BRONZOVÝ TÝM! Takhle jsme oznámkovali výkony českých hokejistů na letošním MS

4 minuty čtení
píše David J.

Zlomili to, konečně! Český hokej díky nim bere po dlouhých 10 letech medaili z velké mezinárodní akce. Někdo se podílel větší, někdo menší měrou. Jako tým to ale zvládli a po výhře 8:4 proti USA si nechali na krk pověsit bronzové medaile. 

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Podívejte se, jak jsme oznámkovali počínaní jednotlivých členů bronzového mužstva ↓↓↓

(Pozn.: Neznámkovali jsme hráče, kteří odehráli méně než tři utkání. Nejvyšší známka je 10)

BRANKÁŘI

Karel VEJMELKA (7)
(8 zápasů, prům. 2,46, úsp. 89,6 %)

Čísly až tolik neoslní, úplně mu nesedla premiéra proti Švédům a tak trochu si za všechny vyžral semifinálový duel i první třetinu utkání o bronz. Jinak ale český tým několikrát podržel. Právem byl vybrán mezi tři nejlepší hráče Česka na turnaji.

Marek LANGHAMER (7)
(3 zápasy, prům. 2,38, úsp. 90,2 %)

Dvakrát střídal Karla Vejmelku. Nejprve proti Švédům ve skupině, pak v zápase o bronz proti Američanům. Na placce má nemalý podíl, v nedělní bitvě o medaili pustil jen jednu – už nic neřešící – z 16 střel. Celý zápas odchytal proti Finsku na závěr skupiny.

Lukáš DOSTÁL (-)
(1 zápas, prům. 1,0 úsp., 94,4 %)

Překvapivě stál v brance národního týmu v zahajovacím utkání proti Velké Británii. Pak se ale zranil a spolu s ostatními zůstal v dějišti turnaje jen proto, kdyby byla nouze nejvyšší. Zdravotně totiž nebyl stoprocentní.

Foto: sport.aktualne.cz

OBRÁNCI

Filip HRONEK (7)
(10 zápasů, 0+2)

Když si vzpomenete, jak zářil před dvěma lety v Bratislavě, nemůžete se zbavit dojmu, že nadstavba v jeho hře zejména směrem dopředu mohla být na lepší úrovni. Zvlášť když nastupoval v první přesilovkové formaci. Ale nechyboval.

Michal KEMPNÝ (6)
(8 zápasů, 0+0)

Dorazil až na třetí utkání. To, že v NHL příliš nenastupoval, ho moc neovlivnilo. Hrál zkušeně, bylo vidět, že už má leccos za sebou. Stejně jako u Hronka ale chyběla větší podpora útoku. Na MS dokonce vůbec nebodoval.

David SKLENIČKA (6)
(10 zápasů, 0+1)

V přípravě mu to pálilo. Až tak, že mu na mistrovství nic nezbylo. Oproti olympijským hrám mu ale šampionát sedl daleko lépe, dokázal přesně rozehrávat, chyb jste u něj moc neviděli. Vyhrál týmovou statistiku +/- se sedmi kladnými body.

Radim ŠIMEK (6)
(10 zápasů, 0+2)

V NHL z něj udělali defenzivního specialistu a v barvách českého týmu to potvrzoval. Se Skleničkou vytvořili solidní třetí obrannou trojici. Na MS chtěl ukázat zástupcům San Jose, že by měl dostávat více prostoru.

Foto: NHL.com

Tomáš KUNDRÁTEK (8)
(10 zápas, 1+2)

Pravděpodobně nejlepší český bek na turnaji. Jako jeden z mála neváhal podpořit ofenzivní snažení svých spoluhráčů z útoku, ale zároveň se nezapomínal včas vracet na svou pozici. Z českých obránců měl nejvíc bodů.

Jan ŠČOTKA (5)
(10 zápas, 0+1)

Bojovník, který by skočil do střely klidně hlavou napřed. Někdy se ale nechal lacině obejít, bylo to vidět zvlášť ve chvíli, kdy byl posledním hráčem. I díky svým vůdčím schopnostem dělal s Davidem Krejčím asistenta kapitánu Červenkovi.

Michal JORDÁN (6)
(9 zápasů, 0+2)

Rychlejší hráči mu dělali problém, start turnaje ho nezastihl v nejlepší formě. Postupem času ale dlouhovlasý zadák rostl, což ilustrovala i jeho famózní přihrávka na Pastrňákův gól v boji o bronz, který znamenal důležité vedení 5:3 pro český tým.

David JIŘÍČEK (4)
(5 zápasů, 1+0)

Měl to být turnaj, na kterém se tzv. prodá. Naděje českého hokeje vyhlíží s vysokými ambicemi draft NHL, šampionát ve Finsku si ale maloval po individuální stránce lépe. Tolik toho neodehrál, ale první zkušenost je cenná. A hlavně bronzová! A pozor, dokonce dal gól.

