MS 2020: Jak vypadá zbytek české skupiny?

píše David Zlomek

Největšími taháky české skupiny jsou pochopitelně utkání se Švédskem a Kanadou. Český národní tým však čeká dalších pět zápasů. Kdo patří mezi hvězdy jejich výběrů? A jak vypadají vzájemné zápasy s nimi?

Začněme Běloruskem. To se na světovou scénu vrací po roce pauzy, kterou Bělorusové vyplnili turnajem kategorie 1. A. Na tom se jim dařilo a skončili na druhém místě, a tak se letos ukáží ve Švýcarsku.

 

Již tradičně bude většinu týmu tvořit v podstatě celý tým Dynama Minsk hrajícího KHL. V jeho čele stojí zkušený Andrej Kosticin, dále pak Artěm Demkov nebo Andrej Stepanov. Mezi další kvalitní hráče, kteří však nehrají za Minsk, patří Nick Bailen nebo Geoff Platt. Mezi třemi tyčemi se většinou střídají Alexander Ospikov a Igor Brikun. Vzájemná bilance je naprosto jednoznačná, na mistrovství světa vždy zvítězilo české mužstvo. Naposledy tomu tak bylo v roce 2018, kdy přišlo vítězství 3:0

Další v pořadí je Dánsko. To se v hokejovém světě řadí k lepšímu průměru, avšak nikdy to není natolik dobré, aby dánský tým na šampionátu zanechal výraznější stopu. Nicméně už jenom to, že od roku 2003 hrají elitní skupinu mistrovství světa, svědčí o kvalitě Dánska.

Své zástupce má dánský hokej i v NHL, kde válí hlavně Nikolaj Ehlers za Winnipeg. Avšak ten s největší pravděpodobností na mistrovství nepřiletí. Přiletěl by ale mohl Oliver Bjorkstrand z Columbusu. Kdyby se tak stalo, byl by největší hvězdou národního výběru. V KHL je totiž pouze Philip Larsen z Ufy a Peter Regin z Jokeritu. Dlouhodobě zraněný je Nicklas Jensen, u kterého je tak otazník, jestli se dá do šampionátu dohromady. Tým na mistrovství tak bude muset trenér skládat převážně z hráčů z domácí ligy. Mohlo by se zdát, že je to tím pádem konec pro Dány, ale musíme brát v potaz, že jejich liga je rok od roku silnější a s přívalem zahraničních hráčů se zvyšuje také kvalita těch domácí. Dány není radno podceňovat.

Ve skupině se Češi potkají také s Němci, kteří patří k tomu nejprogresivnějšímu, co evropský hokej nabízí. Problémem by mohlo být, že příjezd hlavní hvězdy je ve hvězdách. Leona Draisaitla totiž s Edmontonem podle všeho čeká playoff NHL. Kdyby ale přišlo brzké vyřazení, je pravděpodobné, že by do Švýcarska přijel.

I bez něj mají Němci kvalitní tým. Mají velmi kvalitní mladé hráče, vzorkem může být obránce Moritz Seider, který už si MS zahrál loni. V KHL pak září Brooks Macek. Stálicemi jsou mj. Matthias Plachta, Patrick Hager, Yannic Seidenberg nebo Daniel Pietta.

Zajímavým soupeřem bude rozhodně Velká Británie, která je pro spoustu fanoušků i odborníků velká neznámá. Celý tým Velké Británie je tvořen hráči z tamní ligy, což se potvrdilo i na loňském mistrovství, kde ve svých barvách zazářili například Ben Davies, David Philips, Ben O´Connor nebo Mike Hammond – asi největší hvězda britského výběru.

Zajímavostí je, že Česká republika s Velkou Británií nesehrála žádný vzájemný zápas.

A na závěr představení týmu Slovenska. Půjde klasicky o třaskavý souboj, jako už tomu bylo v historii několikrát. Stejně jako u české reprezentace, tak i u slovenské můžeme předpokládat, že většina hráčů v NHL bude hrát v playoff.

Přesuňme se tedy do Evropy. V KHL válí Martin Bakoš ve Vladivostoku, Michal Čajkovský v Dynamu Moskva či Adam Liška v Čerepovci. V české Extralize se daří Pavolovi Skalickému, Dávidu Grígerovi, Liboru Hudáčkovi, Martinu Gernátovi nebo Radoslavu Tyborovi. Co se týče zahraničí, tak ve Finsku má výtečnou formu Tomáš Záborský a ve Švédsku Marek Hrivík.

Jak můžeme vidět, naše skupina není jenom o Kanadě a Švédsku. Všechny týmy, se kterými se ve skupině utkáme, jsou kvalitní a mají individuality, které stojí za to vidět. Pojeďte s Hokej Tour na MS 2020 v hokeji.


FOTO: Google.com