Anketa NHL: Hráči by rádi viděli konec nájezdů nebo rozhovory rozhodčích

4 minuty čtení

Hokejisté NHL hlasovali v otevřené anketě o tom, jaké změny pravidel by si přáli. Mnozí z nich předložili velmi zajímavé návrhy, které by pomohly zatraktivnit hru nebo dokonce změnit hokej.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Zámořský portál The Athletic vytvořil anketu, které se zúčastnilo 55 hráčů NHL včetně největších hvězd ligy. Hokejisté dostali mj. možnost vyjádřit se, jak by změnili současná pravidla hokeje.

Zrušme nájezdy a hrajme prodloužení 3 na 3

Takový názor vyjádřilo hned hokejistů, přičemž nejlepší hokejista světa Connor McDavid se také již v minulosti vyslovil proti rozhodnutí o nájezdech.

V prodloužení tři na tři se hraje nesmírně dynamický hokej se spoustou šancí na obou stranách a baví se i samotní hráči. Sociálními sítěmi zatím čas od času kolují vzpomínky na nezapomenutelné prodloužení 3 na 3 ze Světového poháru 2016. Krásu tohoto formátu předvedli v plné parádě hráči Švédska proti výběru Severní Ameriky.

 

„Po pěti minutách by museli hráče jako já nutit hrát 3 na 3, ať to skončí,“
obránce Minnesoty Jacob Middleton pro The Athletic zavtipkoval o nápadu prodloužení prodloužení

Desetiminutové prodloužení

Další hokejisté mají na hraní nad rámec základní hrací doby při nerozhodném výsledku velmi podobný názor, ale prodloužili by prodloužení na 10 minut. V případě remízy by se rozhodovalo v nájezdech. Pro tento názor jsou i Jack Eichel z Vegas a Jason Robertson z Dallasu, šestý nejproduktivnější hráč sezony 2022/23.

Jason Robertson, Dallas Stars. Foto: Jerome Miron, USA Today

Pozápasové rozhovory s rozhodčími

Rozhodčí by si měli vzít příklad z hokejistů, kteří jsou po zápase obklopeni médii a musí nést odpovědnost za své výkony.

Rozhodčí by se podle hráčů mohli před kamerami vyjádřit k tomu, jak viděli hraniční situace a jak dospěli ke svým individuálním rozhodnutím. Přispělo by to k větší transparentnosti rozhodování a jak poznamenal útočník Caroliny Hurricanes Seth Jarvis: „Byla by to zábava.“

Menší brankářské betony, góly nohou a vysokou holí

Podle útočníka Detroitu Lucase Raymonda jsou brankáři v brankovišti stále příliš velcí. Hře by pomohlo, kdyby se jejich betony zmenšily.

„Zápasy někdy rozhoduje rozhodnutí někoho někde v Torontu. Ale je tam spousta nesrovnalostí, ať už někdo puk nakopne, nebo ho jen posune dál, zvedne brusli, zabrzdí, ať už to dělá úmyslně, nebo neúmyslně,“
přemítá Jesper Bratt z New Jersey.


Kontroverzní (ne)gól Blakea Colemana (Calgary Flames) do sítě Edmontonu Oilers v play-off 2022. Foto: sports.yahoo.com

Spolu s Tage Thompsonem z Buffala Sabres se shodli, že povolování gólů nohou – i prostřednictvím nakopnutého puku – by hře prospělo. Filip Forsberg jde ještě dál. Spolu s dalšími dvěma hráči se vyslovil pro názor, který by umožňoval i góly vysokou holí.

Změny v přesilových hrách

Hokejisté navrhli také několik změn v přesilových hrách a oslabeních.

Jedním z nejzajímavějších návrhů je pokračování přesilové hry v případě inkasované branky, jako je tomu v evropské Lize mistrů, nebo odpískání zakázaného uvolnění během početní výhody soupeře. „Chtějí, aby padalo více gólů, a to tomu pomůže. Mně by se to asi moc nelíbilo, protože hraju v oslabení, ale hráčům přesilovek by se mi to líbilo.“

Tým z Evropy a časové omezení

Jeden z hráčů by si přál, aby se NHL rozšířila do Evropy. Aleksander Barkov by pro změnu raději viděl více zápasů NHL na starém kontinentu. Velmi zajímavé nápady zazněly od dvou hráčů.

Jeden z nejmenovaných elitních obránců by potrestal vyloučením hráče, kteří drží puk za vlastní brankou déle než pět sekund.

Arizonský bek J. J. Moser zašel ještě dál: „Vůbec nevím, jak by to fungovalo. Ale vytvořilo by to mnohem větší snahu tlačit se dopřed,“ představil návrh na časové omezení týmu v útočném pásmu, které by vedlo k většímu úsilí a tlaku v útočném pásmu.

🇨🇦 JEĎTE S NÁMI NA NHL 🇺🇸