Pacifická divize: Přehled změn a největší otazníky

6 minut čtení

Západní konference je fanoušky obecně považována za slabší. Faktem však zůstává, že v posledních dvou letech se z úspěchu radovaly týmy ze Západu. Centrální a Pacifická divize se podělily o jeden Stanley Cup. I nyní v „Pacifiku“ najdeme několik vážných aspirantů na úspěch.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Anaheim Ducks: Terry a Zegras musí přidat něco navíc

Anaheim Ducks pětkrát v řadě nepostoupili do play-off a vše nasvědčuje tomu, že se mezi šestnáctku nejlepších nedostanou ani letos. Kačeři získali do zadních řad žádaného obránce Radka Gudase a útok posílil Alex Killorn, který si však na svůj debut v dresu Ducks bude muset kvůli zranění pár týdnů počkat. A přestože se jedná o kvalitní hráče, kalifornský tým nijak výrazně neposílil. Generální manažer Pat Verbeek do poslední chvíle vyjednával o nových smlouvách s omezenými volnými hráči Jamiem Drysdalem a Trevorem Zegrasem. Nakonec se jim to podařilo. Právě od Zegrase a jeho spoluhráče Troye Terryho se očekávají dobré výkony, protože patří mezi nejlepší organizace.

Klíčové příchody: Radko Gudas, Alex Killorn, Ilja Ljubuškin
Klíčové odchody: Kevin Shattenkirk
Česká stopa: Radko Gudas, Lukáš Dostál
Největší otazník: Zvednou Zegras a Terry své výkony?
Očekávání: mimo play-off

Calgary Flames: Byl problémem opravdu Sutter?


Adam Růžička, Calgary Flames. Foto: Gerry Thomas

Kanadský tým má řadu talentovaných mladíků, ale na výsledcích se to zatím neprojevilo. Klub posílilo pouze jedno známé jméno v podobě Jegora Šarangoviče z New Jersey Devils. Tým z Alberty bude spoléhat na oživení Jonathana Huberdeaua, ke kterému by se měly připojit opory Mikael Backlund, Elias Lindholm a Nazem Kadri s Andrewem Mangiapanem. Cíl je jasný, návrat do play-off.

Klíčové příchody: Jegor Šarangovič
Klíčové odchody: Trevor Lewis, Milan Lucic, Troy Stecher, Michael Stone, Tyler Toffoli.
Česká stopa: Daniel Vladař
Největší otazník: Dokáže se Jonathan Huberdeau odrazit od neúspěšné sezony?
Očekávání: Boj o postup do play-off.

Edmonton Oilers: Stanley Cup, nebo propadák

Věčný rival Calgary Edmonton Oilers přes léto také výrazně neposílil. V elitních formacích nahradili Kailera Yamamota Connorem Brownem, který v minulosti zářil v juniorech po boku Connora McDavida. Oilers patřili v posledních dvou letech k aspirantům na titul a letos tomu nebude jinak. Dvakrát vypadli v play-off s pozdějším vítězem Stanley Cupu. Všichni v organizaci vehementně tvrdí, že rovnice je celkem jasná: Stanley Cup, nebo nic. Nejlepšího hokejistu světa Connora McDavida a jeho kamaráda z útoku Leona Draisaitla není třeba představovat. Ještě něco stojí za zmínku. Oilers mají největší problém v obraně. Brankáři Stuart Skinner a Jack Campbell podávají kolísavé výkony a největší bota, která Edmonton tlačí, je samotná defenziva. Při hře bez puku v obranném pásmu často působí nekoordinovaně a doslova ztraceně, což je v posledních letech stálo úspěch.

Klíčové posily: Connor Brown, Lane Pederson
Klíčové odchody: Nick Bjugstad, Klim Kostin, Devin Shore, Kailer Yamamoto.
Česká stopa: žádná
Největší otazník: Dokážou zlepšit defenzivní hru týmu?
Očekávání: uchazeč o Stanley Cup

Los Angeles Kings: V play-off musí zabrat


Anže Kopitar, Los Angeles Kings. Foto: Kopitar: Jess Starr/The Hockey Writers

Edmonton Oilers leží hráčům Los Angeles Kings v žaludku. Dvakrát za sebou ztroskotali Kings v prvním kole play-off na partě postavené kolem supertalentovaného McDavida. To se v nové sezoně pokusí změnit hvězdná posila Pierre-Luc Dubois z Winnipegu Jets. Kalifornský tým je dobře poskládaný pro náročné boje v play-off. Může se pochlubit ohromující kvalitou ve středu útoku, má silnou obranu a největším otazníkem zůstává brankářský post, kde bude o post týmové jedničky bojovat tandem Pheonix Copley – Cam Talbot. Kings si nemohou dovolit další vypadnutí v prvním kole.

