Česká extraliga se valí na MS 2023. Jací cizinci byli nominováni?

4 minuty čtení

Nejen finský trenér českého národního týmu Kari Jalonen ukázal při výběru svých reprezentací pro mistrovství světa na hráče z české Tipsport extraligy. Na letošním šampionátu v Tampere a Rize uvidíme hráče z naší soutěže také v barvách Slovenska, Lotyšska, Slovinska nebo Francie. Podívejme se na jejich přehled.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Mimochodem Kari Jalonen ukázal na dvanáct hráčů z domácí extraligy. Velká část družstva je pohromadě už od prvního týdne v Plzni. Těm se ale tentokrát úplně věnovat nebudeme.

Slovenský výběr tvoří z poloviny krajánci z ELH

Asi není žádným velkým překvapením, že pokud pomineme české hokejisty, bude mít naše elitní soutěž největší zastoupení v nominaci Slováků (10). Konkrétně jde o obránce Mário Grmana (Vítkovice), Michala Ivana (Liberec), Patrika Kocha (Vítkovice – oznámen odchod do Třince, pokud nevyjdou námluvy v zámoří) a Mislava Rosandiče (Hradec Králové).

Útočníků si pak slovenský trenér Craig Ramsay vybral v Tipsport extralize šest – Libora Hudáčka (Třinec), Andreje Kudrnu (Litvínov), Roberta Lantošiho, Mária Luntera (oba Mladá Boleslav), Olivera Okuliara (Hradec Králové) a Matúše Sukela (Litvínov). Slováků by mohlo být ještě více, ale třeba bek Peter Čerešňák nebo třinecký forvard Marko Daňo jsou zranění. Ale to přesto není všechno, třeba brankář Samuel Hlavaj už má jasno, že pro příští sezonu zamíří do Plzně a bude bojovat o pozici prvního brankáře s Dominikem Pavlátem. Viliam Čacho z Trenčína zase doplní mistrovský Třinec.

Lotyšsko bere na MS extraligovou obranu

A pak je tady Lotyšsko. Kdo by to byl před lety řekl, jak si manažeři českých extraligových klubů hráče z této pobaltské země oblíbí. Cestičku jim prošlapal zejména Roberts Bukarts, když se už v průběhu sezony 2015–16 objevil ve Zlíně. Následně působil také v Třinci, Spartě, na sezonu 2020–21 si odskočil do Čerepovce a mateřského Dinama Riga a poslední dva ročníky už strávil zase ve Vítkovicích.

Právě na Bukartse se začali další Lotyšové nabalovat a v letošním výběru je hned osm hráčů z naší extraligy! Zaujme hlavně skoro kompletně „česká“ obrana, kterou tvoří šest hráčů z naší soutěže, dále Roberts Mamčics, který hrál v Čechách ještě nedávno, a jediný hráč, který u nás nikdy nehrál Arvils Bergmanis z lotyšského HK Olimp. Jinak se můžeme těšit třeba na Uvise Janise Balinskise, nejlepšího obránce sezony, který už si svými výkony v Liberci vybojoval smlouvu v NHL, kde nedávno podepsal Floridě.

Dalšími členy lotyšské defenzívy jsou Oskars Cibulskis (Kladno), Karlis Čukste (Třinec), Ralfs Freibergs, Janis Jaks a Kristaps Zile (všichni Litvínov). V útoku budou už zmíněný Roberts Bukarts z Vítkovic a také Martinš Dzierkals, který strávil letošní sezonu v Českých Budějovicích, ale momentálně si hledá nové angažmá. Nechybí mimochodem ani Bukartsův mladší bratr Rihards, který to v české extralize také krátce zkoušel, ale takovou stopu jako Roberts ani zdaleka nezanechal. V sezoně 2017–18 naskočil do 17 utkání za Zlín s bilancí 2+2, aktuálně hraje mezinárodní soutěž ICE Hockey League (dříve EBEL) za rakouský Klagenfurt.

Francouzský expres a slovinská zkušenost v brance

Francouzský útok bude spoléhat na rychlíka Jordanna Perreta z Mountfieldu HK. Osmadvacetiletý útočník, který na českých kluzištích hájil také barvy Pardubic a extraligu hraje od sezony 2017–18, je pravidelným členem reprezentace. Na loňském MS dal v sedmi zápasech jeden gól, během letošní sezony odehrál za Francii čtyři mezistátní přátelská utkání bez bodového zisku. Zkušený veterán Gašper Krošelj (36), který hájil ještě v uplynulé sezoně branku Mladé Boleslavi, zase posílí reprezentaci Slovinska. Letos za ni naskočil po pěti utkání, loni byl u postupu z nižší divize IA.

Finsko vytasilo bývalého střelce Hradce

Další hráči samozřejmě v extralize dříve působili, ale dnes už na šampionát pojedou jako hokejisté jiných zaměstnavatelů. Jmenujme dva francouzské útočníky Sachu Treilleho (Grenoble) a Valentina Claireauxe (Rouen), už zmíněného lotyšského beka Robertse Mamčicse (Nové Zámky), který se loni snažil last minute zachránil tehdy ještě extraligový Zlín, finského střelce Ahti Oksanena (Oskarshamn) nebo rakouského rychlíka Petera Schneidera (Salcburk).

A kromě Krošejla budou hrát za slovinskou reprezentaci další bývalí hráči naší extraligy – Žiga Pavlin (Valpusteria – Itálie), Miha Štebih (Nice), Blaž Gregorc (Augsburg) nebo Žiga Jeglič (Bremerhaven).

Poslední dva jmenovaní tedy momentálně brázdí nejvyšší německou soutěž DEL a českou stopu najdeme i právě ve výběru Německa. Dominik Kahun z Bernu, který posílí hokejisty Německa, je sice rodákem z České republiky, ale nikdy na českých kluzištích nehrál. To třeba John-Jason Peterka z Buffala Sabres hrál českou nejvyšší juniorskou soutěž, když mezi naší elitou startovala juniorka Salcburku.

Na které krajánky z ELH si dávat pozor?

Podívejte se na naši ideální formaci složenou ze zahraničních hráčů, kteří míří z naší extraligy na MS do Tampere a Rigy: ZDE.

Buďte u toho s námi

Šampionát 2023 začíná v pátek 12. května. Český tým do něj vstoupí pikantním derby se Slovenskem (od 16.20 hodin v Rize). Na obou stranách kluziště se to tedy bude hráči z naší extraligy jen hemžit.

LETECKÉ ZÁJEZDY
20. – 21. května: Česko – Norsko, Česko – Švýcarsko od 19 900 Kč
12. – 15. května: Česko – Slovensko, Česko – Kazachstán od 23 900 Kč

SAMOSTATNÉ VSTUPENKY
12. května: Česko – Slovensko od 1500 Kč
23. května: Česko – Kanada od 1500 Kč

SAMOSTATNÉ LETENKY
20. – 21. května: Pardubice – Riga od 10 100 Kč