Češi v NHL: Nový král českého hokeje

píše Adam Weidenthaler

 Druhý díl rubriky o českých zástupcích se bude věnovat vycházející hvězdě National Hockey League Davidu Pastrňákovi.

Pastrňák se narodil 25. května 1996 v Havířově. Jeho otec, bývalý hokejista Milan Pastrňák a matka Marcela ho již ve třech letech života poprvé postavili na led a předurčili tak jeho kariéru. Zajímavostí je, že jeho první brusle, se kterými začínal hrát hokej, byly dámské, primárně určené pro krasobruslení, avšak malý David na nich i přesto dokázal ovládat techniku bruslení. I díky tomu byl pak v už šesti letech schopný hrát s dětmi o dva až tři roky staršími. V patnácti si pak prožil svůj debut za A tým Havířova ve 2. ČHL (tedy třetí nejvyšší soutěži v ČR).

Pak ale zvolil zahraniční cestu namísto té české (podobně jako Jakub Voráček, o kterém jsme psali v minulém díle) a zamířil do švédského Södertälje SK, kde dva roky hrál tamní druhou nejvyšší mužskou soutěž. V tu dobu zasáhla Pastrňákovu rodinu smutná zpráva, když na rakovinu zemřel jeho otec. Draft v roce 2014, kdy si “Pastu” na 25. místě vybral Boston Bruins, byl tedy pro něj jakýmsi zadostiučiněním a výsledkem péče, kterou mu jeho otec v mládí jako hokejový trenér věnoval.

Hned na začátku sezóny 2014/15 si sice Pastrňák poranil rameno a rozehrával se tak na farmě medvědů, v listopadu byl však i díky marodce v A-týmu povolán zpět a svou příležitost uchopil více než pevně (v ročníku stihl 46 zápasů s 26 kanadskými body). Od té doby jeho role v týmu strmě stoupala, brzy se ocitl v elitních dvou formacích (častokrát i s krajánkem Davidem Krejčím, který mu pomohl s aklimatizací v týmu) a jeho bodové konto začalo dosahovat těsně pod hranici jednoho bodu na zápas.

Během ročníku 2017/18 už pravé křídlo týmu z Atlantické divize nabylo opravdového statusu hvězdy, v České republice pak dvakrát (2017, 2018) opanoval Zlatou hokejku, což se naposledy povedlo před deseti lety Jaromíru Jágrovi. V roce 2019 si také vysloužil, i díky své veselé povaze a oblíbenosti z řad fanoušků, účast v NHL All-star zápase. Vše tak nasvědčuje tomu, že Pastrňák může být s trochou štěstí tím, kdo odcházející legendu Jágra dlouhodobě nahradí. Už dnes je modlou mnoha mladých hokejistů a zářným příkladem toho, že česká hokejová škola přeci jen úplně vše ze svého předchozího lesku neztratila. A my se tak můžeme jenom těšit, jestli v “Pastovi” uvidíme nejproduktivnějšího hráče NHL českého původu.