Bez ohledu na čísla McDavid dominuje. NHL taky touží po Itálii!

5 minut čtení

Každoroční anketa hráčské asociace NHLPA ani letos nezklamala. 639 hokejistů NHL anonymně odpovídalo na 15 zajímavých otázek, v nichž hráči mimo jiné vyjadřovali svůj názor na to, které evropské země by rádi navštívili během sezony.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Mezi hráči exceluje McDavid, nejlepším gólmanům dominují Rusové

Ruská brankářská škola dominuje NHL. Na otázku „Kdybyste potřebovali vyhrát jeden zápas, kterého brankáře byste chtěli mít v týmu?“ „Andreje Vasilevského,“ odpověděla téměř polovina hokejistů.

Brankář Tampy Bay Lightning sice neprožívá nejlepší ročník, ale i tak ho mnozí považují za nejlepšího gólmana NHL, o čemž svědčí 46,92 % hlasů samotných hráčů. Na druhém místě se umístil Igor Šesťorkin z New York Rangers a třetí místo obsadil Ilja Sorokin z New York Islanders.

Hráči odpovídali také na stejnou otázku týkající se obránců a útočníků. Mezi elitní trojici na ledě by se zařadili již zmíněný Vasilevskij, obránce Colorada Avalanche Cale Makar a útočník Connor McDavid.

Vysoký počet hlasů mezi obránci získal také Victor Hedman z Tampy Bay Lightning a v důležitém duelu NHL by se prosadil také Sidneyho Crosbyho nebo Nathana MacKinnona.

ObrázokObrázokObrázok

Jediná správná odpověď? Connor McDavid

Connor McDavid ovládl také anketu o hráče, který nejlépe ovládá puk. S 35,53 % předčil nestárnoucího Patricka Kanea (20,89 %) z Detroitu Red Wings, který ve svých 35 letech stále patří k absolutní špičce ve svém oboru.

V anketě zvítězil i další veterán, který stárne jako víno. Sidney Crosby ve svých 36 letech sbírá bod za bodem a téměř sám dotáhl Pittsburgh Penguins do play-off. Podle 38,37 % hlasujících je lídr Pens nejkomplexnějším hráčem ligy. Do elitní pětky se dostali také Aleksander Barkov, Anže Kopitar, Connor McDavid a Nathan MacKinnon.

„Proti kterému hráči se vám hraje nejméně dobře, ale rádi byste ho měli ve svém týmu?“ ptali se. Tuto otázku pojali respondenti ze dvou konců. Většina si představovala nepříjemného soupeře, který se jim dokáže dostat pod kůži a zároveň má vysoké herní kvality. Tyto dva světy dokonale spojuje Brad Marchand z Boston Bruins. Téměř o dvanáct procent za ním na druhém místě je Connor McDavid, kterého je prakticky nemožné bránit a který svou hrou do značné míry zesměšňuje hráče soupeře.

ObrázokObrázokObrázok

Mezi obránci nic nového. Dominují osvědčená jména

Nikoho nepřekvapí, že v anketě o to, kdo dokáže poslat nejpřesnější přihrávku spoluhráči do úniku, vyhrál jeden z nejlepších útočných obránců současnosti. Cale Makar zvítězil s 26,56 % před Quinnem Hughesem z Vancouveru Canucks, který prožívá průlomový rok a naplno ukazuje své nesporné herní kvality.

Nikita Kučerov získal ocenění pro nejlepšího playmakera a společně s Connorem McDavidem rozšířil historickou statistiku hráčů, kterým se v sezóně 2023/24 podařilo nasbírat 100 asistencí v jedné sezóně. Ve více než stoleté historii se to dosud podařilo pouze Waynu Gretzkymu, Bobbymu Orrovi a Mariovi Lemieuxovi. McDavid skončil v anketě druhý před svým spoluhráčem Leonem Draisaitlem.

Genialitu Connora McDavida a jeho označení za nejlepšího hokejistu současnosti potvrzují i výsledky další anketní otázky. „Kterému hráči je nejtěžší čelit ve jeho obranném pásmu?“ – ačkoli bychom očekávali, že v odpovědích na tuto otázku bude figurovat především obránce, McDavid se umístil na druhém místě. V minulosti mu bylo vyčítáno, že je špatným obráncem, což si kapitán Edmontonu Oilers vzal k srdci a s přibývajícím věkem se stává stále komplexnějším hráčem. V anketě ho dokázal překonat pouze švédský obránce Victor Hedman z Tampy Bay Lightning.

ObrázokObrázokObrázok

Top centři?

Mezi centry a jejich úspěšností na buly dominovala dvě jména. Ryan O’Reilly z Nashvillu Predators o necelé procento hlasů předstihl Sidneyho Crosbyho, který dlouhodobě patří k nejlepším hráčům NHL v této disciplíně. Crosby v pensylvánském derby proti Philadelphii Flyers, jejíž dres dlouhá léta oblékal Claude Giroux, který v anketě skončil třetí, absolvoval stovky extrémně těsných a obtížných vhazování.

Nejlepší módní styl má podle samotných hráčů NHL David Pastrňák (15,02 %). Více než 10 % hlasů získalo také útočné duo Toronta Maple Leafs William Nylander a Auston Matthews.

ObrázokObrázok

🇨🇦 JEĎTE S NÁMI NA NHL 🇺🇸

NHL v Evropě v zajímavých destinacích

T-Mobile Arena, domov Vegas Golden Knights, se podle očekávání dostala do popředí, pokud jde o zázemí a atmosféru na stadionu. Právě tento stadion hráči označili za ten, kde se jim hraje nejhůře. Atmosféra na tribunách je bouřlivá a hlučná, což můžeme potvrdit z vlastní zkušenosti, protože do Nevady jezdíme na zápasy NHL pravidelně.

Co se týče kvality ledu, v odpovědích hráčů dominovalo Bell Centre v Montrealu. Zahanbit se však nenechali ani v Edmontonu, Winnipegu a Minnesotě.

NHL pravidelně navštěvuje jiné kontinenty v rámci Global Series. V příští sezóně odehraje své zápasy v České republice a ve Finsku. V jakých dalších zemích by si chtěli zahrát samotní hráči? Při odpovědi měli zřejmě na mysli sami sebe – s 11,95 % zvolili Itálii, kde by si kromě hokeje užili i město a zemi. Horkými kandidáty jsou také Švédsko, Anglie, Švýcarsko a Francie.

V akej destinácii by hráči radi videli NHL? Zdroj: X/NHLPAObrázokObrázok