Narozeniny slaví: Martin Ručinský

píše Adam Weidenthaler

Trojnásobný vítěz mistrovství světa, olympijské zlato či dva domácí tituly. I takovou vizitkou se může pyšnit Martin Ručinský, který dnes slaví narozeniny.

Mostecký rodák spatřil světlo světa 11. března 1971, hokejově odchován byl ale v nedalekém Litvínově, kde vyrůstal v mládežnických kategoriích po boku dalších nadaných hokejistů narozených právě na počátku sedmdesátých let (vzpomeňme Jiřího Šlégra, Roberta Reichela, Petra Nedvěda nebo Roberta Langa). Svůj debut v A-týmu stihl již v ročníku 1988/1989, po třech letech se pak přesunul do NHL, kde si ho jako 20. v pořadí vybral Edmonton Oilers.

Levoruké křídlo bylo, narozdíl od některých Čechů v zámoří, velmi činné při reprezentačních “povinnostech”. Největším úspěchem můžeme samozřejmě označit zlaté Nagano z února 1998, Ručinskému se na krku houpala ale i bronzová medaile z olympijského turnaje o osm let později v Turíně, z pěti účastí na MS pak má již zmíněné tři první místa.

Ačkoliv Ručinský v NHL vystřídal celkem 8 organizací, pikantní byl především trade v rámci transferu Patricka Roye z Montrealu do Colorada, český legionář mířil opačným směrem. V paměti českého fanouška zůstane nejspíš nejvíce zafixován jako člen početné české družiny v týmu New York Rangers ze sezóny 2005/2006, kde válel po boku Jágra, Straky či Sýkory. V severoamerické soutěži zasáhl celkově do 961 utkání, ve kterých si připsal 612 bodů. Roku 2008 se pak natrvalo vrátil do české extraligy, kde zakotvil nejdříve v pražské Spartě, odkud pak přesídlil v průběhu ročníku 2010/2011 zpět do Litvínova. S ním ve své poslední sezóně vyhrál titul pro vítěze nejvyšší české soutěže a jako čtyřiačtyřicetiletý získal ocenění pro nejlepšího hráče extraligy.

Gentlemana, který jako jeden z nejuznávanějších českých hokejistů své doby zůstal přes všechny své úspěchy skromný a přátelský, dávají litvínovským mladíkům za příklad dodnes. A zbytek hokejového národa děkuje “Růčovi” za to, co pro něj během své kariéry vydobil. Všechno nejlepší, Martine!