Metropolitní divize: Přehled změn a největší otazníky

4 minuty čtení

Mezi dlouhodobě největší taháky zámořské hokejové ligy mnozí řadí Metropolitní divizi a jejím týmy. S blížící se novou sezonou NHL jsme se blíže podívali na změny, které „metropolitní“ týmy udělaly. Jaké jsou jejich nejvýraznější přírůstky či odchody a co se od nich očekává?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Carolina Hurricanes

Carolina v létě pustila útočníka Maxe Paciorettyho, který nesplnil očekávání a utrpěl řadu zranění. Tým přišel také o Paula Stastnyho. Jako náhrada přišel z Toronta Michael Bunting, který v uplynulých dvou sezonách nastřílel 46 branek. Ten si u Hurricanes vysloužil smlouvu na tři sezony v hodnotě 13,5 milionu dolarů. Měl by si rozumět zejména s hvězdným Sebastianem Ahem.

Do obrany přišla z Bostonu zkušenost v podobě Dmitrije Orlova, který se pokusí ještě více vylepšit obranu Caroliny, loni 2. nejlepší v NHL. Tým z Raleighu si udržel spolehlivou dvojici brankářů Fredrika Andersena a Anttiho Raantu. Očekává se, že Hurricanes vylepší statistiku 2,96 vstřelených branek na zápas, a nebude překvapením, pokud svěřenci Roda Brind’Amoura opět proniknou do finále konference.

Klíčové posily: Dmitrij Orlov, Michael Bunting, Tony DeAngelo, Caleb Jones.
Klíčové odchody: Max Pacioretty, Shayne Gostisbehere, Mackenzie MacEachern, Calvin de Haan, Paul Stastny, Derek Stepan.
Největší otazník: Dostojí Bunting své hvězdné smlouvě a potáhne útok Caroliny?
Očekávání: 1. místo v divizi

Columbus Blue Jackets

Celkově bude Columbus vypadat úplně jinak než v minulé sezoně. Povede je Pascal Vincent, ačkoli původně měl tak učinit Mike Babcock. Ten byl však těsně před sezonou odvolán.

GM Blue Jackets Jarmo Kekalainen v létě hýřil aktivitou a přivedl jednoho z nejlepších obránců NHL Ivana Provorova, který se chce vrátit do vrcholné formy, a také výborného zadáka Damona Seversona. A co je ještě důležitější, draftoval Adama Fantilliho, jednoho z nejtalentovanějších mladých útočníků vůbec. Už jako osmnáctiletý by měl být jedním z hlavních tahounů týmu. Columbus je na papíře jedním z týmů, které se nejvíce zlepšily, ale musí to přetavit ve výsledky.

Klíčové posily: Ivan Provorov, Damon Severson, Adam Fantilli, Dmitrij Voronkov.
Klíčové odchody: Michael Hutchinson, Joona Luoto, Justin Richards, Jon Gillies.
Největší otazník: Stane se Adam Fantilli okamžitě nejdůležitějším hráčem Columbusu?
Očekávání: Nepostup do play-off.


Columbus by se měl postupně zlepšovat a růst jako organizace. FOTO: NBC

New Jersey Devils

Do útoku přišly zkušenosti v podobě Tylera Toffoliho a Tomáše Noska, kteří doplní už tak hvězdné útočníky jako Hischier, Hughes nebo Palát, které Jersey udrželo.

V obraně sice Devils přišli o již zmíněného Seversona, jeho zkušenosti však vynahradí Colin Miller z Dallasu. Trenér Lindy Ruff se stal oblíbencem fanoušků, protože dokázal červenočerný tým pozvednout. Očekává se, že New Jersey svede souboj s Carolinou o první místo v divizi, a tentokrát jsou velká očekávání rozhodně oprávněná.

Klíčové posily: Tyler Toffoli, Colin Miller, Erik Kallgren, Tomáš Nosek, Cal Foote
Klíčové odchody: Jegor Šaraganovič, Damon Severson, Ryan Graves, Miles Wood, Jesper Boqvist, Tomáš Tatar, Jonathan Bernier
Největší otazník: Dostane Šimon Nemec dostatek času a stane se pevnou součástí týmu?
Očekávání: Postup do play-off.

New York Rangers

U Jezdců je důležité zmínit změnu trenéra. V nové sezoně je povede Peter Laviolette, který za posledních 17 let dovedl tři různé týmy do finále NHL. Mezi novými posilami v šatně bude muset ukáznit Blakea Wheelera. Stále se totiž proslýchá, že byl ve Winnipegu zbaven kapitánské pásky kvůli neshodám se šatnou. Kapitánem Rangers je bývalý hráč Jets Jacob Trouba.

Překvapením je brzký odchod Patricka Kanea kvůli zranění. Ten přišel do týmu NYR až v průběhu sezony po dlouhé kariéře v Chicagu. Nyní je volným hráčem, ale stále zraněným. Vladimira Tarasenka pustili Newyorčané do Ottawy, tým opustil brankář Jaroslav Halák. Mezi důležitými posilami je třeba zmínit také Erika Gustafssona, který se prosadil pod Laviolettem ve Washingtonu. O tom, zda se Rangers dostanou do hlavních bojů o Stanley Cup, rozhodnou maličkosti.

Klíčové posily: Blake Wheeler, Nick Bonino, Tyler Pitlick, Erik Gustafsson, Jonathan Quick
Klíčové odchody: Patrick Kane, Vladimir Tarasenko, Niko Mikkola, Jaroslav Halák, Tyler Motte
Největší otazník: Jak zapadne Blake Wheeler do šatny?
Očekávání: Postup do play-off.


