Město, které nikdy nespí! Vyrazte s námi do New Yorku na nejlepší světový hokej i za zábavou

píše Pavel Pubal

 The City That Never Sleeps – Město, které nikdy nespí! Stále ještě přemýšlíte, že byste rádi vyrazili na ten nejlepší světový hokej? Pak pro vás máme neodolatelnou nabídku! Během šestidenního zájezdu do New Yorku, nejlidnatějšího města Spojených států amerických, uvidíte v rozmezí tří dní tři zápasy nejlepší hokejové ligy světa a ještě zbyde čas na prozkoumávání samotných krás Big Applu!

New York a sport? Tohle spojení jde vážně dohromady! Není divu, že právě Velké jablko má své zástupce ve všech čtyřech největších amerických sportovních ligách, přičemž všechny ligy mají své sídlo přímo ve městě. Pokud jste tedy i fanoušky jiných sportů, rozhodně si vyberete a můžete navštívit mnohé stadiony.

Crosby, Malkin, Lundqvist

a Eliášův dres pod stropem Prudential Center

Patrik Eliáš. Na tohle jméno si určitě několikrát vzpomenete během sobotního utkání kanadsko-americké NHL mezi New Jersey a Arizonou Coyotes. Držitel řady klubových rekordů a druhý nejúspěšnější Čech v historii NHL má dokonce vyvěšen dres u stropu arény Prudential Center. Tradiční klub, sídlící ve městě Newark v New Jersey, si legendy českého hokeje nesmírně váží a věřte zkušeným, že každý český fanoušek je tam opravdu vítán. Momentálně se stará o další české krůčky v organizaci Devils mladý útočník Pavel Zacha.

Nedělní utkání NY Islanders – Arizona Coyotes, to bude bitva o každý metr ledu. Islanders totiž i po odchodu své hvězdy Johna Tavarese srdnatě bojují o play off a na domácím ledě musí urvat vítězství. Stadion Barclays Center požene své miláčky za každým útokem.

Lahůdkou pak bude pondělní zápas NY Rangers – Pittsburgh Penguins, tedy bitva dvou tradičních rivalů, kteří mají každoročně ty nejvyšší cíle. Sidney Crosby, Jevgenij Malkin, Phil Kessel. Tato jména snad ani není třeba představovat. Tučňáci mají i letos nejvyšší ambice a touží navázat na zisk Stanleyova poháru ze sezony 2016–17. Na ledě slavné Madison Square Garden to ale nemá nikdo jednoduché, přestože tamní Rangers procházejí generační obměnou. V jejich dresu řádí Filip Chytil, vycházející hvězda českého hokeje, nebo stále nekončící a naopak výborně chytající gólmanská legenda Henrik Lundqvist ze Švédska.

Od Sochy Svobody až po památník za 11. září…

Nejen sportem je ale živ nadšenec do cestování a poznávání nových míst. A pravdou je, že cestovat do metropole východního pobřeží pouze za sportem, to by byla vážně škoda. Rádi pro vás tedy zabezpečíme i vstupenky na další místní atrakce, doporučíme bezplatné atrakce nebo připravíme výlety do blízkého okolí. Po zhruba deseti hodinách pátečním letu nabereme síly a třeba hned v sobotu můžeme vyrazit na první pozoruhodná místa, která New York nabízí. Snad nikdo, kdo do Velkého jablka zavítá, nemůže odjet bez návštěvy Sochy Svobody, symbolu celé Ameriky, kam se dostanete za pár minut příjemnou plavbou lodí na Ellis Island. Ostrov Svobody byl dříve přistěhovaleckou stanicí pro imigranty do USA a dnes je společně se Sochou Svobody památkou UNESCO. Další pamětihodností na trase je pak 9/11 Memorial – Národní památník, který byl postaven jako vzpomínka na oběti teroristických útoků z 11. září. Dalšími možnostmi na trase jsou Wall Street, historické centrum Finanční čtvrti, které se proslavilo také jako hlavní sídlo americké burzy, nebo Brooklynský most s nádherným výhledem na New York.

Kdo nemá fotku z Times Square,

jakoby ani nebyl v New Yorku!

Další dny pak můžete zavítat třeba na legendární Times Square, nejrušnější křižovatku mezi Broadwayí a Sedmou avenue, kde vám můžeme zaručit, že nikdy nebudete sami. Právě tam poznáte skutečný život v New Yorku. A kdo by nechtěl zažít alespoň na pár chvil ten „American dream“?‘ Dále rozhodně nevynechejte nejvýznamnější muzeum světového výtvarného umění na americkém kontinentu Metropolitan Museum, nebo rušný komplex obchodních budov Rockefeller Center, postavený slavnou rodinou Rockefellerových.

Pokud stále nebudete mít dost, doporučujeme pro cestování po Big Applu také některou z cestovatelských aplikací do chytrých telefonů. Největší metropolitní noviny ve Spojených státech New York Times doporučují pro orientaci ve městě třeba Citymapper, což není jen klasická aplikace s mapami, ale pomůže vám najít i nejrychlejší spojení s ohledem na momentální dostupnost, a to včetně půjčování kol, Uberu nebo třeba převozů trajekty. Navíc vás upozorní na zpoždění spojů. Problémů se tedy opravdu bát nemusíte. 

Cestujte výhodně a stihněte toho co nejvíc!

Newyorské metro jezdí bez přestávky – 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce. Právě Subway pro cestování doporučujeme. Máte tři možnosti – obyčejná jízdenka stojí tři dolary a koupíte ji v automatech ve stanicích metra. Platí dvě hodiny a lze s ní přestupovat mezi linkami. Druhou možností je dobíjecí MetroCard, kterou si koupíte za jeden dolar a obyčejná jízdenka vás pak bude stát jen 2,75 dolaru. Pak si můžete koupit balíček zvýhodněných jízd. Třetí možností, pro tento zájezd určitě nejideálnější, je týdenní či měsíční jízdenka – Unlimited Ride MetroCard. Sedmidenní jízdenka stojí 31 dolarů, tedy něco přes 600 korun. Platnost týdenní jízdenky končí o půlnoci sedmého dne. Všechny podrobné a důležité informace navíc zjistíte u našeho českého delegáta v New Yorku.