1. díl: Co stojí za názvy týmů NHL? Slavnou značku vymysleli novináři

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Podivovali jste se někdy nad tím, jaký je původ názvů jednotlivých klubů NHL? V tomto článku se dozvíte, jak získaly své přezdívky týmy Metropolitní divize. Podíváme se, který název týmu vymysleli novináři, jaké jméno vzniklo při cestě do New Yorku nebo co mají Tučňáci společného s Pittsburghem.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Carolina Hurricanes: Hurikáni? Jasná volba!

Hurikány jsou nechvalně známou doménou Severní Karolíny, která se do NHL dostala v roce 1997 po přestěhování z Hartfordu.

Nový majitel týmu Peter Karmanos Jr. se symbolicky rozhodl pojmenovat nový tým Hurricanes.

Columbus Blue Jackets: Hrdost na občanskou válku 

Ze 14 000 hlasů pro název nového týmu NHL z Columbusu zvítězil název „Blue Jackets„. Ty se staly symbolem vojáků Unie bojujících v občanské válce. Žádný jiný americký stát neměl ve válce více vojáků (320 000) než Ohio. Vojáci nosili modré kabáty, které se shodou okolností vyráběly v Columbusu.

Pokud vás zajímá, jaké jméno se v hlasování umístilo na druhém místě, představte si, že by v NHL mohl existovat klub „Columbus Blue Justice„.

Zdroj: reviewjournal.com/foto: AP(Cal Sport Media) – kanón, symbol historie Columbusu

New Jersey Devils: Mýtické stvoření, které nahání strach

Hokej se do New Jersey přestěhoval z Colorada, kde sídlil tým přezdívaný Rockies. Majitelé klubu se rozhodli dát prostor kreativitě fanoušků.

Zvítězila přezdívka Devils, založená na místní legendě o nadpřirozeném stvoření v opuštěné oblasti Pine Barrens. V 18. století údajně existovalo několik svědků, kteří se s údajným ďáblem setkali, ale historici tvrdí, že tato bytost nikdy neexistovala.

New York Islanders: Snaha o odlišnost!

Když se do NHL přidal další tým z New Yorku, musel vyvinout značné úsilí, aby se odlišil od slavnějších New York Rangers.

Vzhledem k tomu, že tým původně sídlil na Long Islandu, byl název jasný – Islanders, i když mnozí očekávali, že se bude jmenovat Long Islands Ducks podle svého předchůdce v Eastern Hockey League.

New York Rangers: Díky, novináři!

George „Tex“ Rickard koupil v roce 1925 kanadský klub Hamilton Tigers a přestěhoval ho do New Yorku pod jednoduchým názvem New York Americans.

Vlastnictví klubu se mu zalíbilo natolik, že o rok později založil další tým v podobě New York Rangers. Přezdívka týmu vznikla poté, co o něm sami novináři začali symbolicky mluvit jako o „Tex’s Rangers„, a přezdívka se oblíbila natolik, že z ní vznikla značka, kterou znají i nehokejoví fanoušci.

Philadelphia Flyers: Jméno vzniklo v New Yorku 

Skupina majitelů nově vznikajícího týmu Philadelphie vyhlásila soutěž pro fanoušky o nejlepší název nového klubu NHL. Hlavní cenou byl 21palcový barevný televizor a soutěžící mohli vyhrát také permanentky nebo vstupenky na jednotlivé zápasy.

Název Flyers, který měl symbolizovat rychlost, vymyslela během cesty na Manhattan sestra majitele Eda Snidera. Mimochodem, vítězem soutěže se nakonec stal devítiletý chlapec Alex Stockard.

Zdroj: twitter.com/billmeltzer – 9letý Alex Stockard

Pittsburgh Penguins: Tučňáci a jejich iglú 

Když organizace Pittsburghu získala povolení ke vstupu do NHL, slavila nová domácí aréna klubu páté výročí od otevření. Místní mu neřekli jinak než „iglú„, a tak název „Tučňáci“ dával smysl.

V samotné soutěži o jméno navrhlo přezdívku Penguins více než 700 příznivců.

Washington Capitals: Nešlo jinak!

Washington je hlavním městem Spojených států. Po ohlášeném vstupu do NHL měl tedy majitel Abe Pollin jednoduchý úkol. S podporou většiny fanoušků se rozhodl pro jednoduché pojmenování Capitals.

👉 ZÁJEZDY NA HOKEJOVÉ MS 2023 A NHL najdete na naší stránce