Budou se Rangers těšit z mnoha vítězství? FOTO: Yahoo.com

New York Islanders

O Islanders se toho moc říct nedá. Nový trenér Lane Lambert bude pracovat prakticky se stejnou sestavou, jakou měl tým z Long Islandu v minulé sezoně. Zatímco útočníci Josh Bailey a Zach Parise jsou pryč, nahradili je Julien Gauthier a Karson Kuhlman. Hvězdné duo Matthew Barzal a Bo Horvat podepsalo velké smlouvy – 9,15 mil. a 8,5 mil. dolarů. Na jejich platy tak půjde 21,2 % rozpočtu Islanders.

Při pohledu na současný tým to vypadá, že se dostane tak daleko, jak mu to výborně chytající Ilja Sorokin dovolí. Chybí jak větší osobnost na střídačce, tak výraznější posily do útoku a obrany.

Klíčové příchody: Julien Gauthier, Karson Kuhlman.
Klíčové odchody: Josh Bailey, Zach Parise
Největší otazník: Budou Matthew Barzal a Bo Horvat hodni svých smluv?
Očekávání: Nepostup do play-off.

Philadelphia Flyers

Trenér John Tortorella je známý tím, že dokáže překvapit s týmem outsiderů, ale tady by to byl přímo zázrak. „Letci“ jsou v přestavbě a očekává se, že se jejich stav ještě zhorší, než se zlepší. Ostatně odchody Van Reimsdyka, Hayese a Provorova tomu nasvědčují. Fanoušci si alespoň oddechli, že GM už není Chuck Fletcher, ale bývalí hráči Philadelphie Danny Briere a Keith Jones, kteří chtějí věci opravdu změnit.

Oranžoví však potřebují oživit útok, který táhne Travis Konecny, a za tímto účelem přivedli Garneta Hathawaye a Ryana Poehlinga. Do obrany zase přinese zkušenosti Marc Staal. Otázkou je, co Philadelphii přinese sedmička draftu a generační talent Matvej Mičkov, o kterém se ale říká, že neposlouchá trenéry ani zkušené spoluhráče a dělá si na ledě, co chce.

Klíčové příchody: Cal Petersen, Sean Walker, Garnet Hathaway, Ryan Poehling, Marc Staal, Victor Mete.
Klíčové odchody: Ivan Provorov, Kevin Hayes, Kieffer Bellows, James van Riemsdyk, Justin Braun, Tony DeAngelo.
Největší otazník: Dokáže Tortorella pozvednout tým, o kterém se spekuluje, že bude ještě horší?
Očekávání: Nepostup v play-off.

Od Philadelphie se žádné velké věci nečekají, může jen překvapit. FOTO: Brotherly Puck

Pittsburgh Penguins

„Tučňáci“ svůj kádr příliš neomladili. Přestože tým doplnil/opustil nejvíce hráčů z týmů Metropolitní divize, Pittsburgh se po ukončení kariéry Crosbyho a Malkina pravděpodobně pustí do přestavby. Hráče jako Mikael Granlund, Nick Bonino a Dmitrij Kulikov, kteří dosud v play-off nehráli velkou roli, už v sestavě neuvidíme.

Naopak Pittsburgh se může těšit na výrazné posily v podobě Reillyho Smithe, Radima Zohorny, ale především Erika Karlssona. Švédský obránce se loni radoval ze stobodové bilance (25+76), což je v defenzivních vodách nevídané. Následně vyměnil dres San Jose do pensylvánského týmu a bude se od něj hodně očekávat. Pens určitě zamíchají kartami, ale zda v play-off postoupí přes 1. kolo, to se dá jen odhadovat.

Klíčové posily: Reilly Smith, Erik Karlsson, Rem Pitlick, Matt Nieto, Alex Nedeljkovic, Ryan Graves, Noel Acciari, Lars Eller, Radim Zohorna, Magnus Hellberg, Vinnie Hinostroza, Andreas Johnsson.
Klíčové odchody: Jeff Petry, Casey DeSmith, Mikael Granlund, Jan Rutta, Josh Archibald, Nick Bonino, Drake Caggiula, Brian Dumoulin, Dmitrij Kulikov, Ryan Poehling, Dustin Tokarski, Jason Zucker.
Největší otazník: Dokáže Erik Karlsson navázat na své super výkony z minulé sezony?
Očekávání: Postup do play-off.

Washington Capitals

Na ledě to loni vícekrát vypadalo, že Capitals usilují spíše o gólový rekord Alexe Ovečkina než o účast v play-off, která jim uniká. V Capitals přes léto neprovedli o nic víc změn než v minulé sezoně. Nová posila Max Pacioretty musí ukázat, že na to stále má, aby nahradil křídla Conora Shearyho a Craiga Smithe, kteří tým opustili.

Jádro týmu stárne, to je fakt. Neznamená to, že Washington Capitals bude i tentokrát chybět v play-off, ale ambice vyhrát Stanley Cup se zde hledají těžko.

Klíčové posily: Joel Edmundson, Max Pacioretty, Matthew Phillips
Klíčové odchody: Connor Brown, Matt Irwin, Conor Sheary, Craig Smith.
Největší otazník: Kdy Alexander Ovečkin dosáhne svého vytouženého rekordu?
Očekávání: Nepostup do play-off.

🇨🇦 JEĎTE S NÁMI NA NHL 🇺🇸