Jalonen se stal už třetím zahraničním trenérem u repre. Kdo byli jeho předchůdci?

2 minuty

Česká reprezentace má zahraničního kouče. Dořešili se formality a celý realizační tým. To je věc obecně známá. Mnohem zajímavější je, že Fin Kari Jalonen se stal už třetím zahraničním trenérem na lavičce národního týmu.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Prvním zahraničním trenérem na naší lavičce byl v roce 1934 Howard Grant, kanadský hokejista LTC Praha, který na turnaji i koučoval český tým. Tehdy skončil náš nároďák pátý, ale veřejnost to vnímala podle pamětníků pozitivně.

Grant zapojoval do našeho hokeje kanadské prvky, na které evropský hokej nebyl zvyklý. V závěru zápasu za nepříznivého stavu třeba odvolal brankáře, nebo když se prohrávalo, poslal na led místo beků své nejproduktivnější útočníky. Dnes možná automatické manévry, které ale tehdejší hokej na starém kontinentu ještě neznal. Poté ještě v roce 1947 vedl Československo Kanaďan Mike Buckna.

Foto: Archiv ČSLH.

BUCKNOVO ANGAŽMÁ UKONČIL PŘEVRAT

Od té doby jsme na cizince u reprezentačních týmů nebyli zvyklí. Kanadská stopa skončila po převratu v roce 1948, kdy už se Buckna s manželkou nechtěli vracet do tehdejšího Československa. Kari Jalonen by tak měl být první zahraniční volbou po více než 50 letech.

Ať už Kari Jalonen převezme český národní tým – a že se zdá být oficiální oznámení jen formalitou – po jeho boku nakonec nebude působit jako asistent Pavel Gross. Přestože si nabídky vážil, nakonec převážila touha pokračovat v každodenní práci v Německu. U našich západních sousedů vede Mannheim v nejvyšší soutěži DEL.

VĚDĚLI JSTE, ŽE…

  • 476 dní. Tolik byl ve funkci trenéra národního týmu Filip Pešán. Mužstvo převzal od trenéra Miloše Říhy. Svůj první zápas odkoučoval 5. listopadu 2020 proti Švédsku (výhra 3:1), skončil 24. února 2022. Stalo se tak po neúspěchu na mistrovství světa v Lotyšsku (7. místo) a historickém propadáku na ZOH v Pekingu (9. místo).
  • Zahraniční trenér nemusí být nutně trpěným zlem. A nemusíme koukat daleko. Slovensko vede kanadský veterán Craig Ramsay, který s našimi federálními bratry vybojoval na nedávných zimnách olympijských hrách bronzové medaile. Skončila tak dlouhá slovenská série bez zisku cenného kovu, Slovensko převzal roku 2017.

Foto: IIHF.

Český tým tak zanedlouho čeká první velký turnaj pod novým realizačním týmem. Mistrovství světa ve Finsku pro nás bude také první velkou akcí, kam s námi bude moct vyrazit spousta fanoušků, od začátku covidové pandemie.

Z naší nabídky doporučujeme zájezd na úvodní dva zápasy České republiky v základní skupině proti Velké Británii a Švédsku. Do Tampere máme letecký speciál výhradně pro české fanoušky. Poleťte s námi a užívejte si sportovní atmosféru už od Prahy. Pokud by vás zajímalo, co ve finském dějišti šampionátu navštívit, přečtěte si náš ROZHOVOR s hokejovým brankářem Dominikem Hrachovinou, který v Tampere žil od 15 let a je jeho druhým domovem.