ledě chobotnice, pak zase žralok

píše Petr Rendek

Abyste si odpočinuli od nákupního šílenství, kterým je Black Friday, tak jsme pro Vás připravili několik blogu s tématem zvířátek. Mají Vás především pobavit a dopřát trošku toho oddychu. Přejeme příjemné počtení.

Soutěž: Máš doma zvířecího sportovce? Pochlub se jím v komentáři na našem facebooku. 

Během více než stoleté historie NHL se na ledě objevily tisíce hráčů, trenérů, zpěváků hymny. Mimo jiné se na led dostalo množství nechtěných předmětů či „narušitelů.“ Mezi nejzajímavější kategorii s určitostí patří ta zvířecí.

Chobotnice na ledě

Tradici házení předmětů od fanoušky na led odstartovali téměř před sedmdesáti lety příznivci Detroit Red Wings. Bratři Pete a Jerry Cusimanovci v roce 1952 hodili na led detroitské arény Olympia chobotnici s osmi chapadly.
Ty měly symbolizovat potřebný počet vítězství v play-off, které měly dostat „červené křídla“ k Stanley Cupu. Z úsměvného momentu považovaného za začátek házení zvířat na hrací plochu, se stala tradice, která byla v Detroitu dlouhá léta praktikovaná každé play off. Důvodem byl i tehdejší úspěch v play-off. Vyřazovací fází prošly hráči Red Wings jako nůž máslem, když nejprve zdolali Toronto Maple Leafs 4: 0 na zápasy a stejným výsledkem deklasovali i finálového soupeře z Montrealu Canadiens.

Potkani na Floridě

Florida Panthers se může pyšnit až třemi maskoty. Jedním z nich je i Viktor E. Rat. Oblíbený potkan, jehož představitelé klubu představili v roce 2014. Mělo jít o připomenutí úspěšné sezóny 1995/1996, v níž Florida dokráčela až do samotného finále Stanley Cupu. V úvodu zmíněného ročníku našli v kabině Panthers potkana, což tehdejší útočník týmu Scott Mellanby vyřešil velmi jednoduše – zabil ho svou hokejkou. Následně poté vstřelil dva góly a celou situaci vyšperkoval brankář Floridy John Vanbiesbrouck, který tento počin spoluhráče označil názvem „rat trick“ (potkaní hattrick). Od této doby fanoušci Floridy s velkou oblibou házejí na led krysy a myši, v drtivé většině jde však o plyšové napodobeniny, které v hračkářstvích na Floridě patří mezi bestsellery.

 

Žralok ze San Jose

Jak do hokejové arény propašovat žraloka? Tuto otázku v sobě dlouho řešili velcí hokejoví fanoušci a bratranci Ken Conroy a Mike Gaboury. Podporovatelé San Jose Sharks se jednoho dne inspirováni chobotnicí z Detroitu dohodli, že pokud se Sharks setkají v play off s Detroitem, na led poletí žralok.

Jejich chvíle přišla v roce 2010. V druhém kole vyřazovací části na sebe narazily zmíněné kluby. Mike s Kenem zosnovali dokonalý plán. K lístku na zápas si ale na místním trhu zakoupili i 120 centimetrového žraloka leopardího. Do haly ho dostali přivázaného na záda pod kabátem Mikea.

Celou tuto akci vyšperkovali vložením chobotnice do úst žraloka. Po tom, co světla v hale zhasla, nastala jejich chvíle. Žraloka si položili pod sedačku, po prvním gólu svého oblíbeného týmu Mike Gaboury „přihrál“ žraloka příteli Kenovi do uličky mezi sedadly a ten ho úspěšně přehodil přes mantinel až k samotným hráčům. Následně musel halu opustit z bezpečnostních důvodů.

Kočka

Druhé kolo play-off Západní konference 2016 mezi San Jose Sharks a Nashvillem Predators mělo i netradičního účastníka. Na ledě se totiž objevila černá kočka, která proběhla vedle mantinelu a následně sama z hrací plochy odešla. V zámoří se dokonce začalo diskutovat o tom jestli nepřinese „žralokům“ smůlu. Ti nakonec úvodní duel série s Nashvillem zvládli po výhře 5: 2 a po sedmizápasové bitvě postoupili do konferenčního finále. Stopku jim vystavil až v samotném finále vítěz Stanley Cupu Pittsburgh Penguins.

Plyšoví medvídci

Házet předměty na led je občas povoleny. Většinou je tomu tak v nižších zámořských soutěžích, kde – především v adventním období – kluby vyzývají fanoušky, aby po úvodním gólu domácího týmu zasypali led plyšovými medvídky. Ty později putují různým charitativním organizacím či dětem v nemocnicích. Do této akce se v minulosti během přípravy zapojily i celky Calgary Flames s Bostonem Bruins, ale snad největší ohlas má událost v týmu WHL Calgary Hitmen, kde diváci pravidelně zahazuje ledovou plochu přes 20 000 plyšovými hračkami.