BLOG: Slafkovský, Jiříček, Palát a ti další. Souhrn letní jízdy v NHL

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Pro mnohé fanoušky právě skončilo nejvýživnější období v roce. Draft, prodlužování smluv, podpisy volných hráčů a výměny? V NHL se děje pořád něco! Pro ty, kteří neměli čas se v dění zorientovat, přinášíme souhrn toho nejpodstatnějšího. A pro vás, co o všem víte, snad půjde o příjemné osvěžení!

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Začněme na draftu. Už před ním jsme vám přinesli přehled o tom, jak by to mohlo vypadat. Nakonec se predikce víceméně splnily. Češi měli v prestižním prvním kole dvojité zastoupení, naši kolegové ze Slovenska dokonce trojité!

Foto: Montreal Canadiens.
Foto: Montreal Canadiens.

Juraj Slafkovský rozzářil celé dění, vždyť se stal historicky prvním Slovákem vybraným na prvním místě. Hned za ním šel bek Šimon Nemec. Oba tak překonali předchozí národní maximum Mariána Gáboríka, ten šel z pozice číslo tři. Montreal a New Jersey mají v moci výjimečné talenty. Nezbývá než oběma popřát spoustu štěstí!

Co se Čechů týče, nejvýše se umístil plzeňský David Jiříček (6. místo). Nadějný bek se potká v jedné organizaci nejen s kolegou z obrany Stanislavem Svozilem, ale také s hvězdou první jakosti Jakubem Voráčkem.

Ke konci prvního kola (26. místo) byl ještě vybrán Filip Mešár ze Slovenska. Potká se s Jurajem Slafkovským v jedné organizaci, oba hned, co to zjistili, vypukli nadšením.

Do elitního kola (28. místo) se vlezl i karlovarský Jiří Kulich.

Má jednu z nejlepších střel, jakou jsme v jeho věku za dlouhou dobu viděli,“ tvrdil po draftu šéf Buffala, generální manažer Kevyn Adams.

Draftem prošlo dalších sedm Čechů. Mezi nejzajímavější jména patří Matyáš Šapovaliv, ten míří do Vegas, či obránce Tomáš Hamara. Ten už má v kapse dokonce kontrakt s Ottawou.

Foto: NHL.com

Pořádný rachot byl i po otevření trhu s volnými hráči. Největší rozruch způsobil Johnny Gaudreau, jenž uplynulé sezony hvězdil v dresu Calgary. Tam ale nechtěl prodloužit smlouvu a zamířil na trh. Čekalo se, že by mohl zamířit do New Jersey nebo Philadelphie, avšak drobný šikula nakonec zakotvil v Columbusu.

Všichni čeští fanoušci pak čekali na to, co bude s Ondřejem Palátem. Jeho životní tým Tampa Bay mu údajně nabídla kontrakt, který nešlo přijmout. Vydal se tak na zkušenou na trh a je z toho pětiletý pakt s New Jersey.

Další zajímavé přestupy:

Claude GIROUX: Florida ➡️ Ottawa

Brent BURNS: San Jose ➡️ Carolina

Darcy KUEMPER: Colorado ➡️ Washington

Vincent TROCHECK: Carolina ➡️ NY Rangers

Andrew COPP: NY Rangers ➡️ Detroit

Ondřej KAŠE: Toronto ➡️ Carolina

David RITTICH: Nashville ➡️ Winnipeg

Dominik KUBALÍK: Chicago ➡️ Detroit

Jan RUTTA: Tampa Bay ➡️ Pittsburgh

Petr MRÁZEK: Toronto ➡️ Chicago

Foto: irozhlas.cz
Foto: irozhlas.cz

VĚDĚLI JSTE, že…

  • Tampa Bay podepsala během pár minut tři kontrakty v celkové hodnotě 160 milionů dolarů
  • David Krejčí se dle všeho vrátí do Bostonu
  • Washington vyměnilo složení gólmanů (odešli Ilja Samsonov i Vítek Vaněček)
  • Chicago vyprodalo téměř kompletní tým
  • Penguins udrželi Malkina i Letanga

Už se také těšíte, jak uvidíte (nejen) zmíněné hráče na nových adresách? Některé z nich budete moct vidět i na vlastní oči v Praze, kam na podzim dorazí San Jose Sharks a Nashville Predators. Blíž už hokejové hvězdy nebudou, tak si tuto šanci nenechte ujít (více informací ZDE)!

🎫 Vstupenky na PÁTEČNÍ zápas San Jose – Nashville
🎫 Vstupenky na SOBOTNÍ zápas Nashville – San Jose