Jednička draftu v Česku aneb Kdo přijede na MS juniorů

píše  David Zlomek

O mistrovství světa juniorů se říká, že jde o přehlídku nevybroušených talentů. Rozhodně se s tím dá souhlasit. Někdo, kdo na šampionátu zazáří, může upadnout do zapomnění, zatímco ti, kterým se mistrovství tolik nepovedlo, se stanou oporami klubů NHL. My se podíváme, kdo by do Třince a Otravy mohl dorazit letos. Neměla by chybět ani prorokovaná jednička draftu 2020.

Z prvního místa by měl jít Kanaďan Alexis Lafreniere. Jak to u jedniček bývá, moc slabin nemá. Má jak skvělou střelu, tak pestrou škálu přihrávek. Je to jednoduše přesně ten hráč, kolem kterého postavíte svůj tým. Nejen díky němu bude Kanada tradičně kandidátem na zlato. V týmu by kromě něj měli být jména jako Joe Veleno (patří Detroitu), Nolan Foote (Tampa) nebo Kevin Bahl (Arizona).

Přejděme nyní k jižním sousedům Kanady, Spojeným státům americkým. V posledních letech jde velice znát zlepšení USA ve výchově kvalitních hokejistů. Ať už mluvíme o Claytonu Kellerovi, Austonu Matthewsovi nebo Jacku Hughesovi. Kdo k nim na MS přibude letos? Velký talent v sobě má například obránce K´Andre Miller, jehož už si v draftu zamluvili Rangers, či útočníci Cole Caufield (Montreal), Joel Farabee (Philadelphia), Oliver Wahlstrom (Islanders) nebo Trevor Zegras (Anaheim).

Ještě, než přejdeme k českým hráčům, podívejme se na další evropské. Největším talentem ze starého kontinentu bude pravděpodobně švédský útočník Lucas Raymond, jemuž je predikována dokonce druhá pozice v draftu. Stejně velký potenciál v sobě dřímá jeho spoluhráč Alexander Holtz. Dres se třemi korunkami by neměl uniknout například ani obránci Nilsi Lundkvistovi, jehož práva drží New York Rangers, ale v této sezoně se zdokonaluje v domácí lize, kde patří k nejlepším mladým obráncům.

Dále se dá zmínit například Fin Anton Lundell, ruský brankář Jaroslav Askarov, německý útočník Tim Stutzle nebo Rakušan Marco Rossi.

A co Češi? V brankovišti by měla stát opora Lukáš Dostál, jenž sbírá zkušenosti ve Finsku, nicméně do NHL už ho draftoval Anaheim. V defenzivě mu bude pomáhat například Martin Hugo Haš, který také hraje ve finské lize, ale v draftu si ho vybral Washington, či Zack Malík. O nominaci budou dále bojovat třeba Michal Houdek z Plzně či Ivan Lytvynov z Českých Budějovic.

Největšími jmény do útoku jsou Michal Teplý, jenž patří Chicagu, nicméně letos ještě hraje v kanadské juniorce, a Jakub Lauko. Ten pro změnu hraje na farmě Bostonu a do NHL mu chybí poslední krůčky. Dále můžeme zmínit například Matěje Blümela, jenž letos hájí barvy Pardubic, Petra Čajku, který se na draft připravuje v Ženevě, či olomouckého Jana Bambulu.