Nevýrazný vstup do turnaje. Češi zatím zůstávají za očekáváním

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Celá česká hokejová obec byla pořádně natěšená. V týdnu, jenž předcházel světovému šampionátu, se nešetřilo superlativy. Dva vyhrané turnaje v řadě, k tomu hvězdy z NHL. Na ostré scéně se ale ukázalo, že tak jednoduché to vůbec nebude…

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Jako první měli Češi na menu trpaslíka z Velké Británie. Povinnost tří bodů sice splnili, avšak nic jednoduchého to nebylo. V rozhovorech po zápase se čeští hráči shodovali, že hlavně nechtěli nic podcenit.

Povedlo se, výhra 5:1 a tři body do tabulky. Více pozitiv byste však hledali marně. Dalo se to chápat, první zápas na mistrovství, navíc led Hronkovi a spol. neseděl. Hlasy o tom, jak je led v moderní Nokia Areně špatný, se nesly celou dobu, co na něm Češi trénovali. Kupříkladu Davidovi Krejčímu dělal velké problémy.

Pravý šlágr přišel až v neděli, kdy se Jalonenovi svěřenci střetli se Švédskem. Vstup jim sice vyšel, když se gólově prosadil Krejčí, avšak pak to byla jízda severských borců. Zvlášť v oslabení Češi pomalu nevěděli, kde jim hlavy stojí.

» BLOG: Montreal vyhrál jackpot! Do jakých týmů by mohly zamířit české naděje?

Dvě předchozí výhry z přípravy byly rázem zapomenuty. Švédové v prostředním dějství vstřelili tři rychlé góly a bylo po zápase. Skóre sice dvakrát Češi zkorigovali, avšak švédský výběr si tři body vzít nenechal.

Premiéra na mistrovství absolutně nesedla Karlu Vejmelkovi. Ten přitom v přípravě vypadal, že naváže na formu z NHL, avšak ostrý zápas všechny vyvedl z omylu. Situace zašla tak daleko, že ho v půlce zápasu musel střídat Marek Langhamer. Pozice jedničky, kterou Vejmelka dostal, je tak rázem ve hvězdách. Na druhou stranu, Lukáš Dostál, který odchytla velmi dobře zápas proti Velké Británii, laboruje se zraněním a není jisté, jestli vůbec bude na turnaji pokračovat.

Absolutně to zatím nejde ani posilám z NHL, zvlášť na Tomáše Hertla a Jakuba Vránu šly kritické hlasy. A to i od trenéra samotného. Ten totiž naznačil, že se mu tahle lajna nelíbí a možná udělá změnu.

Foto: denik.cz

Pozitivními faktory jsou například borci z extraligy. Dvojice z Karlových Varů, tedy Jakub Flek a Jiří Černoch, a Matěj Blümel předvádějí skvělé a energické výkony. Mimochodem, Blümelova lajna s Krejčím a Červenkou patří k tomu lepšímu. Poslední jmenovaný ve dvou zápasech hned šestkrát asistoval!

Podle posledních zpráv je pravděpodobný příjezd megahvězdy Davida Pastrňáka. Otázkou tak je, jestli by se Kari Jalonen nerozhodl první lajnu rozbít, aby dal „Pastu“ ke Krejčímu, někdejšímu parťákovi z Bostonu.

» Brankář Hrachovina doporučuje: Kde v Tampere posedět, co si dát k jídlu, nebo co vidět ve městě

Čeští fanoušci doufají, že se tým probere a naváže na parádní přípravu. Není nereálné, že někdo vyletí tak, že si ho všimnou v NHL. Hlasitě se například skloňuje jméno Matěje Blümela. Kdo ví, třeba se představí i na podzim v Praze, kam zamíří Nashville Predators a San Jose Sharks, a vy se tam můžete podívat společně s HokejTour.cz. Více ZDE