Navštivte s námi New York, hlavní město sportu v Americe

Milujete sport, rádi cestujete a hledáte něco opravdu výjimečného? Pojďte s CK HokejTour.cz do New Yorku. Zažijte nejlepší hokejové, basketbalové či baseballové zápasy přímo v supermoderních arénách a pak objevujte město s úžasnou atmosférou, které vás nabije energií.

Národní Hokejová Liga

Říká se, že New York je hlavní město světa a my ho bez špetky patosu označujeme i za metropoli NHL. Ano, známe Montreal i Toronto, ale přestože máme úctu k tradici, považujeme za srdce NHL New York.

Právě ve městě ležícím na mohutné řece Hudson, na Manhattanu totiž celá organizace NHL sídlí. Už to by samo o sobě stačilo, ale ve městě působí i tři kluby se slavnou minulostí – New York Rangers, New York Islanders a New Jersey Devils. Pokud bereme v úvahu celý stát New York, můžeme k nim připočítat i Buffalo Sabres, ale to už je přímo z New Yorku dost daleko.

                                                                                     Mapa klubov NHL

Lesk a bída New York Rangers

Ak patříte mezi ty, kteří touží zkusit pravou NHL se vším co k ní patří, vaše kroky by měly směřovat do Madison Square Garden – nejslavnější hokejové haly v USA. V ní totiž od roku 1968 hrávají domácí zápasy jezdci z New York Rangers. Klub, který symbolizuje současnou NHL snad nejvýstižněji ze všech. Bohatý, moderní, s obrovskou tradicí, ale trochu v ústraní za zády největších rivalů (zejména NFL, MLB a NBA).

Jezdci patří k nejstarším klubům celé soutěže. Vznikly v roce 1925 a jsou členem tzv. Original Six, šesti původních klubů, které soutěž zakládali. V počtu Stanley Cupov jsou však Rangers nejméně úspěšným klubem z originální šestice. Úspěchy, které Rangers chybí po sportovní stránce si však klub vynahrazuje jinde. Dlouhodobě patří do čela žebříčku nejhodnotnějších klubů NHL a přestože se mu ne vždy daří, jako jedna z mála organizaci dokáže svou hodnotu každý rok zvyšovat.

                                                                     Madison Square Garden, New York

Nás fanoušků však více než účetní čísla zajímají čísla na dresech hráčů a ti bydleli v Rangers vždy špičkoví. New York a také plná klubová pokladna vždy pomáhala Rangers, přivést velká jména. Vždyť k legendám klubu patří hokejisté jako Mark Messier, Brian Leetch, Mike Richter a svou bohatou kariéru končil v modrém dresu i samotný Wayne Gretzky. V klubu se však mihli i další skvělí hráči – Jágr, Bure, Lindros, Richards, St. Louis a další.

Největší hvězdou současného týmu je bezpochyby muž s maskou. King Henrik, jak Henrika Lundqvista přezdívají začal v brance jezdců už 13. sezonu a jen tak ho z ní nikdo nevyžene. Kromě něj tvoří jádro skvělého týmu sniper Rick Nash, norský rychlík Mats Zucarello a obrana stojí na Marcu Staal, ke kterému se před sezónou přidal vynikající Kevin Shattenkirk. Minimálně Lundqvist je určitě budoucím členem síně slávy NHL, takže možnost vidět v akci takovou legendu nadchne každého skutečného fanouška.

Rangers jsou každoročně považováni za jednoho z kandidátů na Stanley Cup a ani tento rok tomu není jinak. Statistiky jsou však neúprosné a přestože známé manhattanské prokletí už Rangers prolomili, naposledy se v Garden slavilo v roce 1994. Mimochodem v tomto roce ještě někteří hráči současného kádru ani nebyli na světě, takže je to opravdu pořádně dávno. Možná to dokážou už v této sezóně a byla by opravdu škoda nebýt přitom.

Světový basketbal, baseball a americký fotbal

Pokud berete výlet do New Yorku, jako sportovní zážitek, budete se cítit jako v ráji. Prakticky nebudete vědět kam se dřív vybrat. Islanders a Devils už jsme zmiňovali. Pokud však chcete zkusit i něco jiného než hokej, ani nemusíte vycházet z haly. Rangers se totiž o Madison Square Garden dělí s basketbalisty klubu New York Knicks. Jen málo míst v USA může nabídnout dva legendární kluby v jedné aréně. New York ano a byla by škoda to nevyužít. No možná chcete vidět i jiný stadion. Není problém, i NBA však má ve městě dva kluby, tím druhým jsou Brooklyn Nets.

Skutečně pravou vášeň pro hry však v Americe zažijete zejména na (pro nás méně) tradičních sportech jakými jsou Americký fotbal a baseball. V rámci USA jde o TOP sledované sporty a v New Yorku sídlí organizace, které pro tyto ligy znamenají to, co Montreal Canadiens pro hokej. V případě NFL jsou to New York Giants a New York Jets, dva nesmiřitelní rivalové. Kterýkoliv si vyberete, nebude litovat a v monumentálních arénách, budete mít ze zápasové atmosféry na zádech husí kůži.

Domovský štadión New York Giants

V baseballu je to snad ještě o kousek lépe. Přestože tento sport u nás sleduje málokdo, asi neexistuje mnoho lidí, kteří na první pohled nerozpoznají legendární znak na dresech baseballisté New York Yankees. Yankees jsou druhým nejhodnotnějším sportovním týmem na světě a pokud se vám podaří dostat na jejich domovský Yankee stadium, pochopíte proč se o něm hovoří jako o nejslavnější aréně od dob Kolosea. Trocha v jejich stínu žijí New York Mets, ale je to jen zdání, i oni mají úžasnou historii a množství fanoušků. Navíc se jim v poslední době daří asi i mírně více, než jejich úhlavnímu sokovi. 

                                                                        Domovský štadión New York Yankees.

Kromě zmíněných sportů se v New Yorku samozřejmě hraje i nejpopulárnější hra na světě – fotbal. V akci můžete sledovat New York Red Bulls, nebo New York City. A pokud byste měli stále málo – stačí si odskočit si do blízkých tradičních sportovních měst jako Boston či Philadelphia.

Cestovat do New Yorku pouze za jedním sportem by bylo opravdu škoda. Kontaktujte nás na info@hokejtour.cz nebo +420 601 165 902 a připravíme vám nezapomenutelný výlet plný sportu a poznávání New Yorku.