3. díl: Co stojí za názvy týmů NHL? Jak fanoušci odmítli název

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Jaký je původ názvů jednotlivých klubů NHL? V tomto článku se podíváme na to, jak své přezdívky získaly týmy Centrální divize. Dozvíme se, který tým byl pojmenován podle písně, kdo se inspiroval armádou bojující v první světové válce nebo kteří fanoušci odmítli původní název svého týmu.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Arizona Coyotes: Názor lidu vládne

Poté, co se Winnipeg Jets v roce 1996 přestěhovali do Phoenixu, rozhodli o novém názvu týmu sami fanoušci. Podmínkou bylo, aby název reprezentoval samotný region. Ankety se zúčastnilo více než 10 000 hlasujících, kteří rozhodli, že nový tým NHL ponese přezdívku Coyotes.

V anketě zvítězil název „Coyotes“ nad přezdívkou „Scorpions„. V roce 2014 se tým přejmenoval z Phoenix Coyotes na Arizona Coyotes.

Chicago Blackhawks: Pocta armádě

Původní majitel klubu Chicago Blackhawks Frederic McLaughlin byl během první světové války členem 86. pěší divize armády Spojených států, které se také přezdívalo „divize Černý jestřáb„.

Jakmile převzal nově vznikající tým v Chicagu, bylo pojmenování týmu formalitou. McLaughlin si v Chicagu otevřel také stejnojmennou restauraci. V roce 1986 byl název týmu kosmeticky upraven a mezera v názvu Black Hawks zmizela.

Colorado Avalanche: S prvním názvem veřejnost zametla

Colorado Avalanche se v NHL objevilo v roce 1995 po přestěhování z Quebecu. Původní název Nordiques nedával denverskému týmu smysl. Organizace se chtěla v NHL prezentovat jako „Colorado Rocky Mountain Extreme“ nebo „Colorado Rocky Mountains„, ale veřejnost tento název okamžitě odmítla.

O názvu „Avalanche“ nakonec rozhodli fanoušci v hlasování. Ve hře byla také jména jako Black Bears, Rapids, Cougars, Outlaws, Renegades, Storm a Wranglers. Symbolický by mohl být i název Rockies, který nesl přechodný tým NHL Colorado Avalanche v letech 1976-1982 (v roce 1982 se tým přestěhoval do New Jersey), ale ten už byl licencován pro místní baseballový klub. 

Zdroj: nhl.com

Dallas Stars: Nekomplikovaný přechod z Minny

Původně se jednalo o tým Minnesota North Stars, který se v roce 1993 přestěhoval do Texasu. Nový tým Dallas pouze odstranil ze svého názvu slovo North a ponechal si název Stars.

Minnesota Wild: Hrdá reprezentace přírody

Nejlepší hokejová liga na světě chyběla po přestěhování do Dallasu Minnesotě jen sedm let. Od roku 2000 se Minnesota vrátila do kolotoče NHL, a přestože si všichni fanoušci přáli návrat k názvu North Stars, ochranná známka patřící Dallasu to znemožnila.

Vedení klubu obdrželo 13 000 návrhů. Nakonec zvolili název Wild jako odkaz na krásnou přírodu a divokou zvěř, která se ve státě Minnesota nachází. Mezi poraženými návrhy byly například Blue Ox, Freeze, Northeren Lights, Voyageurs a White Bears.

Nashville Predators: Logo dřív než název

Když se Nashville rozhodl vstoupit do NHL, poměrně rychle představil své logo. Vzniklo na počest zkameněliny šavlozubého tygra, která byla v 70. letech 20. století objevena v Nashvillu při stavbě mrakodrapu.

Americký tým proto představil logo a požádal fanoušky, aby pomohli vybrat správnou přezdívku pro nově vznikající tým. Predátoři zvítězili nad návrhy Fury, Attack a Ice Tigers.

https://www.hokejtour.sk/wp-content/uploads/sites/11/2022/12/logo-nashville-inspiracia-e1670934863978.jpg

Zdroj: sbnation.com, NHL.com/predators

St. Louis Blues: Název podle písně 

Když tým ze St. Louis vstoupil do NHL, majitel Sid Salomon Jr. měl o jeho přezdívce okamžitě jasno. Klub pojmenoval podle písně W.C. Handyho „St. Louis Blues“ z roku 1914. 

Winnipeg Jets: Okoukáno z NFL

Poté, co se Atlanta Thrashers přestěhovala do Winnipegu, se kanadský tým rozhodl vrátit ke svým kořenům a původnímu názvu týmu, který v NHL působil v letech 1979-1996 (poté se přestěhoval do Phoenixu – současní Arizona Coyotes).

Původní tým Winnipeg Jets byl pojmenován po týmu NFL New York Jets, jehož byl majitel Ben Hatskin velkým fanouškem.

👉ZÁJEZDY NA HOKEJOVÉ MS 2023 A NHL najdete na naší stránce