Češi v NHL: Ryšavý křídelník z Philadelphie

píše Adam Weidenthaler

Novou rubriku odstartujeme v současné době nejproduktivnějším aktivním českým hráčem, jenž se prohání po kluzištích severoamerické soutěže. Je jím Jakub Voráček, pravé křídlo Philadelphie Flyers.

Voráček se narodil na Kladně 15. srpna 1989. V tradičním hokejovém městě si mladý Jakub podobně jako ostatní brzy našel cestu právě k bruslím a kotouči. A netrvalo dlouho, než se v něm začal rozvíjet hráčský talent: “V mládí se trochu trápil s koncovkou, ale výborně bruslil a uměl číst hru, hokejově to v sobě měl,” řekl pro iSport Josef Vosický, hráčův kouč z žákovských let. Voráček, který se v mládežnických týmech setkával například s Ondřejem Pavelcem, Michaelem Frolíkem nebo Jiřím Tlustým, si velmi brzy vysnil svou zámořskou kariéru a po jediném extraligovém startu za Kladno se v pouhých 17 letech odešel do Severní Ameriky.

Tam strávil 2 roky v juniorském Halifax Mooseheads, kdy byl mezitím draftován týmem Columbus Blue Jackets jako celkové číslo 7. Debut v NHL si za modrokabátníky připsal 10. října 2008 proti Dallasu Stars, přičemž vstřelil už v úvodní třetině svůj první gól. Při této štaci zažil také svůj zatím největší úspěch na reprezentační scéně – zlatý šampionát české reprezentace v roce 2010. Můžeme si ho tak pamatovat z klíčového semifinále se Švédskem, kdy zpoza branky přihrával Rachůnkovi na slavnou vyrovnávací “rachnu kachnu”.

Po třech sezónách v Columbusu byl spolu se svým současným spoluhráčem Sean Couturierem vyměněn do Philadelphie za Jeffa Cartera (mimochodem v rámci trejdu, ze kterého Flyers dodnes těží). V tomto momentu přišel zásadní zlom ve Voráčkově kariéře. Urostlý útočník se rázem začal propracovávat do elitních formací svého týmu a jeho bodové zisky a minutáž na ledě taktéž vzrostly. Ohodnocen byl několikaletou smlouvou, která ho udělala s platem přes 9 milionů dolarů ročně nejlépe placeným Čechem v NHL. A stal se také oblíbencem fanoušků díky své tvrdé hře a vtípkům mimo led, když se například srovnal s novým maskotem Flyers Grittym prohlášením “jako bych se díval do zrcadla.”

Z Voráčka během několika let vyrostla jedna z osobností týmu, potažmo celé ligy a nevypadá to, že by se mělo cokoliv měnit. Je na vrcholu svých sil, zajištěn kontraktem do konce sezóny 2023-24, v týmu s velkými ambicemi. Bude radost ho sledovat i nadále.