Na olympiádu se vrací hvězdy z NHL. Zopakujeme Nagano?

6 minut čtení

Po osmi letech se na dvou nadcházejících Zimních olympijských hrách pod pěti kruhy zase představí hráči z NHL. Premiéry na olympiádě se tak dočkají třeba český snajpr David Pastrňák či kanadská hvězda Connor McDavid. Jak může vypadat český národní tým v Pekingu 2022, a kdo bude největším favoritem na zlato?

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Z pěti olympiád za účasti hráčů NHL vyhrála třikrát zlato Kanada – v Salt Lake City 2002, ve Vancouveru 2010 a v Soči 2014, jednou Česká republika v Naganu 1998 a jednou Švédsko v Turíně 2006. Právě v Naganu se turnaje poprvé zúčastnili také hráči z NHL, jejíž průběh byl v době konání olympiády přerušen.

Čekala se jasná dominance Kanady a USA, zámořské reprezentace totiž mohly konečně do olympijského turnaje na hrách v Japonsku povolat své největší hvězdy z NHL. Klasický příběh o cestě outsidera na úplný vrchol měl však v tomto případě jiného hlavního hrdinu – českou hokejovou reprezentaci, která na turnaji století slavně přepsala dějiny.

SPRÁVNÝ MIX HRÁČŮ Z NHL A EVROPY

Své trenérské oko tehdy potvrdil legendární Ivan Hlinka už během skládání nominace. Vsadil totiž na mix hokejistů z NHL a Evropy, hráči z tuzemské hokejové soutěže obsadili dokonce osm míst. Z šesti nejlepších týmů turnaje měli Češi jednoznačně nejmenší zastoupení hráčů z NHL, a také proto se jim před turnajem nedostávala vůbec žádná pozornost.

Ostatně až komické jsou příběhy z prvního setkání mužstva, kdy hráči z NHL často ani neznali jména svých reprezentačních kolegů a poprvé se seznámili právě až na samotném turnaji. A jak to dopadlo, to už dneska víme všichni.

PRO PASTU JE OLYMPIÁDA SPLNĚNÝM SNEM

Uvidíme, zda bude mít stejně šťastnou ruku i současný trenérský štáb v čele s hlavním koučem Filipem Pešánem a generálním manažerem reprezentace Petrem Nedvědem. Každopádně ať se rozhodnou pro jakýkoliv mix hráčů, tak třeba Davida Pastrňáka jen těžko přehlédnou. A náš nejlepší hokejista současnosti si tak splní svůj velký sen.

„Dá se říct, že v mládí to byl můj jediný sen – hrát na olympiádě. Protože když je člověk malej, je kvůli časovému posunu těžké sledovat NHL. O to víc jsem prožíval český nároďák. Mistrovství světa, olympiády. To byl největší sen. Až pak, když jsem byl starší a šel jsem do Švédska, jsem NHL začal víc vnímat. Hlavně když tam běžely sestřihy. Ale nároďák byl prostě nejvíc. O tom jsem vždycky snil,“ vysvětlil pro deník Sport svůj pohled na věc.

ZKUŠENÝ LÍDR VORÁČEK A NEJISTOTA MEZI TYČEMI

V elitní formaci se po Pastrňákův bok může postavit třeba Jakub Vrána, na centra pak Tomáš Hertl, nebo se zavzpomíná na osvědčenou spolupráci s Davidem Krejčím. Kapitánem reprezentace bude pravděpodobně Jakub Voráček, jeden z největších lídrů a stálic národního týmu poslední dekády.

Mezi obránci bude ležet největší tíha zodpovědnosti na bedrech Filipa Hronka nebo Michala Kempného, ruku k dílu jistě přidá i back-to-back šampion NHL Jan Rutta. Zajímavá situace bude mezi tyčemi – Mrázek, Francouz i Rittich musejí o svůj prostor mezi tyčemi v NHL srdnatě bojovat, v Evropě pak září Šimon Hrubec a své kvality opakovaně prokazují také Roman Will či Matěj Machovský.

ČESKÝ NÁRODNÍ TÝM PODLE WEBU THEHOCKEYWRITERS.COM

Brankáři: Petr Mrázek, Pavel Francouz, David Rittich.

Obránci: Michal Kempný, Filip Hronek – Libor Hájek, Radko Gudas – Jan Rutta, Radim Šimek – Jakub Zbořil, Tomáš Kundrátek.

Útočníci: Jakub Vrána, Tomáš Hertl, David Pastrňák – Dominik Kubalík, David Krejčí, Filip Zadina – Ondřej Palát, Martin Nečas, Jakub Voráček – Radek Faksa, Pavel Zacha, Ondřej Kaše – Jan Jeník, Filip Chytil.

Výběr renomovaného webu je jistě zajímavý, ale už zkušenosti z posledních let dokazují, že de facto jen ze zámoří trenéři jistě vybírat nebudou. Parádní formu mají třeba v Rusku Tomáš Hyka nebo Lukáš Sedlák, roli lídra může mít i Jan Kovář působící ve Švýcarsku.

A úplně ze hry nemusejí být ani hráči z extraligy, však na posledním mistrovství světa patřil k nejlepším útočníkům naší party třeba karlovarský Jakub Flek. Oživit soupisku o hráče, které soupeři jen sotva znají, není nikdy na škodu. Do olympijského turnaje navíc zbývá ještě spousta měsíců a dá se očekávat, že během sezony vystřelí některá jména, u kterých bychom to dnes rozhodně nečekali.

PAPÍROVÝM FAVORITEM OPĚT KANADA

Každopádně nás čeká turnaj s plejádou hvězd a parádní hokej. Největšími favority budou zase Kanaďané, však si představme třeba elitní útok Stamkos – Crosby – MacKinnon, ve druhé formaci McDavid, za nimi Marchand, Bergeron nebo Tavares.

Američané zase představí ofenzivní šikuly Matthewse s Kanem, Rusáci mohou nasadit smrtící útok ve složení Ovečkin – Malkin – Kučerov. Zezadu je pak bude jistit asi nejlepší brankář současnosti Vasilevskij. Co jméno, to světový pojem. Pokud bychom si tedy dnes měli vsadit na obsazení olympijského finále pro příští rok, tak by na sebe teoreticky narazily nejspíš Kanada a Rusko.

SLOŽENÍ ZÁKLADNÍCH SKUPIN ZOH 2022

Skupina A: Kanada, USA, Německo, Čína.
Skupina B: Rusko, Česká republika, Švýcarsko, Dánsko.
Skupina C: Finsko, Švédsko, Slovensko, Lotyšsko.

Zimní olympijské hry v roce 2022 se konají v čínském Pekingu, o čtyři roky později v italském Miláně a Cortině D´Ampezzo.

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít novinky v našem FAN shopu. Potěšte svou hokejovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu