MS 2020: Švédsko chce zpět na vrchol

píše David Zlomek

Švédsko bude prvním soupeřem českého národního týmu. Tento zápas s tradičním soupeřem se odehraje hned první hrací den. Bude to vlastně stejné jako v Bratislavě. Hned prvním zápasem tak Švédsko započne svou cestu, která pro ně má jediný cíl. Po loňském zklamání chtějí Švédové zpět zlaté medaile.

Tým budou mít velice kvalitní. Ostatně, jako vždy. I oni se můžou těšit na některá jména z NHL. Ještě je brzy hodnotit, kdo se v zámořské lize dostane do vyřazovacích bojů a kdo ne, nicméně některé týmy jsou na hraně. Švédy by tak mohla posílit mladá senzace Elias Pettersson z Vancouveru, možný je i příjezd Victora Olofssona a Rasmuse Dahlina z nevyrovnaného Buffala, Rickarda Rakella z Anaheimu, Miky Zibanejada z Rangers nebo Alexandera Nylandera z Chicaga.

Výčet jmen by samozřejmě mohl pokračovat, nicméně ještě se hodí zmínit například gólmani Robin Lehner s Henrikem Lundqvistem.

Česko – Švédsko (letecky)│8.5. – 9.5.2020│od 13 900 Kč

Česko – Švédsko│7.5. – 9.5.2020│od 5 400 Kč

Kdybychom měli mluvit o hráčích z Evropy, kteří reprezentují Švédsko, tak by se také vybíralo těžce. Kvalitních hokejistů mají Tre Konor spoustu, a tak je těžké odhadovat, koho trenéři nominují. Rozhodovat bude pochopitelně i momentální forma v době šampionátu. Nicméně své kvality v KHL prokazuje třeba Linus Omark z Ufy, jenž se celou sezonu drží v top 5 bodování ligy. V Soči se zase daří Malte Stromwallovi. Stálicemi jsou pak Andre Petersson či Dennis Rasmussen.

Nominace na EHT pak dostávají například Magnus Paajarvi, jenž hrál dlouhá léta za mořem, zkušený obránce Klas Dahlbeck, bývalý hráč St. Louis Patrik Berglund či chválený obránce Kazaně Mikael Wikstrand.

Ať už ale Švédové nominují kohokoliv, cíl bude naprosto jasný. Jako vždy si půjdou pro zlatou medaili. Tu si moc přáli i na šampionátu v Bratislavě, kde však místo oslavy zlatého hattricku přišlo zklamání v podobě pátého místa. Ve Švýcarsku tak mají co vynahrazovat.

První překážka v podobě českého týmu však vůbec nebude jednoduchá. Zajímavá je totiž statistika vzájemných zápasů. V kalendářním roce 2019 totiž všechna utkání vyhrál český výběr. Kromě toho posledního, jenž se odehrál na ruském turnaji EHT.


FOTO: Google.com