MS U20: Nestárnoucí klasika na přelomu roku. Jak jsou na tom Češi?

4 minuty čtení

Vánoce, svátky klidu a míru? Pro ty hokejové moc ne. Hned na Štěpána totiž začíná světový šampionát hráčů do dvaceti let. Za oceánem tento turnaj sledují pečlivěji než jeho mužské vydání. Velké pozornosti se MS dostává už i u nás.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

STŘÍBRNÉ OPOJENÍ

Z loňského MS přivezli čeští junioři stříbrné medaile. Náhoda a lehký los? Ani náhodou! Češi působili suverénním dojmem, ve skupině skolili i domácí Kanadu.

Ostatně, té vzdorovali i ve finále. Český výběr statečně dotahoval, Kanada rozhodla až zlatým gólem v prodloužení.

Nic to ale neměnilo na tom, jaký dojem český tým zanechal. Fanoušci se do party kolem kapitána Stanislava Svozila zamilovali, tohle byl ten hokej, na který se fanoušci chtěli dívat. Na tohle mohli být hrdí.

Jména jako Suchánek, Čech, Svozil, Jiříček, Šapovaliv, Kulich či Šalé se na pár dnů stali v Česku totálními celebritami. A trenéra Radima Rulíka tento úspěch vystřelil k áčku repre.

CO LETOS?

Tým má jiného trenéra. Nástupcem Rulíka se stal Patrik Augusta. Ale pozor, moc se toho nemění. Český hokej najel na strategii, ve které všichni trenéři mládežnických výběrů spolupracují a jsou na jedné lodi.

I v kádru zůstalo plno známých jmen. Ale o tom až po tom.

Co český tým čeká? Těžká skupina, ze které ale musí postoupit. Postupně se potká se Slováky, Nory, Američany a Švýcary. Případné čtvrtfinále je na programu až po Novém roce.

Program skupiny pro český tým:

26. prosince, 12:00 – proti Slovensku
27. prosince, 17:00 – proti Norsku
29. prosince, 17:00 – proti USA
31. prosince, 17:00 – proti Švýcarsku

HVĚZDY TÝMU

MICHAEL HRABAL – asi největší česká gólmanská naděje současnosti. V Česku ho vychovala Sparta, ale brzy zamířil za oceán. V Omaze získal pověst jednoho z nejlepších hráčů v USHL, odměnou mu je angažmá na slavném UMassu. Díky draftu patří Arizoně, byl vybrán už jako 38. v pořadí.

EDUARD ŠALÉ – další odchovanec Komety, který míří do velkého hokeje. Na MSJ se představil už minulý rok, ještě jako zelenáč. V soušasném kádru je ale role jiná, bude vůdce. Na draftu si ho z dvacáté pozice vybral Seattle, nicméně v této sezoně si Šalé zvyká na zámořský hokej v kanadské juniorce. Kraken ale o jeho talentu dobře ví.

JIŘÍ KULICH – superstar výběru, druhý Pastrňák. Bylo na Buffalu, jestli Kulicha pustí, nebo ne. Tenhle střelec je totiž hlavní oporou jeho záložního týmu, kde se otrkává pro NHL. V momentě, kdy na MSJ odjížděl, patřil do top trojky střelců celé AHL. Je mu pořád pouze devatenáct let.

MATYÁŠ ŠAPOVALIV – stálice juniorských reprezentací. Tohle už je jeho třetí juniorský šampionát, s tím posledním se loučil s průměrem bodu na zápas. Patří Las Vegas, které doufá, že si v něm vychová perfektního defenzivního útočníka. Předpoklady k tomu má, je to jasný lídr týmu.

TOMÁŠ HAMARA – a taky konečně obránce! I on je na svém třetím MSJ, tentokrát ale jako lídr obrany. Bude se na něj spoléhat, zvlášť jeho pomoc v přesilovkách by měla být viditelná. Patří Ottawě, kde má podepsaný vstupní kontrakt.

DO ŠVÉDSKA ZA JUNIORY!