A zase v Rize! Napraví Češi na MS předchozí zaváhání?

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Lotyšská Riga se letos opět na dva týdny stane jedním z hlavních měst světového hokeje. Bude totiž spolupořádat mistrovství světa. Klíčem bude i pro českou reprezentaci, která odehraje právě v Rize základní skupinu. A nebude to poprvé!

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Češi už se v rámci mistrovství světa do Rigy podívali dvakrát. Jednou z toho byl úspěch, podruhé naopak fiasko. Pojďme zavzpomínat!

Nejdřív stříbro, pak čtvrtfinále s nulou

První vzpomínka na hlavní město Lotyšska nás zavede do roku 2006. Tým, ve kterém se objevila jména jako Zbyněk Michálek, Tomáš Plekanec či Martin Erat, tehdy vedl Alois Hadamczik.

Hrálo se ještě jiným formátem než dnes. Ve skupině pouze čtyři týmy, tři postoupily do kvalifikačního kola a až odtud do čtvrtfinále. A že by to v prvních dvou fázích turnaje nějak šlo, to se říct nedá. Češi se ale dostali přes obě z nich a ve čtvrtfinále přestříleli Rusy 4:3. V boji o finále přetlačili i Finsko, nicméně tým Tre Kronor český výběr ve finále smázl, Plekancova parta dokonce nevstřelila ani gól!

Z průměrně odehraného turnaje se tak nakonec dovezlo stříbro, placka se vždycky počítá. Cenný kov chtěli natěšeným fanouškům přivést Češi i v roce 2021, nicméně v pandemické době se to vůbec nepovedlo.

Očekávání přitom byla vysoká. Přijela velká jména – Vrána, Kubalík, Hronek, Kovář, Zadina či gólman Hrubec. Obligátní čtvrtfinále se sice udělalo, nicméně v něm Finům stačil jediný gól, aby borce se lvem na hrudi poslal domů.

Riga? Nejen hokej, ale i centrum ze seznamu UNESCO

Na jaře 2023 budou mít reprezentanti možnost napravit předchozí zaváhání. V Rize totiž odehrají svou skupinu, která nabízí například lákavé souboje se Slovenskem či Kanadou. Není to však jen hokej, co Riga nabízí. Jedná se o nádherné hlavní město, jehož centrum je zapsáno na seznam UNESCO.

Tradičním místem je například Radniční náměstí, v jehož těsné blízkosti najdete další památky – Dům Černohlavců a Baziliku svatého Petra. V Rize je také nádherný zámek či Chrám Kristova narození.

Riga však nenabízí jenom nádherné historické památky, ale také spoustu jiných zajímavých míst. Za návštěvu stojí například Národní knihovna nebo nepřehlédnutelná televizní věž, vyplatí se také zajít na Centrální tržnici.

Z naší nabídky doporučujeme

O tom, co v Rize vidět, by se dala psát ještě pořádná spousta řádků. Není ale lepší to vidět naživo? Dohromady se světovým hokejem a českou reprezentací? Rozhodně ano! Podívejte se na naši nabídku nebo nás kontaktujte a poleťte s námi!