Jmenovec hollywoodské hvězdy i nevyslovitelné příjmení. Kdo jsou draftovaní v top 5 kromě Bedarda?

4 minúty čítania
autor: Viktor Háber

Draft NHL 2023 už je sice minulostí, ale s blížící se sezonou je vhodné představit si, kdo bude lize v následujících letech vládnout. Jedničkou draftu se bez sebemenšího překvapení stal generační talent Connor Bedard. Bylo o něm napsáno mnoho. Kdo jsou ale ostatní hráči, kterým se podařilo „proklouznout“ do první pětky?

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

2. místo – Leo Carlsson, Anaheim

Hned o druhém místě se mluvilo jako o mírném překvapení. Několik odborníků řadilo mladého Švéda Carlssona na třetí místo za Kanaďana Adama Fantilliho. Anaheim Ducks nakonec dali přednost švédskému ofenzivnímu univerzálovi. Mezi jeho přednostmi vyniká hokejové IQ a schopnost najít mezery v obraně.

„Základem jeho hry je, že dává smysl. Carlssonovy schopnosti, jako je odhalování mezer v obraně, správné rozpoznání okamžiku přihrávky nebo sledování útočných a obranných rotací a manipulace se soupeři podle jeho představ… To vše z něj dělá neustálou hrozbu,“
píše Eliteprospects o Carlssonovi

Zdroj: latimes.com/foto: George Walker IV – Leo Carlsson

TSN naopak přirovnává jeho herní styl k finskému Alexanderu Barkovovi. Carlsson je však plnohodnotným odchovancem švédského hokeje. Vychoval ho Färjestad a už dvě sezony hraje mezi dospělými v HK Örebro, kde v minulé sezoně nasbíral 25 bodů (10+15). Letos si zahrál také na mistrovství světa hráčů do 20 let, kde Švédové skončili čtvrtí. Vybojoval si také účast na seniorském mistrovství světa. V celkové produktivitě švédského týmu obsadil 5. místo (3+2) a ukázal, že před staršími a zkušenějšími nemá žádný respekt.

3. místo – Adam Fantilli, Columbus

Výše zmíněný Fantilli, který měl být podle skautů dvojkou draftu, nakonec z bronzového místa oblékne dres Columbusu. Je vám mladíkovo jméno povědomé? Není se co divit. Během univerzitní sezony zářil a dostal se i do nominace na mistrovství světa dospělých.

Tvrdou prací a skvělým pohybem na ledě se na něm postupně propracoval do první formace. Zahrál si i ve finále, v němž Kanaďané porazili Němce. A tak je centr Fantilli, který dosud hrál za Michiganskou univerzitu v NCAA, už v tak mladém věku mistrem světa mezi juniory a muži.

„Má všechny potřebné ‚nástroje‘ k tomu, aby se stal hráčem první lajny v NHL. Výška, síla, bruslení, pracovní morálka, střela, schopnost skórovat – to všechno má,“
píše o torontském rodákovi TSN

Zdroj: nhl.com – Adam Fantilli

Od Fantilliho se budou očekávat zejména góly. Vždyť jich v minulé sezoně v NCAA nastřílel 30 v 36 zápasech. „Je dominantní na puku, mazaný, šikovný a silný. Fantilli nezná pojem promarněná šance a každý kontakt s pukem promění. Jeho motor je nezastavitelný,“ stojí v jeho profilu.

4. místo – Will Smith, San Jose

Z Hollywoodu do NHL? Ale kdepak. Hokejový Will Smith asi nebude nejznámějším nositelem svého jména, ale v draftu mohl být alespoň srovnáván se slavným hercem z filmu Muži v černém. Když osmnáctiletý mladík vstupoval na pódium, zazněla úvodní píseň z filmu The Fresh Prince of Bel-Air, kde oscarový herec ztvárnil hlavní roli. Hokejista Smith se narodil 17. března 2005, téměř devět let po odvysílání posledního dílu sitcomu z 90. let.

Mladík pochází z Lexingtonu (Massachusetts) a v dosavadních 56 zápasech za juniory USNTDP v USHL vstřelil 29 gólů a připsal si 41 asistencí.

Zdroj: NHL.com – Will Smith

Co je však důležitější, naprosto se prodal na mistrovství světa hráčů do 18 let, kde byl nejproduktivnějším hráčem (9 gólů, 11 asistencí) a radoval se ze zlaté medaile. A také z hattricku, který vstřelil v semifinále, kde pomohl deklasovat Slováky.

„Je to skutečný ofenzivní génius s pukem na holi, který má potřebné dovednosti a chytrost. Má všechny předpoklady k tomu, aby se stal špičkovým centrem v NHL,“
říká novinář Jacob Cheris

5. místo – David Reinbacher, Montreal

Mladý Rakušan je nejvýše draftovaným obráncem letošního ročníku, kterého si Montreal vybral z celkového pátého místa. Přestože se narodil u našich sousedů, je produktem švýcarského hokeje, neboť hrál za Rheintal, Bülach a Kloten, jehož dres nyní obléká v nejvyšší lize.

Je to obránce ze „staré školy“. Je popisován jako bek, který není příliš ofenzivně laděný, ale vzadu přes něj neprojdete. A také rychlý a tvrdý při útočných přihrávkách soupeře. A právě obranu potřebují Canadiens posílit jako sůl.

 

Když jeho jméno oznamoval bývalý brankář Carey Price, zasekl se a nemohl vyslovit jeho příjmení. „To je ale trapas,“ omlouval se na Twitteru Rakušanovi se skutečně hůře vyslovitelným příjmením.

V příštích letech budeme pozorně sledovat, kteří z těchto hráčů potvrdí svou vysokou draftovou pozici a jak se jim bude dařit.

Z naší nabídky doporučujeme:

👉 Pod širým nebem v New Yorku (dvojzápas)

  • New Jersey Devils – Philadelphia Flyers
  • New York Rangers – New York Islanders

👉 McDavid v Kalifornii a Nevadě (trojzápas)

  • Vegas Golden Knights – Edmonton Oilers
  • Anaheim Ducks – Edmonton Oilers
  • Los Angeles Kings – Edmonton Oilers

👉 Po kolébce hokeje Kanadě (trojzápas)

  • Toronto Maple Leafs – St. Louis Blues
  • Ottawa Senators – Anaheim Ducks
  • Montreal Canadiens – Washington Capitals

👉 Florida s plavbou na Bahamy (dvojzápas)

  • Florida Panthers – Washington Capitals
  • Florida Panthers – Montreal Canadiens

Svěřte se do rukou odborníků! Rádi ušetříme vás drahocenný čas a nervy se zařizováním letenek, ubytování, doprovodného programu a sháněním vstupenek. Od toho jsme tu my!