Jedenáctidenní turnaj juniorských hokejistů přichází a je se na co dívat!

píše Adam Weidenthaler

 Rok s rokem se sešel a nadšenec reprezentačního hokeje má zase na co koukat. Již v tradičním čase těsně po vánočních svátcích se utkávají výběry hráčů do 20 let. I letošní turnaj, konající se v kanadských městech Vancouver a Victoria, bude příležitostí nejen pro české a slovenské mladíky, jak se uvést na mezinárodní scéně a vysloužit si třeba jednou i lepší angažmá.

Hlavní aspiranty na trofej hledejme především v domácím týmu Kanady. Obhájci titulu z minulého ročníku budou mít před domácím publikem o motivaci postaráno, navíc mají v týmu několik tahounů, kteří již okusili věhlasnou NHL a tak by i papírové předpoklady měly hrát v jejich prospěch. K nim bylo do skupiny A nalosováno tradičně silné Rusko, Česko, Švýcarsko a Dánsko. Ve skupině B bude na nejvyšší cíle pomýšlet především trojlístek USA, Švédsko a Finsko, dále ve skupině figuruje Slovensko a Kazachstán.

Ač se na první pohled může zdát, že mezi juniory nenajdeme zajímavá jména hodná sledování, opak je pravdou. Stačí se přitom podívat třeba jen na českou soupisku. Na šampionátu můžeme sledovat například vycházející hvězdičky tuzemského hokeje Martina Kauta s Filipem Zadinou, kteří se perou o své první minuty v NHL, nebo Jakuba Galvase, v 19 letech již oporu extraligové Olomouci. Tým pak s kapitánským “C” na dresu vede Martin Nečas, účastník “dospěláckého” MS 2018 v Dánsku a hráč Caroliny Hurricanes, za kterou letos nastoupil celkem 7x, natrvalo se však zatím v kádru týmu z východní konference nezabydlel.

Tím výčet hokejistů, na které by měla být upřená i česká pozornost, nekončí. Favorizované domácí povede do boje Maxime Comtois, urostlý forvard Anaheimu, jehož slibný start do sezony NHL zhatilo zranění (i tak si připsal 7 bodů v 10 zápasech, na farmě pak dalších 7 v 5 utkáních), Rusko pak představí devítku posledního draftu Vitalije Kravcova, od kterého si New York Rangers slibují hodně, on se však kvůli smlouvě s Čejlabinskem letos ještě za oceán přesunout nemohl. Naposledy bychom neměli slyšet ani jméno sedmnáctiletého Američana Jacka Hughese, mnohými experty považovaného za talent kapacity Austona Matthewse a na to konto by měl být draftován v roce 2019 na nejvyšších příčkách. A sledovat se oplatí i finského beka Henriho Jokiharjua, který se v Chicagu učí řemeslu od ikon posledních úspěchů Blackhawks Keitha a Seabrooka.