NHL – česká alfa a omega. Rozhodla play off, z Dostála se stal národní hrdina

3 minuty čtení

Že by se mělo jít finskou cestou, poskládat tým bez posil z NHL a odehrát šampionát s evropským jádrem? Povídejte to Radimu Rulíkovi po letošním mistrovství světa…

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Evropské jádro? Fajn, ale…

Trenér národního týmu to řekl už na úvodní tiskové konferenci v této sezony. Nechtěl zvát na každý turnaj jiný kádr, postupně si chtěl vybudovat jádro týmu, které by bylo jasně dané.

Nakonec se to tolik nepovedlo. Hráčů se vystřídalo celkem dost a většina z nich – byť objela spoustu zápasů – se do nominace nevlezla. Smutnil Ondřej Kovařčík, Libor Zábranský, Filip Pyrochta, Jakub Galvas nebo nejproduktivnější hráč extraligy Tomáš Filippi.

Naopak, borci z Evropy, co byli povoláni na poslední chvíli, si teď doma hýčkají zlatou medaili. Zářným příkladem budiž Jáchym Kondelík nebo Libor Hájek.

Neznamená to, že by tito hráči neměli kvalitu. Vůbec ne. Mezi lídry zlatého týmu přeci patřil Roman Červenka, Lukáš Sedlák nebo Ondřej Kaše.

Ale dopad superhvězd, které přijely z NHL, prostě dorovnat nemohou.

Klíčové postavy

Hvězdy z NHL byly znát. Radko Gudas, Ondřej Palát či Jan Rutta zazářil hned na přípravném turnaji v Brně, o brankařské trojici v čele s Lukášem Dostálem již byla několikrát řeč.

Těsně před turnajem přijel David Kämpf, klíčový defenzivní útočník týmu, který gólem pečetil zlaté tažení. Do parádní formy se nakonec dostal rozený střelec Dominik Kubalík, jenž slavil gól pětkrát, či farmářská posila David Špaček.

Ale hlavně…

První na řadě Martin Nečas. Ten stihnul závěr základní skupiny a hned když přijel, bylo živo. V sobotu ráno přiletěl, večer hrál. Strašně moc chtěl týmu pomoct. V NHL mu končí smlouva, což většinou značí to, že hráč nebude riskovat zranění a velký balík peněz a nepřijede. Nečas naopak tým táhnul a zvlášť svým ladným a rychlým bruslením udivoval. Klobouk dolů!

Pavel Zacha si poprvé stříhnul epizodu v reprezentaci a kromě toho, že pomáhal Davidu Pastňákovi, svědomitě si plnil obranné povinnosti a hrál s velkým klidem, rozhodl jediným gólem čtvrtfinále.

V boji o finále zazářil Nečas gólem a třemi nahrávkami a finále rozhodl hvězdný Pastrňák. To vše před zraky nejlepšího gólmana šampionátu Lukáše Dostála. NHL prostě píše.