EXTRALIGOVÉ FINÁLE: Třinec počtvrté v řadě, nebo Hradec poprvé?

Prošli 52 zápasy základní části, absolvovali tuhé boje ve vyřazovací části. A teď stojí tady. Krok (respektive čtyři) od slastného pocitu vítězství v Tipsport extralize. Zatímco hokejisté Hradce Králové se mohou z titulu radovat poprvé, Třinečtí počtvrté za sebou!

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Oba za sebou mají extrémně vyrovnané semifinálové série, které rozhodoval až sedmý zápas a v něm rozdíl pouhého jednoho gólu.

Oba týmy si rovněž poradily s těžkou psychickou situací, kdy byly krok od postupu, ale nakonec muselo dojít k rozzuzlení až v tom úplně posledním zápase.

UMÍSTĚNÍ PO ZÁKLADNÍ ČÁSTI:
Hr. Králové: 4. místo
Třinec: 6. místo

Zatímco Třinec vedl proti vítězi základní části z Pardubic 3:1 na zápasy, Královéhradečtí se mohli dokonce stát vůbec prvním týmem, který sérii play-off prohraje navzdory tomu, že v ní vedl 4:0 na zápasy.

Nestalo se. A proto jsou oba celky ve finále. Teď a tady!

HR. KRÁLOVÉ: Návrat ke koncepci

Roku 2018 podepsali na východě Čech pětiletou smlouvu s Tomášem Martincem. Dlouhodobý plán, který měl na svém konci vygradovat titulem. Na cestě za ním se v rámci koncepce počítalo i s klopýtnutími. Martinec měl mít důvěru.

Ale ejhle… Na trhu se v roku 2019 objevil Vladimír Růžička, trenér dvou zlatých týmů na mistrovství světa, a ve hlavách nejpovolanějších lidí začalo – až nesmyslně – běhat: Toho musíme mít! S Růžičkou si plácli, Martinec byl oficiálně (nebo spíš na oko) jeho rovnocenným parťákem. Koncepce, nekoncepce. Nakonec ze střídačky královéhradeckého A-týmu zmizel úplně.

CESTA PLAY-OFF 2023
Čtvrtfinále:
vyřadili Liberec 4:1 na zápasy
Semifinále:
vyřadili Vítkovice 4:3 na zápasy

Jak to s Růžičkou dopadlo, nejspíš víte. A tak se Mountfield před sezonou 2021/22 vrátil k původnímu plánu. Výsledek? Vloni první místo v základní části. A ačkoliv pak východočeské lvy hned ve čtvrtfinále vypláchla Mladá Boleslav 1:4 na zápasy, podržet Martince se vyplatilo. Nyní to může rezultovat tím nejcennějším – titulem.

TŘINEC: Šlapající motor, který jen mění součástky

Oceláři jsou letos popáté za sebou ve finále. V předešlých třech uspěli. To všechno zaštiťoval Václav Varaďa. Muž, u jehož jména pravidelně čtete přívlastek – současný nejlepší hokejový kouč z Česka. V takový pojem se v Třinci vypracoval.

Po předešlé sezoně se ale cesty Varadi a Třince rozešly, a tak u Ocelářů museli tentokrát přemýšlet, jak a čím vyměnit tu nejcennější součástku do šlapajícího motoru. S hráči se to v minulých sezonách podařilo. Odcházející opory nahradili hráči, kteří se oporami stali.

CESTA PLAY-OFF 2023
Předkolo:
vyřadili Litvínov 3:0 na zápasy
Čtvrtfinále:
vyřadili Spartu 4:2 na zápasy
Semifinále:
vyřadili Pardubice 4:3 na zápasy

Jako náhradu za Varaďu si vedení slezského klubu vybralo Zdeňka Motáka. Zkušeného trenéra, který za sebou měl pět let v Olomouci.

Přemýšleli jsme o něm už před Václavem Varaďou,“ sdělil v rozhovoru pro deník Sport Ján Moder, prezident klubu.

I to dokládá, že v Třinci pracují koncepčně. Nejdou ode zdi ke zdi stylem pokus-omyl. I když se zpočátku zdálo, že to u obhájců titulu nemusí šlapat jako pod Varaďou, nakonec se ukazuje, že Moták je správnou volbou. Trenérem, který umí pracovat s DNA hráčů, které do nich zapracoval právě Varaďa.

Bude úporná obětavost s uměním zvládat těsné zápasy slavit čtvrtý titul za sebou?

Na co se těšit?

Souboj: Machovský vs. Kacetl

Matěj Machovský do Hradce Králové přicházel spíše do pozice dvojky, krýt záda Finovi Henrimu Kiviahovi. Jenže nakonec je to on, kdo se stal velkou oporou Východočechů. Za celé play-off má úspěšnost zákroků 94,86 %.

Ondřej Kacetl, o kterém jsme podrobně psali ZDE, už je známou firmou. V základní části nic moc, ale jak přijde play-off, je skoro nadlidský úkol ho překonat. Ve finále bude útočit na 13. čisté konto v play-off v kariéře, čímž by dorovnal rekord Romana Málka.

Růžička nahání rekordy

Před finále je s 16 body (8+8) nejproduktivnějším hráčem celého dosavadního play-off. A to, prosím pěkně, v 37 letech. Řeč je o Martinu Růžičkovi, nestárnoucí hvězdě Ocelářů. V kariéře má aktuálně 59 gólů ve vyřazovací části. Další trefou vyrovná rekordmana Ondřeje Kratěnu (60).

Dalším bodem pak vyrovná na druhém místě v historii bodování play-off Jaroslava Hlinku (124). Aby už letos pokořil prvního Kratěnu, musel by se ve finále naprosto utrhnout ze řetězu (137).

TIP HokejTour.cz

Titul vyhraje Třinec! Sérii zvládne 4:2 na zápasy. Jak to tipuješ ty? Zapoj se do soutěže na Facebooku 👈

Je na co se těšit! Zajímavé bude sledovat, kdo po konci finále vyrazí na květnové mistrovství světa do Lotyšska a Finska.

Vy tam můžete být taky, tak toho neváhejte využít. Držíme vám místo v LETECKÉM SPECIÁLU ✈️

DOPORUČUJEME

👉 MS 2023: Česko – Norsko, Česko – Švýcarsko (charter) – letecký zájezd
👉 Nabídka vstupenek a zájezdů na MS 2023