Klíčové příchody: Pierre-Luc Dubois, Trevor Lewis, David Rittich, Cam Talbot.
Klíčové odchody: Sean Durzi, Alex Iafallo, Joonas Korpisalo, Rasmus Kupari, Cal Petersen, Gabriel Vilardi, Sean Walker.
Česká stopa: Jakub Dvořák, David Rittich
Největší otazník: Kdo převezme roli lídra týmu?
Očekávání: černý kůň play-off

San Jose Sharks: Mohou jen překvapit

Experti se ve svých předpovědích většinou shodují na jedné věci. Žralokům ze San Jose předpovídají špatnou sezonu, kterou korunuje poslední místo v tabulce. „Zlaté časy“ Žraloků s Joem Thorntonem a Patrickem Marleauem jsou dávno pryč a v posledních čtyřech letech patří k nejslabším klubům zámořské ligy. Příchod talentovaných mladíků by to mohl díky vysokým draftovým pozicím změnit. Prozatím budou o čest bojovat s dlouholetými oporami Tomášem Hertlem, Loganem Couturem a Marcem-Edouardem Vlasicem, kterým budou sekundovat letní posily Anthony Duclair, Mikael Granlund a Mike Hoffman a Filip Zadina. Většina z nich se snaží restartovat kariéru nebo potvrdit vysoký plat, který pobírají.

Klíčové příchody: Mackenzie Blackwood, Anthony Duclair, Mikael Granlund, Mike Hoffman, Jan Rutta, Filip Zadina.
Klíčové odchody: Erik Karlsson, Steven Lorentz, James Reimer
Česká stopa: Jan Rutta, Filip Zadina, Tomáš Hertl, Radim Šimek
Největší otazník: Jakou kvalitu přinesou letní posily?
Očekávání: dno ligy

Seattle Kraken: Těžší je obhajoba

Jordan Eberle, Seattle Kraken. Foto: Steph Chambers

Ve sportovním světě se lze setkat s názorem, že obhájit titul je těžší než ho získat. Tady lze hledat paralelu pro tým Seattle Kraken, který ve svém druhém roce v NHL dokázal v play-off porazit silně favorizované Colorado Avalanche a postoupit do druhého kola. Cesta to byla jistě těžká, ale ještě těžší bude tyto výkony obhájit. Jádro klubu zůstalo bez větších zásahů, což může být velkou výhodou. K týmu se připojili pracovití útočníci Pierre-Édouard Bellemare a Kailer Yamamoto. Seattle hraje nepříjemný, rychlý hokej a díky týmovému pojetí hry může opět pomýšlet na skalp dalších favoritů.

Klíčové příchody: Pierre-Édouard Bellemare, Brian Dumoulin, Devin Shore, Kailer Yamamoto.
Klíčové odchody: Joonas Donskoi, Morgan Geekie, Martin Jones, Daniel Sprong.
Česká stopa: Eduard Šalé
Největší otazník: Naváže Vince Dunn na životní sezonu 2022/23?
Očekávání: účast v play-off

Vancouver Canucks: Je čas zabrat

Z posledních deseti let se do play-off podívali jen dvakrát. Vedení klubu i fanouškům dochází trpělivost. Vancouver Canucks se před několika lety zavázali k zásadní přestavbě, která však stále není dokončena. V klubu působí několik hvězdných hráčů, jako jsou Elias Pettersson, Quinn Hughes, Andrej Kuzmenko, Brock Boeser a J.T. Miller. S pomocí pracovitých posil, jako jsou Sam Lafferty, Pius Suter by mohli potěšit kanadské publikum a zamíchat kartami v bojích o play-off. Oporou jim bude brankář Thatcher Demko, který při plném zdraví patří mezi deset nejlepších gólmanů NHL.

Klíčové posily: Ted Blugers, Ian Cole, Casey DeSmith, Sam Lafferty, Carson Soucy, Pius Suter.
Klíčové odchody: Ethan Bear, Travis Dermott, Oliver Ekman-Larsson, Tanner Pearson.
Česká stopa: Filip Hronek
Největší otazník: Jak bude fungovat nově sestavená obrana?
Očekávání: Boj o play-off.

Vegas Golden Knights: Hladoví po úspěchu

Adin Hill, Vegas Golden Knights. Foto: Hradec Králové: Lynne Sladky/AP

Vegas vstoupilo do NHL v roce 2017. Jde o mladou organizaci, takže v jejich domovské T-Mobile Areně stále panuje velké nadšení pro hokej, kterému vévodí dechberoucí předzápasová show. Vítězství ve Stanley Cupu tak jistě neovlivní motivaci hráčů bojovat dál. Tým logicky neměl důvod po velkém úspěchu výrazně měnit sestavu. Do týmu nepřišla žádná velká jména, klub opustili hráči, kteří nepatřili mezi opory. S „Rytíři“ by se v nové sezoně rozhodně mělo počítat. Méně přehledná se zdá být situace v brankovišti. Obhájce Stanley Cupu těžil z loňské skvělé formy Adina Hilla. Jak se vypořádá s tlakem nové smlouvy, která mu vynese 4,9 milionu dolarů ročně, zatím není jasné. Na svou šanci bude čekat Logan Thompson, který svůj tým v základní části často podržel.

Klíčové příchody: Grigori Denisenko
Klíčové odchody: Teodors Blugers, Laurent Brossoit, Jonathan Quick, Reilly Smith.
Česká stopa: Jiří Patera
Největší otazník: Bude Logan Thompson bojovat o pozici lídra týmu?
Očekávání: Uchazeč o Stanley Cup

🇨🇦 JEĎTE S NÁMI NA NHL 🇺🇸