MS dvacítek klepe na dveře. Dočká se parta kolem Myšáka konečně medaile?

píše Pavel Pubal

Hokejová reprezentace do 20 let se chystá na mistrovství světa v kanadském Edmontonu. Kemp ve Vyškově začal 5. prosince, o týden později hlavní trenér Karel Mlejnek vyřadí 12 hráčů z aktuálního širšího kádru čítajícího 40 hráčů.

Napětí tedy vrcholí. V základní skupině B v edmontonské aréně Rogers Place vyzveme postupně Švédsko, Rusko, USA a Rakousko. Na medaili ze světového šampionátu naši junioři čekají od roku 2005, kdy přivezla bronz ze Spojených států amerických parta kolem kapitána Petra Vrány. Za tehdejší tým hráli třeba Roman Polák, Rostislav Olesz, David Krejčí, Lukáš Kašpar, Michael Frolík, Roman Červenka a další. Naváže na jejich medailový úspěch parta kolem české jedničky letošního draftu Jana Myšáka?

Boj o místa vrcholí, dvanácti hráčům se rozplyne sen

Příprava na blížící se šampionát, který každoročně na přelomu roku baví diváky po celém světě, je v plném proudu. Hráči se věnují na kempu ve Vyškově silovým i herním tréninkům, každý den mají na programu dvoufázový program a do toho ještě přípravu u videa. V plánu jsou dohromady také čtyři modelové utkání, během kterých na sebe hráči musí upozornit, aby je realizační tým vzal s sebou do Edmontonu. „Mistrovství světa je krátkodobá akce. A zvlášť v aktuální sezoně je nám všem jasné, že tam potřebujeme mít hráče s dobrou aktuální formou,“ řekl hlavní trenér Karel Mlejnek pro web hokej.cz. „Mužstvo pracuje a společně s kolegy z něj cítíme určitou nervozitu před uzavřením nominace na odlet do Edmontonu,“ dodal Mlejnek. Na kemp ze zdravotních důvodů nedorazili Šimon Zajíček a David Jindra, z Vyškova pak s těžce nastřeleným kotníkem odcestoval Michal Hrádek. Jinak je tým kompletní a každý bojuje o svou šanci.

Karel Mlejnek
Trenér české juniorské reprezentace Karel Mlejnek

Nic jistého nemá ani devatenáctiletý útočník Theodor Pištěk. Nejproduktivnější český hráč ve švédské nejvyšší juniorské soutěži, který letos za Örebro nastřádal 30 kanadských bodů v 19 zápasech (11+19), se o nominaci dozvěděl pár dní před jejím oficiálním zveřejněním. „Bylo to kvůli tomu, aby mi mohli zajistit letenku do České republiky. Pak jsme měli společný meeting on-line, kde jsme probírali různé věci ohledně organizace,“ uvedl Pištěk. Pozvánka pro něho byla příjemným překvapením, protože se nemohl zúčastnit prvního kempu dvacítky na začátku sezony, kdy se na suchu připravoval s A týmem Örebro a cestování ze Švédska bylo v té době vzhledem k situaci ve světě velmi náročné. Od té doby se mu nikdo od reprezentace neozval. Až nyní. „Určitě jsem rád, že mě trenéři pozvali, a že se mohu ukázat. Do Vyškova jsem přijel s tím, že se chci porvat o místo v týmu, který poletí na mistrovství světa do Kanady. Udělám všechno pro to, abych si tam na šampionátu zahrál,“ dodává.

Mezi největší opory našeho týmu by měli patřit gólman Lukáš Pařík, který už si zachytal i za reprezentační áčko na nedávném turnaji Euro Hockey Tour, extraligou ozkoušení obránci Stanislav Svozil s Davidem Jiříčkem, nebo útočníci Jan Myšák (česká jednička letošního draftu, celkově 48. volba – 2. kolo), Jaromír Pytlík či Michal Teplý.

Život v bublině, dvě přípravy a vzhůru do boje!

Šampionát se uskuteční v kanadském Edmontonu a celý proběhne v bublině po vzoru NHL, která se letos dohrávala stejným způsobem. V bublině probíhá už vyškovský kemp, během kterého hráči podstoupí dohromady trojí testování na Covid-19. Celý tým dodržuje přísná bezpečnostní opatření, bez roušky je kompletní výprava pouze během tréninku, při jídle a pak u sebe na pokojích. Všichni tak dělají možné i nemožné, aby se mezi hráče Covid-19 nedostal. Zatím se jim to třeba na rozdíl od švédské juniorské reprezentace daří. Dvacítka ze země tří korunek už počítá velké ztráty, mezi zasaženými jsou i členové realizačního týmu.

Rogers place
Rogers place

Už v dějišti šampionát sehraje česká dvacítka ještě dva přípravné zápasy proti Finsku (pondělí 21.12. – 3.30 hodin) a Německu (čtvrtek 24.12. – 3.30 hodin). Následovat budou už ostré zápasy v základní skupině proti Švédsku, Rusku, USA a Rakousku. V Edmontonu je oproti našemu středoevropskému času o osm hodin méně.

Dějiště šampionátu: Rogers Place, Edmonton (bez diváků – bublina).

Skupina A: Kanada, Finsko, Švýcarsko, Slovensko, Německo.

Skupina B: Rusko, Švédsko, USA, Česko, Rakousko.

 

Zápasy naší reprezentace

Sobota 26. prosince: 20.00 Švédsko – Česko

Pondělí 28. prosince: 3.30 Česko – Rusko

Úterý 29. prosince: 20.00 USA – Česko

Čtvrtek 31. prosince: 20.00 Česko –Rakousko

 

Širší kádr národního týmu U20

Brankáři: Lukáš Pařík (Benátky nad Jizerou), Jan Bednář (Karlovy Vary), Nick Malík, Tomáš Suchánek (oba Frýdek-Místek).

Obránci: Karel Klikorka (Mladá Boleslav), Martin Hugo Haš (Benátky nad Jizerou), Stanislav Svozil (Kometa Brno), Adam Rutar (Olomouc), David Jiříček, Vladimír Kremláček (oba Plzeň), Ondřej Baláž, Michael Krutil, Šimon Kubíček, Jan Mlčák, Daniel Poizl (všichni Litoměřice), Radek Kučeřík (Přerov), Jiří Suhrada (Zlín).

Útočníci: Adam Najman, Jakub Rychlovský (oba Liberec), Michal Gut (Sokolov), Martin Beránek (České Budějovice), Jonáš Peterek, Adam Raška (oba Frýdek-Místek), Jakub Brabenec (Kometa Brno), Sebastián Malát (Plzeň), David Vitouch (Sparta Praha), Filip Koffer, Martin Lang, Pavel Novák, Filip Přikryl, Jaromír Pytlík, Michal Teplý, Matěj Toman (všichni Litoměřice), Jan Myšák (Litvínov), Ivan Ivan (Vítkovice), Martin Ryšavý (Přerov), Radek Mužík (Lulea, Švédsko), Theodor Pištěk (Örebro, Švédsko), Ondřej Pšenička (Waterloo, USHL)


Foto (zdroj): isport.cz, twitter.com