Jako v aukční síni. Týmy se v NHL praly o hráče

Píše David Zlomek

První červenec je v NHL jedna velká bitka. Týmy bojují o to, kterého z hráčů bez smlouvy zlákají do svého týmu. Někteří nabízí kupu peněz, někteří zase šanci zahrát si o Stanley Cup. Letos tomu nebylo jinak, a tak se pojďme podívat, jaké hlavní témata letošní hon na volné hráče nabídnul.

Tématem číslo jedna byl rozhodně odchod tří superhvězd z Columbusu Blue Jackets. Nejvíce se skloňovalo jméno Artěmiho Panarina. Ten si po dlouhých dnech rozmýšlení vybral New York Rangers, kteří ho podepsali na sedm let a dohromady 81,5 milionu dolarů. Nebylo tajemstvím, že Panarin jednal i s ostatními týmy a měl i konkrétní nabídky – zájem měl jeho domovský klub Columbus, dále pak rival newyorští Islanders nebo Florida Panthers. Žádný z těchto týmů ale neuspěl, a to i přes to, že Rangers nenabídli nejvíce peněz. U Panarina zvítězila touha hrát v jednom z nejznámějších týmů světa.

 

To jeho ruský kolega Sergej Bobrovskij vyslyšel volání z Floridy, která mu nabídla luxusní sedmiletý kontrakt na 70 milionů dolarů. Nutno dodat, že pro Panthers byl brankář největším problémem. Zvlášť pak po tom, co svou bohatou kariéru zakončil legendární Roberto Luongo. Kromě toho Panteři sáhli například po obránci Antonu Stralmanovi nebo útočníkovi Brettu Connollym.

Třetí z columbuské party Matt Duchene si nakonec vybral Nashville Predators, kde podepsal na sedm sezon s ročním platem osm milionů dolarů.

Jak bylo zmíněno, Islanders u Panarina nepochodili, a to i přes to, že mu nabízeli přes 12 milionů dolarů ročně. A tak se jejich pozornost musela ubírat jinam. Přesněji ke své hvězdě Andersi Leemu. Ten kývl na sedm milionů dolarů ročně po dobu sedmi let. Islanders museli řešit také situaci v brankovišti. Rozhodli se pustit svého hrdinu Robina Lehnera do Chicaga, kde švédský brankář podepsal jednoletou smlouvu na pět milionů dolarů. Jeho náhradou je Semjon Varlamov, jenž má na Long Islandu smlouvu na čtyři roky. Zklamaní mohou být v San Jose, kde však došlo k nevyhnutelnému. Joe Pavelskimu končila smlouva a jednoduše nezbylo místo pod stropem. Kapitán Sharks se tak s prvním červencem rozloučil s Kalifornií a od příští sezony bude hájit dres Dallasu Stars. Kromě něj odešel ze San Jose také šikovný Joonas Donskoi.

Pozdvižení beze sporu přinesl generální manažer Montrealu Canadiens Marc Bergevin, jenž nabídl smlouvu chráněnému hráči Sebastianu Ahovi. Co “chráněný hráč” vlastně znamená? Ostatní týmy mají právo takovému hráči předložit návrh smlouvy s tím, že pokud by se jeho domácí klub dohodl nedorovnat tuto nabídku, tak by sice hráče ztratil, nicméně dostal by volby v draftu, které jsou přesně dány tabulkami.

To se ale nestalo, jelikož Carolina nezahálela a nabídku okamžitě dorovnala. Aho podepsal na pět let a dohromady 42,2 milionů dolarů.

Čechů a Slováků se ve velké míře tento shon netýkal, našly se však výjimky. Jako například Petr Mrázek, který se nakonec domluvil s Carolinou na dvouleté smlouvě. Ve svých klubech se na dalším působení dohodl třeba Tomáš Nosek nebo David Kämpf. Rozhodně se nedá říct, že první červenec je v terminologii NHL jenom dnem, kdy se přemisťují hráči. Je to den, kdy se mění osudy, vzduchem létají obrovské peníze a vytváří se budoucnost. A přesně to je na tom tak kouzelné.