Foto: IIHF

ÚTOČNÍCI

Roman ČERVENKA (10)
(10 zápasů, 5+12)

Nejproduktivnější hráč MS, nejlepší útočník šampionátu a člen All Star Teamu. Co víc dodat? Kapitán týmu odehrál v 36 letech nejlepší turnaj za národní tým a všem, kteří o něm někdy předtím pochybovali, naprosto vytřel zrak.

David KREJČÍ (9)
(10 zápasů, 3+9)

Mozek většiny českých akcí, s hokejkou dělá čest svému jménu – doslova vyšívá. Někdy možná až moc, zvlášť když má po ruce dalšího hračičku, jako je David Pastrňák. Ale když už se to povede, stojí to za to. Odehrál také parádní turnaj.

David PASTRŇÁK (9)
(7 zápasů, 7+3)

Raketa z Bostonu! V sedmi zápasech dal sedm gólů a potvrdil, že aktuálně není lepšího českého hokejisty. Po mírném trápení v semifinále a prvních dvou třetinách boje o bronz, explodoval hattrickem ve třetí části.

Foto: sport.aktualne.cz

Tomáš HERTL (5)
(10 zápasů, 1+4)

Není to Krejčí nebo Pastrňák, přesto se od něj zejména dopředu čekalo mnohem víc. Své ofenzivní trápení napravil až ve třetí části utkání o bronz třemi asistencemi. Cenný byl, když zaparkoval své tělo před brankou soupeře. Spíš se ale trápil.

Matěj BLÜMEL (8)
(10 zápasů, 4+4)

Sedlo mu to v první lajně vedle Krejčího s Červenkou a neubral, ani když musel v první letce přepustit místo Pastrňákovi. Na turnaji byl s osmi body čtvrtým nejproduktivnějším hráčem a právem jeho kroky nejspíš povedou do NHL.

Hynek ZOHORNA (6)
(10 zápasů, 1+3)

Začal ve čtvrté formaci, pak se přesunul do druhé, kde vydržel až do konce turnaje. Nakonec udělal čtyři body, ve druhé letce ale spíš než ofenzivní choutky odváděl tvrdou lopotu v bojích o puk.

Foto: sport.aktualne.cz

Jakub VRÁNA (3)
(10 zápasů, 1+0)

Měl být jednou z opor, ale nakonec je v bronzovém týmu největším zklamáním. Dal jen jeden gól proti Norům. Jinak na ledě moc vidět nebyl, do šancí se příliš nedostával. Čekalo se od zkrátka mnohem, mnohem víc.

JIŘÍ SMEJKAL (7)
(10 zápasů, 2+3)

Buldok a poctivec, který když dostane puk na hokejku, ví, co s ním. Dohromady nasbíral pět bodů, ten nejcennější byl za gól, který ve druhé třetině zápasu o bronz dostal český tým na kontakt, tedy na stav 2:3.

David KÄMPF (7)
(6 zápasů, 2+1)

Po příletu z Toronta dostal roli třetího centra. Vyhrával cenná buly, odebíral protivníkům velké množství puků. Jen škoda, že se mu herně nepodařilo víc probrat parťáka Vránu. V zápase o bronz dal dvě branky.

Jakub FLEK (6)
(10 zápasů, 1+2)

Karlovarský rychlík, který po šampionátu zamíří do cílové stanice Kometa Brno, byl nepříjemný jako pijavice. Když to nakopne, nikdo ze soupeřům nemá čas na vymýšlení. Zvládl by i roli třeba ve druhém útoku.

Jiří ČERNOCH (7)
(10 zápasů, 2+1)

Možná největší překvapení bronzového týmu. Svou nominaci na turnaj si trpělivě odpracoval od začátku přípravy a jeho poctivá hra mu zajistilo pevné místo ve čtvrtém útoku. V zápase o bronz dával první branky českého týmu.

Foto: denik.cz

Matěj STRÁNSKÝ (5)
(10 zápasů, 0+1)

Ve švýcarské lize se stal nejlepším střelcem, ale v nároďáku se mu pověst kanonýra nedaří potvrzovat. Na druhou stranu, na MS dostal spíše roli pracanta, na kterou není zvyklý. Ale přijal ji. A na medaili má svůj podíl.

Michael ŠPAČEK (5)
(10 zápasů, 1+0)

Šikula, který nedostal tolik prostoru. Trochu dojel na to, že pro něj nebyl prostor v prvních dvou útocích, proto ve většině zápasů plnil roli třináctého útočníka.

Dominik SIMON (-)
(2 zápasy, 0+0)

Po utkání se Švédskem opustil český tým. Oficiálně kvůli osobním důvodům, neoficiálně se mluvilo o potyčce s Filipem Hronkem. Ve dvou zápasech nebodoval.

Foto (zdroj): iihf.com

SVĚTOVÝ HOKEJ NA DOSAH RUKY

Česká reprezentace se před zraky našich fanoušků vrátila do bojů o medaile a získala bronz. Chtěli byste vyrazit i vy za tím nejlepším světovým hokejem? Co třeba zkusit NHL v Praze, kde nastoupí se svými Žraloky ze San Jose i Tomáš Hertl a Radim Šimek, účastníci letošního mistrovství ve Finsku?