O tom zaručeně nevíte! Buffalo draftovalo neexistujícího hráče

5 minut čtení

Nejlepší hokejová liga na světě začala psát svou historii v roce 1917. Během více než stoleté historie byli hokejoví fanoušci svědky nespočtu podivností a kuriozit. Mezi ty největší patří třeba draft borce, co neexistuje. Vážně!

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

V 70. letech 20. století soupeřila NHL s WHA. Protože konkurenční soutěž často „kradla“ hokejisty týmům NHL, draft v roce 1974 proběhl v tichosti, pouze prostřednictvím telekomunikací. Během draftu volal tehdejší prezident NHL Clarence Campbell do jednoho klubu za druhým a hlásil, kteří hráči byli draftováni, a čekal na jejich další výběr. Celý proces byl tak zdlouhavý, že trval několik dní.

Znudění funkcionáři Buffala se lize nebývale pomstili

Generální manažer Buffala Sabres George „Punch“ Imlach nepovažoval hráče draftované v pozdějších kolech za podstatné. On i jeho kolegové se v maličké kanceláři velmi nudili. Dlouhé hodiny nečinně seděli a čekali na telefonát od prezidenta ligy.

Nikdy nekončící formální čtení seznamu draftovaných hráčů Campbellem úředníky Sabres nebavilo. „Už si ani přesně nepamatuji, jak to začalo. Myslím, že první se o tom zmínil Imlach. Víte, měli bychom draftovat někoho, koho nikdo nezná…“ vzpomínal Paul Wieland, ředitel Sabres pro vztahy s veřejností. V kanceláři se jednomyslně shodli, že by to bude vtipné. Draftuje se neexistující hráč.

Zdroj: watson.ch

Jak (ne)vznikl hokejista Taro Tsujimoto

Wieland spontánně navrhl, že imaginární hráč bude Japonec. V době, kdy studoval na Univerzitě St. Bonaventura, pravidelně cestou do školy míjel obchod s názvem Tsujimoto’s. Byl to malý stánek se zeleninou, který se později rozrostl v obchod s potravinami doplněný drobným zbožím.

Příjmení nového hráče tak bylo jasné. O proces vymýšlení křestního jména se „postaral“ sám generální ředitel. Neváhal a spojil se s majitelem obchodu Joshuou Tsujimotem. Zeptal se ho, jaké jméno je v Japonsku populární. Rozhodnutí padlo. Draftovaný hráč se bude jmenovat Taro Tsujimoto z klubu Tokyo Catanas.

Při volbě málem vybuchli smíchem

Existují dvě verze původu tohoto jména. Zatímco některé tvrdí, že jméno „Taro“ a zároveň přezdívku údajného klubu Tokyo Catanas vymyslel sám Joshua Tsujimoto během telefonátu s Punchem; jiné zdroje hovoří o tom, že Sabres prostě našli jméno „Taro“ v telefonním seznamu a tokijské „Catanas“, což znamená samurajské meče, mělo být skrytým odkazem na Sabres. Ať tak či onak. V kanceláři Buffala zazvonil telefon…

„Řekli jsme si, že to bude legrace, protože Campbell bude muset hláskovat jméno T-A-R-O T-S-U-J-I-M-O-T-O všem šestnácti týmům. A tak se stalo. A tak se nás Campbell zeptal: Je Buffalo připraveno? Ano, odpověděli jsme. George Imlach odpověděl jednoznačně: Jsme tu, jistě. Tak koho si Buffalo vybere? Nastala dlouhá pauza… A pak George řekl: Taro Tsujimoto. A bylo to. Všichni jsme si zakrývali obličeje, abychom se nesmáli nahlas,“
Wieland vzpomíná na dnes již legendární okamžik.

Celkově 183. volba v draftu 1974 byla fiktivním hokejistou. NHL zaregistrovala jedenáctý výběr Sabres a příběh japonského hokejisty pokračoval…

Zdroj: twitter.com/26shirts – V roce 2017 se internetem prohnal prodej trička a čepice japonské „legendy“

Tsujimoto opředen legendami

O výběru Japonce informovala renomovaná média. Wieland dokonce vytvořil fiktivní životopis, který obsahoval všechny podrobné informace o životě a hokejové kariéře Tara Tsujimota. Byl to hokejista, který jednoznačně přerostl japonskou hokejovou ligu, a proto měl dostat šanci v NHL. Nikdo se neobtěžoval zjistit, že tým Tokyo Catanas ve skutečnosti neexistuje. Ve skutečnosti nemělo Tokio v té době v japonské hokejové lize žádné zastoupení.

Přišel čas tréninkového kempu a Imlach a jeho „kamarádi“ pokračovali ve své hře. GM vyprávěl médiím, jak se těší na Tsujimotův příchod. Jméno draftovaného hráče se objevilo na soupisce týmu a v šatně měl připravené vlastní místo s výstrojí a dresem s vlastní jmenovkou.

Aby nadšení nezmírnil, vzbudil velká očekávání i kustod týmu Rip Simonick: „Ten Japonec trénuje v Himálajích. Je to nejrychlejší bruslař, jaký se kdy narodil, a dá lidem zapomenout na francouzskou spojku.“ (Francouzská spojka = legendární formace Sabres Rene Robert – Rick Martin – Gilbert Perreault, svého času jedna z nejlepších v NHL, pozn. red.)

Zdroj: nhl.com – Clarence Campbell

Prezident NHL byl na nervy

Vedení klubu si dělalo legraci i ze samotných majitelů klubu Seymoura a Northrupa Knoxových. Ti spolu s novináři v den začátku tréninkového kempu vzrušeně očekávali příjezd japonského centra. Wieland suverénně vyvolával jeho jméno, jako by očekával, že se vynoří mezi ostatními zúčastněnými talenty.

Knoxovi začali údajný velký talent hledat. Následně jim vše došlo. „Líbil se jim Paulův smysl pro humor,“ potvrdil pro Buffalo Hockey Now bývalý Wielandův spolupracovník Gerry Helper. Majitelé klubu se lišáckému tahu dobře bavili.

Zatímco většina hokejové veřejnosti Buffalu za dobrý vtip a vtipnou narážku na neúnosný průběh draftu zatleskala, prezident NHL Clarence Campbell byl značně rozladěn. Výběr zpětně zneplatnil, a tak zmizel z několika oficiálních statistik. U draftu z roku 1974 tak výběr č. 183 v mnoha záznamech jednoduše chybí.

„Chceme Tara!“ křičeli fanoušci Sabres

Z nevinného vtipu se mezi fanoušky Sabres zrodila legenda. Příznivci dodnes nosí dresy s Tsujimotovým jménem a jeho vymyšlené citáty se často objevují v reklamních kampaních firem, které jsou místními partnery Sabres, ve stylu „Taro doporučuje ten a ten hamburger“.

A co se občas skanduje v KeyBank Center, když jsou diváci nespokojeni s děním na ledě a výkony týmu? Hala se začne dožadovat (staro)nové posily: „Chceme Tara! Chceme Tara!“ ozývá se někdy jednohlasné skandování v útrobách zaplněné arény.

CHCETE VIDĚT HOKEJOVÉ HVĚZDY NAŽIVO?
🇨🇦 JEĎTE S NÁMI NA NHL 🇺🇸

Zdroj: buffalonews.com – Paul Wieland vpravo