5 „WOW“ momentů, které zažijete, když navštívíte NHL naživo

4 minuty čtení

National Hockey League je nejlepší hokejová liga na světě. Fanoušci nejrychlejší hry toto tvrzení slyšeli nesčetněkrát. Co to ale skutečně znamená v praxi?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Rychlost a kvalita hry

Nejlepší hokejová liga na světě je také označována za nejrychlejší sportovní ligu planety. Když navštívíme zápas NHL, zjistíme, že je to pravdivé tvrzení. Všichni víme, že se v F1 jezdí vysokou rychlostí, ale teprve když kolem tribun prosviští skutečný monopost závratnou rychlostí přes 300 kilometrů za hodinu, jsme konfrontováni s realitou, kterou nám televizní obrazovka nemůže nabídnout.

Totéž platí pro hokej. Hráči předvádějí dechberoucí akce v obrovské rychlosti, kvalita soupeřů je extrémně vysoká, bojuje se o každý centimetr ledu a i ti nejlepší hráči na světě pod tlakem chybují. Hráči mají minimum času na to, aby se rozhodli, co s pukem udělají.

To je jeden z důvodů, proč je NHL zdaleka nejlepší hokejovou ligou na světě a proč mají někteří evropští hokejisté – často hrající na širších nebo delších kluzištích (větší hrací plocha = více prostoru a času a o něco pomalejší hra) – problémy s přechodem z evropských soutěží, kde dominují, do zámořské ligy. O tom by mohli vyprávět například Vadim Šipačov nebo Linus Omark.

Atmosféra na stadionu

Kromě kvality samotného hokeje je znatelný rozdíl i v hledišti. Zatímco v Evropě jsme zvyklí na oficiální fankluby, bubnování a skandování, v NHL jsou fanoušci o něco konzervativnější. Je třeba přiznat, že v mnoha evropských hokejových baštách jsou fanoušci na tribunách více slyšet – a co je důležitější, dokáží neúnavně fandit po celý zápas.

Nenechte se však zmást, zápasy NHL mají své kouzlo a desetitisíce fanoušků v arénách po celé Severní Americe dokáží vytvořit bouřlivou atmosféru. Nezřídka se však stává, že se arény – vzhledem k počtu fanoušků – na chvíli ponoří do úsporného režimu.

S rostoucím významem zápasů však roste i atmosféra na utkáních a v play-off je to často jiná káva. Důvodem občasných „mezer“ ve fandění je nejspíš fakt, že sezóna NHL je dlouhá a hokejoví fanoušci jsou někdy hokejem prostě přesyceni. Evropský fanoušek se však na zápase rozhodně nenudí.

Doprovodné aktivity

Náš zákazník, náš pán. To je motto všech předních severoamerických sportů a hokej není výjimkou. Hvězdní hráči každého týmu jsou důležitou součástí klubu a stejně tak i jednotlivé týmy.

Služby pro fanoušky na stadionech jsou na velmi vysoké úrovni. Nejde však jen o bufety a stánky s jídlem, ale také o doprovodné aktivity různého druhu. Soutěže před arénou nebo v jejích útrobách, různé propagační stánky sponzorů a partnerů s aktivitami pro fanoušky. V NHL je o show solidně postaráno. Při návštěvě Severní Ameriky rozhodně doporučujeme nenechat si ujít basketbalovou NBA nebo fotbalovou NFL.

Informovanost diváků

V hokejových městech fanoušci hokeji opravdu rozumí. S tisíci fanoušky můžete vést zasvěcenou debatu. Pravidelní návštěvníci arén NHL mají skvělý přehled nejen o domácím týmu, ale i o největších rivalech nebo dalších soupeřích. Je vysoce pravděpodobné, že ať už se obrátíte na kohokoli v aréně, před ledem nebo v místní hospodě, povedete jednu z nejlepších hokejových debat svého života.

Kanadští fanoušci a týmy jsou známí svou láskou k hokeji. Kdybychom měli vybrat jeden méně očekávaný tým, vybrali bychom Minnesotu. Oddaní příznivci Wild jsou opravdoví fanatici, kteří dokáží debatovat o hokeji bez přestávky každý den.

Hokej je společenská událost

Děti obdivující své hokejové hrdiny; jejich rodiče na společném „rande“; jednotlivci zamilovaní do nejkrásnějšího sportu na světě zvaného hokej; zarytí fanoušci, kteří dědí permanentku na stejné místo z generace na generaci, i obchodní partneři, kteří na konci zápasu podepisují ve VIP lóži milionové smlouvy a spolupráce.

Zápasy NHL jsou společenskou událostí, při níž se na klubovou příslušnost tolik nehledí. Fanoušci hokej milují a v jejich městě se hraje nejlepší hokejová soutěž na světě, kterou si naplno užívají. Proto můžete vidět fanoušky „konkurenčních“ táborů sedět vedle sebe nebo dokonce vášnivě diskutovat o hokeji.

Je to především zábava, zážitek a příležitost pro setkání různých generací, které často začíná už ráno v den zápasu. Plné hokejové hospody, bary, restaurace a další místa v okolí arén se skvělou atmosférou nebo ulice plné klubových dresů a barev jsou toho důkazem.