Kam se poděly komety z minulého MS? Bojují o NHL nebo v extralize

4 minuty čtení

Mistrovství světa je nejen bojem o cenné kovy, ale také zajímavým ukazatelem toho, kam se mohou ubírat kariéry borců, kteří na šampionátu zazáří. I v minulém roce zaujalo hned několik Čechů natolik, že se dostali do povědomí širší hokejové veřejnosti. Kteří to byli? A jak jsou na tom teď?

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

KAREL VEJMELKA

Minulá sezona, to byla pro rodáka z Třebíče jízda. Po několika letech strávených v Kometě Brno se rozhodnul, že je čas jít dál. Když však vyšlo na povrch, že je z toho rovnou NHL, někteří fanoušci si klepali na hlavu.

Vejmelka však všem zavřel ústa. Ve své premiérové sezoně za oceánem válčil velmi statečně. Na první pohled horší statistiky vyvažoval fakt, že hrál v jednom z nejhorších týmů ligy, a sice v Arizoně. Její vedení zaujal natolik, že okamžitě podepsal další smlouvu.

Další odměnou byla nominace na mistrovství světa. Na něm Vejmelka odchytal osm utkání a domů si kromě bronzu odvezl i uznání fanoušků.

A tato sezona? Pokračoval v Arizoně. Ta (bohužel pro něj) pokračovala v hrozivých výkonech, nicméně Vejmelka se v pokročilých statistikách dostal mezi elitu a dlouho se hovořilo o možném přestupu. Ten nakonec nedopadnul, nicméně nominace na MS ano!

JIŘÍ ČERNOCH A JAKUB FLEK

Tihle dva zaujali všechny. Minulou sezonu odehráli za Karlovy Vary a ukázali, že nemusíte hrát v elitních zahraničních ligách, abyste získali nejen místo v reprezentačním týmu, ale také v srdcích fanoušků.

Neuvěřitelná ochota, velká bojovnost a v neposlední řadě ochota a vděčnost. Ale nejen to, také spolehlivé výkony, díky kterým se oba stali platnými členy týmu.

Po MS se ale jejich cesty rozešly. Zatímco Jiří Černoch zůstal věrný Karlovým Varům, Jakub Flek vyslyšel volání lákavé nabídky z Komety. V ní sice nezapisoval taková čísla jako loni, ale například v play off vstřelil v deseti zápasech čtyři branky.

DAVID JIŘÍČEK

Trošku specifický případ, který ale musíme zmínit. Na MS neměl takovou roli jako výše zmínění, nicméně obrovsky zaujal. Nastoupil jako osmnáctiletý mladík, v pěti zápasech si připsal gól a nahrávku a ukázal, kde je budoucnost českého hokeje.

Na MS by měl přijet i letos. A to už ne jako zástupce extraligové Plzně, ale člen organizace NHL Columubusu Blue Jackets. Organizace z Ohia si ho vybrala v loňském draftu z šestého místa a v tomto ročníku mu už dala možnost ochutnat NHL.

Na tento šampionát tak přijede opět o něco zkušenější, ale také s většími očekáváními, které jen zvýšil výjimečnými výkony na šampionátu dvacítek. Bude jen na něm, jak se s tím popasuje.

MATĚJ BLÜMEL

Obrovský sympaťák, velký dříč a skvělý hokejista. Matěj Blümel hájil v minulé sezoně barvy Pardubic a nezdálo se, že má větší šanci proniknout do kádru pro MS. Svou prací to ale dokázal a na šampionátu patřil nejen mezi největší překvapení vůbec.

Už po pár zápasech nebylo pochyb o tom, že klapne přesun dál. Hovořilo se o tom, že měl spoustu nabídek z NHL. Není se co divit, osm bodů v deseti zápasech na prvním šampionátu vůbec, to je velká věc.

Dostihy o nadějného borce nakonec vyhrál Dallas. Tam Blümel zaujal už v nováčkovském kempu, nicméně většinu sezony strávil na farmě, kde se mu nadmíru dařilo (44 bodů v 58 utkáních). Kromě toho má ale i šest startů v NHL, zapsal i premiérovou branku.

A kdo vystřelí na MS letos? Můžete se jet podívat na vlastní oči! Vidět naživo můžete nejen vzkvétající kariéry, ale také krásné město či vyhlášenou hokejovou atmosféru. Jeďte s námi!

DOPORUČUJEME

👉 MS 2023: Česko – Norsko, Česko – Švýcarsko (charter) – letecký zájezd
👉 Nabídka vstupenek a zájezdů na MS 2023