5 nejdelších zápasů v historii NHL: Když o zápase téměř rozhodl hod mincí

4 minuty čtení
Autor: Dávid Lech

V hokejovém prostředí v Evropě vzbudil velkou pozornost šestý semifinálový zápas české nejvyšší hokejové soutěže. Zápas mezi Hradcem Králové a Vítkovicemi našel rozuzlení až v době 138:51, což je nový český rekord. Posvítili jsme si na nejdelší zápasy v historii NHL, ve kterých se hrálo dokonce déle než v Česku.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Český kanonýr si gól odložil na nejlepší možnou chvíli

140 minut a 18 vteřin: Dallas Stars – Mighty Ducks of Anaheim 3:4pp

  • play-off 2003

Už, už se zdálo, že Anaheim si v prvním souboji série play-off (24. duben 2003) z ledu Dallasu odnese cenné vítězství ale v 58. minutě vstřelil vyrovnávající gól Brenden Morrow. Od tohoto momentu dominovaly defenzivy obou celků. Další gól padl hned v první minutě 5. prodloužení, když v době 148:48 rozhodl utkání český útočník Petr Sýkora. Ten jako nejlepší střelec týmu skóroval po 7 soubojích bez přesného zásahu. Oprášení střelecké formy si tak načasoval dokonale.

Brankář Columbusu vytvořil rekord v počtu úspěšných zákroků

150 minut a 27 vteřin: Tampa Bay Lightning – Columbus Blue Jackets 3:2pp

  • play-off 2020

Otevírací zápas play-off série mezi Tampou Bay a Columbusem (11. srpen 2020) trval neuvěřitelných 151 minut. Columbus v duelu dvakrát vedl, ale favorizovaný floridský celek dokázal vždy vyrovnat a čtvrtý nejdelší zápas v historii NHL rozhodl gólem Brayden Point. Puk dokázal dostat za záda brankáře Joonase Korpisala, který v souboji vytvořil nový rekord NHL v počtu úspěšných zákroků. Z 88 střel Tampy Bay pustil za záda jen tři.

Hráči dohrávali zápas na infuzích

152 minut a 2 vteřiny: Pittsburgh Penguins – Philadelphia Flyers 1:2pp

  • play-off 2000

4. května 2000 odvěcí rivalové z Pittsburghu a Philadelphie odehráli třetí nejdelší zápas historie zámořské profiligy. Když ve třetí minutě otevřel skóre utkání Alex Kovaljov, nikdo neočekával, jakým směrem se bude zápas ubírat. Brankáři Ron Tugnutt a Brian Boucher se v brankovišti překonávali a duel poslal do prodloužení ve 45. minutě John LeClair. Autor gólu zpětně přiznal, že po 120 minutách bylo nutné, aby jeho spoluhráči během pauzy dostali infuze na posílení. A ty zřejmě zabraly. Ve 153. minutě strhl vítězství na stranu Flyers gólem Keith Primeau.

Zápas chtěli rozhodnout hozením mince

164 minut a 46 vteřin: Toronto Maple Leafs – Boston Bruins 1:0pp

  • play-off 1933

Absolutně bizarní závěr mělo utkání mezi Torontem a Bostonem 3. dubna 1933. První gól utkání padl až ve 165. minutě. O vítězství domácího celku rozhodl nenápadný, drobný útočník Ken Doraty. Po 140 minutách došlo k zajímavé situaci. Tehdejší generální manažeři týmů, Conn Smythe z Toronta a Art Ross z Bostonu se dohodli, že s odebráním hráčů o výsledku utkání rozhodnou hodem mincí. Hokejisté nesouhlasili. A tak se zápas hrál dalších 24 minut, dokud nepřišel přesný zásah Doratyho.

Brankář během zápasu zhubl téměř 5,5 kilogramů

176 minut a 30 sekund: Montreal Maroons – Detroit Red Wings 0:1pp

  • play-off 1936

Téměř 3 celé zápasy mezi sebou odehráli 24. března1936 hráči Montrealu Maroons a Detroitu Red Wings. Bezbrankový stav trvající přes 176 minut zlomil nováček Mud Bruneteau z hostujícího celku, který překonal gólmana Lornea Chabota. Počet střel na bránu tehdy nepatřil mezi oficiálně sledované statistiky, ale brankář Detroitu Normie Smith měl podle dostupných údajů úspěšně krýt 92 střeleckých pokusů soupeře a oficiální web NHL informuje o jiné zajímavé statistice Smitha – během zápasu zhubl 5,44 kilogramu. V bráně se evidentně skutečně zapotil.

Zdroj: puckstruck.com – Normie Smith

VSTUPENKY a ZÁJEZDY NA HOKEJ