O zlato už jsme nehráli devět let!

píše Pavel Pubal

Čtyřleté čekání je prolomeno! Český národní tým bude hrát o nadcházejícím víkendu poprvé od 2015 o medaile. Tehdy jsme na kýženou placku nedosáhli, na domácím šampionátu jsme skončili čtvrtí. Zlato na zmíněném mistrovství vybojovala Kanada, a právě Javorové listy nám nyní stojí v cestě do finále. Pojeďte s námi opět dotáhnout českou reprezentaci až k cennému kovu! Semifinále proti Kanadě se hraje v sobotu 25. května od 19.15 hodin na bratislavském Zimním stadionu Ondreje Nepely. Právě v hlavním městě už se celý šampionát dohraje, na druhém stadionu v Košicích je po dvou čtvrtfinálových bitvách dobojováno. Do finále jsme se podívali naposledy na zlatém šampionátu v Německu roku 2010. Pojeďme to změnit a přepsat historii!

Překročili jsme hranici úspěchu a neúspěchu,

bude další zastávkou první finále od roku 2010?

Po výhře 5:1 nad Německem postupuje Česko do semifinále. Naše reprezentace se postarala o výsledkově nejjednoznačnější čtvrtfinále, ale kdyby se někdo na zápas nedíval a viděl jen konečný výsledek 5:1, tak ten průběhu utkání úplně neodpovídá. Na to se však historie neptá. Houževnatí Němci dlouho vzdorovali hokejovější České republice, byli zformovaní, nedělali chyby a přesně dodržovali svou defenzivní taktiku. Po dvou třetinách, z naší strany dost nervózních, tak byl stav vyrovnaný 1:1. Od branky na 2:1, o kterou se postaral Jakub Voráček, když na sebe vzal jako správný kapitán zodpovědnost a sám nadvakrát zakončil přečíslení tří na jednoho, už se ale hrálo podle našich not. Čechům se na hokejky vrátil klid ze zápasů základní skupiny a naši západní sousedé byli v koncích. Nakonec jsme přidali ještě tři branky, prosadili se Kubalík, pak konečně protrhl svou střeleckou smůlu na turnaji bojovník Palát a do prázdné branky uzavřel výsledek na 5:1 svou druhou brankou Jan Kovář, který čtvrtfinále gólově otevřel i uzavřel.

Tuhý boj tak pro nás skončil dobře a po zápase se na naše tváře dostavily šťastné úsměvy. Není divu, naši hokejisté překročili hranici úspěchu a neúspěchu, což je odměna za ofenzivní hokej a kreativitu, kterou předvádějí prakticky od začátku turnaje. Vlak s touhle bandou ale do cílové stanice ještě nedojel – cílem je medaile! Tu jsme vybojovali naposledy v roce 2012 ve Finsku a Švédsku a také o rok dříve právě na Slovensku. Pokaždé to byl bronz po výhře v zápase poražených semifinalistů. Do finále jsme se podívali naposledy na zlatém šampionátu v Německu roku 2010. Pojeďme to změnit a přepsat historii!

Semifinále s Kanadou? Pozor na poslední vteřiny!

V cestě nám stojí Kanada. Neskutečně kvalitní tým, na jehož hokejky se v letošním roce lepí i obrovská kupa štěstí. Tak třeba domácí Slováci v základní skupině vedli nad světovou velmocí na začátku druhé části 4:2 a ještě vteřinu před koncem základní hrací doby drželi alespoň cennou plichtu 5:5. Javorové listy ale zasadily domácí reprezentaci rozhodující úder Markem Stonem v čase 59:59. Ve čtvrtečním čtvrtfinále proti Švýcarům už byli Kanaďané dokonce na pokraji vyřazení, rodila se obrovská senzace, ale opět je zachránila poslední vteřina zápasu. Všichni svatí stáli při zámořských hokejistech v čase 59:59, kdy srovnal na 2:2 Seversen a v prodloužení pak dokonal obrat opět fantom rozhodujících okamžiků a snajpr Las Vegas Mark Stone. Ale ať už Kanaďané dokráčeli k výhrám jakkoliv trnitou cestou, pravdou je, že prohráli pouze zahajovací duel celého šampionátu s Finskem (1:3) a od té doby už nastřádali sedm výher v řadě.

Do sestavy se proti českému týmu vrátí po jednozápasovém trestu, který si odpykal právě ve vzpomínaném čtvrtfinále se Švýcary, nejlepší střelec i nejproduktivnější hráč Javorových listů na turnaji Anthony Mantha (7+5). Jedničkou mezi tyčemi je Matt Murray z Pittsburghu, jenž naskočil do pěti zápasů, a třikrát dostal příležitost v brankovišti i dvacetiletý spoluhráč Jakuba Voráčka z Philadelphie a objev letošního ročníku NHL Carter Hart.

Český národní tým ale bude mít na bratislavském Zimním stadionu Ondreje Nepely rozhodně převahu minimálně v hledišti, tak pojeďte s námi a zapojte hlasivky, ať mají převahu i naši hokejisté na ledě a pošlou Kanadu do zápasu o bronz.

Stále pro vás máme plno vstupenek a zájezdů na semifinálové utkání proti Kanadě, abyste mohli i na vlastní oči sledovat vrchol hokejového mistrovství světa u našich bratrů Slováků. Teď už hrajeme o medaile, tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!