Fanoušek našel ve sklepě hokejové karty za více než tři miliony dolarů!

3 minuty čtení

Jen málo hokejových fanoušků si nechalo ujít „boom“ sběratelství hokejových kartiček v 90. letech 20. století nebo na počátku 21. století. Nedávný náhodný nález ze zámoří mnohým připomněl, že doma může řada nic netušících fanoušků skrývat hotový poklad sběratelského světa.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Nejmenovaný nálezce z města Regina v kanadském státě Saskatchewan měl ve sklepě dlouhá léta uloženou velkou krabici hokejových karet O-Pee-Chee. V domnění, že se jedná o sérii ze sezóny 1980/81, jí po dlouhá desetiletí nevěnoval žádnou pozornost. Až do chvíle, kdy přišel vzácný tip od majitelů domů ze sousedství, kde se zapomenutá krabice skrývá. Známý jim poradil, aby krabici pro jistotu ještě jednou zkontrolovali…

Ve sklepě se povalovaly miliony

Po sfouknutí prachu z krabice a následné kontrole majitel zjistil, že se vlastně spletl. Jednalo se o hokejové kartičky O-Pee-Chee ze sezóny 1979/80. A to situaci výrazně změnilo. Jednalo se o sbírku, která obsahovala i nováčkovskou kartu Wayna Gretzkeho. Právě ta patří ve světě sběratelů hokejových karet k nejvyhledávanějším, a pokud je v dobrém stavu, její hodnota se odhaduje na miliony amerických dolarů.

Nálezce se obrátil na profesionální aukční společnost Heritage Auction House, která „kufřík“ hokejových karet O-Pee-Chee z let 1979/80 obsahující 16 rozbalených krabic této série prodala za neuvěřitelných 3,72 milionu dolarů. Dražba této speciální edice 40 let starých karet byla uzavřena 25. února 2024.

Šťastný kupec se může ošklivě spálit

Hodnota karty ve světě sběratelů závisí na mnoha faktorech. Tím nejdůležitějším je především její stav. Odřené rohy nebo špatně vycentrovaný řez při výrobě karty výrazně snižují její hodnotu. V roce 2021 byla vydražena nováčkovská karta Waynea Gretzkeho ze série OPC 1979/80 v bezchybném stavu za 3,75 milionu dolarů. Karty v horším stavu se většinou pohybují v desítkách nebo dokonce „jen“ tisících dolarů.

Každá krabice obsahuje určitý počet garantovaných karet. Odhaduje se tedy, že dražený kufřík se 16 boxy (v karetním světě se balíčkům říká „boxy“) obsahuje zhruba 27 nováčkovských karet ikony světového hokeje přezdívané „The Great One“. Pokud je alespoň jedna z nich v top stavu, bude nový majitel kufříku „v balíku“. Pokud se mu však nepodaří najít v baleních dostatek karet v dobrém stavu, nemusí dostat zpět ani polovinu své investice.

Pokud se kupující rozhodne krabice rozbalit, držíme mu palce a zároveň doporučujeme všem bývalým sběratelům, aby čas od času oprášili své staré sbírky a ujistili se, že jim na půdě neleží milionový poklad.

🔥Užijte si začátek nové sezony NHL v Praze na vlastní oči díky CK HokejTour