MS 2020: Kdo, kde, jak a s kým?

píše Adam Weidenthaler
Mistrovství světa v lední hokeji s pořadovým číslem 84 se pomalu blíží. Letošní šampionát hostí švýcarské metropole Curych a Lausanne. Komu budou čelit Češi, a kterým reprezentacím se dávají největší naděje na medaili?
Curych
Češi by měli mít na šampionátu ty největší ambice. Minulý rok na Slovensku skončil výběr trenéra Miloše Říhy jen těsně čtvrtý, když v souboji o bronz podlehl Rusku 2:3 po samostatných nájezdech. Další turnaj bez cenného kovu už samozřejmě reprezentace nechce dopustit, jelikož na medaili čekáme od MS 2012, kdy tým kolem Tomáše PlekanceDavida Krejčího vybojoval právě bronz.
David Krejčí / Tomáš Plekanec
Prvním úkolem však bude probojovat se z osmičlenné skupiny hrané na břehu Ženevského jezera v Lausanne. Tu vedle našich tradičních rivalů ze Slovenska tvoří favorizovaní hokejisté KanadyŠvédska, nebezpečnými výběry budou jistě i Němci a Dánové. Utkání s Vekou Británií a Běloruskem by pak měly být pro český tým z kategorie “povinné vítězství“. Osudovým zápasem, který je na pomyslné hraně úspěchu či neúspěchu, bude pochopitelně čtvrtfinále. V něm se v případě postupu mohou představit RusovéFinovéAmeričané a domácí Švýcaři, dalšími do party ve skupině B jsou pak týmy Lotyšska, Norska, Itálie a Kazachstánu. Tyto reprezentace odehrají svá utkání v základní části v Curychu.
Švédská reprezentace
Následné play-off je pak už loterií, kterou není radno předvídat. Setká se hned několik silných týmů, které jsou tradičně favorizovány na nejvyšší příčky. Zlato z loňského šampionátu obhajuje Finsko, to v souboji s kanadskými bombrďáky trochu překvapivě vyhrálo 3:1. Těšit se však můžeme tak jako každý rok plejádu hvězd, kterou na mistrovství budeme moci sledovat. Lonis se na slovenských kluzištích proháněly hvězdy NHL jako Nikita KučerovMark Stone, William Nylander nebo brankář Andrej Vasilevskij, kdo přijede tentokrát?

FOTO: Google