4. díl: Co stojí za názvy týmů NHL? Inspirací byla i smutná událost

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Jaký je původ názvů jednotlivých klubů NHL? V tomto článku se podíváme na to, jak získaly své přezdívky týmy Pacifické divize. Podíváme se, který tým inspiroval hokejový film, který tým si zvolil svou přezdívku až na druhý pokus a který tým se rozhodl pojmenovat po tragické události v podobě požáru.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Anaheim Ducks: Kačery díky filmu 

Společnost Walt Disney Co. se stala vlastníkem nového týmu z kalifornského Anaheimu. V rámci propagace hokejového filmuThe Mighty Ducks“ pojmenovali nový tým Mighty Ducks of Anaheim.

Poté, co organizaci převzali noví majitelé Henry a Susan Samueliovi, zjednodušil se název týmu na Anaheim Ducks, zvolili také nové logo. Hned v první sezóně s novým názvem, 2006-07, se jim to podařilo a získali svůj (zatím) jediný Stanley Cup.

Calgary Flames: Inspirací byla smutná událost

Calgary přišlo do NHL v roce 1980 po přestěhování z Atlanty. Po hlasování se vedení kanadské organizace rozhodlo ponechat původní název „Plameny„, který vzdával hold obětem velkého požáru Atlanty, jenž způsobili vojáci Unie během občanské války.

Jedinou podmínkou byla změna loga. Z hořícího A, které se vztahuje k názvu Atlanta, se logicky stalo hořící C.

Zdroj: calgary.citynews.ca/foto: Haley Jarmain – Chris Wilson je jeden z největších fanoušků a vášnivý sběratel dresů Calgary Flames

Edmonton Oilers: Těžba ropy – a bylo jasno

Kanadská provincie Alberta patří k největším nalezištím ropy na světě. Pojmenování Edmontonu „olejáři“ tedy rozhodně dává smysl.

Po vstupu do WHA se tým původně jmenoval Alberta Oilers podle názvu juniorského týmu Oil Kings. Později byl název klubu změněn na současný Edmonton Oilers.

Los Angeles Kings: Chceme být lídry!

Jack Kent Cookie, podnikatel, který se rozhodl vstoupit do NHL spolu s Los Angeles Lakers do NBA, zvolil pro nový klub název „Kings“, a to na základě ankety mezi fanoušky a zhruba 7 000 návrhů.

Důvod byl prostý – chtěl pro kalifornský tým najít jméno, které by bylo symbolem vůdcovství. 

San Jose Sharks: Žraloci až jako dvojka

Původně se měla nová organizace jmenovat San Jose Blades. Tento název však asocioval násilí gangů, a tak vedení klubu dalo šanci názvu „Sharks„.

Žraloci zvítězili nad dalšími návrhy, jako jsou Breakers, Breeze, Condors, Fog, Gold, Golden Gates, Golden Skaters, Grizzlies, Icebreakers, Knights nebo RedWoods, Sea Lions a Waves.

V Tichém oceánu žije sedm druhů žraloků a tehdejší viceprezident pro marketing Matt Levine při představování klubu zdůraznil, že se organizace chce podobat žralokům, pokud jde o rychlost, odhodlání, hbitost a nebojácnost.

Seattle Kraken: Jasný vzkaz soupeřům

Zanechte všech nadějí,“ tak prezentuje nováček NHL ze Seattlu své jméno Kraken. To prý svým soupeřům v hlubokých vodách Pugetova zálivu sděluje mořská příšera, která inspirovala název nejmladší organizace NHL.

Vancouver Canucks: Kultovní postavička

Původ názvu Vancouver Canucks je spojen s bývalým místním klubem, který hrál v Pacific Coast Hockey League a Western Hockey League před vstupem do NHL.

Zároveň je výraz „Canuck“ kanadským slangovým označením Kanaďana. Velmi častá je také lidová postava Johnny Canuck, která byla součástí pohádky.

Zdroj: abbynews.com – postavička Johnnyho Canucka v barvách týmu Vancouver Canucks

Vegas Golden Knights: Neústupní

Bill Foley, majitel týmu z Las Vegas, při oznamování názvu Golden Knights řekl: „Rytíř se nikdy nevzdává, nikdy neustupuje, vždy jde kupředu, a takový bude i náš tým.“

Přidání Goldenu vychází ze skutečnosti, že Nevada je jednou z největších amerických oblastí těžby zlata.

👉 ZÁJEZDY NA HOKEJOVÉ MS 2023 A NHL najdete na naší stránce