Proč navštívit Miami? Nejen Messi! Zajímavosti, které jste nevěděli

4 minuty čtení
autor: Viktor Háber

Miami je velkým lákadlem nejen díky luxusu a odpočinku na nejlepších plážích světa. Stále více láká také sportovní fanoušky. Úspěchy miamských týmů jsou stále výraznější a floridské město už neohromuje jen basketbalem, ale současně i hokejem a fotbalem. Důvodů, proč navštívit Miami, je mnoho a mnohé z nich jistě znáte. Proto jsme se zaměřili na ty, které mohou být pro fanoušky i cestovatele ještě neznámé.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Miami a Miami Beach je rozdíl

Mnoho lidí si myslí, že Miami Beach je čtvrť nebo pláž v rámci velkoměsta Miami. To však není pravda. Jedná se o dvě různá města se samostatnými samosprávami. Samotné město Miami je stále součástí pevninské Floridy, Miami Beach se nachází na stejnojmenném ostrově a právě zde se nachází proslulá, jako z pohlednice vypadající South Beach.

Miami Beach, splněný floridský sen. Foto: Hotels.com

Z Miami se sem však dostanete velmi snadno. S ostrovem je spojeno několika mosty. To platí pro všechny americké ostrovy patřící k Miami, kterým říkáme Benátské ostrovy. Jsou uměle vytvořené, žijí na nich nejbohatší hvězdy showbyznysu a opravdu se tu cítíte jako v Benátkách postavených v 21. století. Samozřejmě je možná i lodní doprava.

Různé formy umění

Rozdíl mezi jednotlivými městy je také v tom, co navštívit. V Miami Beach nemůžete vynechat čtvrť Art Deco, která je jednou z nejrozsáhlejších na světě. Davy lidí se shromažďují u vily Casa Casuarina, kde žil a byl zavražděn slavný Gianni Versace, nebo si týdny dopředu rezervují drahou restauraci. Nebo jen tak lenoší na severní či jižní pláži, které patří k nejkrásnějším v USA.

Malované zdi čtvrti Wynwood

Umění v Miami je úplně jiné. Turisté v pronajatých luxusních kabrioletech projíždějí čtvrtí Wynwood, kde žijí převážně Hispánci, a obdivují malované umění na zdech Wynwood Walls. Gigantická a barevná díla zobrazují slavné umělce i fiktivní postavy a možná narazíte i na sportovce.

Krokodýli a nejjižnější bod USA

Mnoho lidí ví, že nedaleko Miami se nachází národní park Everglades. Málokdy se však mluví o tom, jak je tento park rozsáhlý. S celkovou rozlohou 6 105 km2 je téměř stejně velký jako celý kraj Vysočina. Je to desátý největší národní park v USA, větší než Grand Canyon, a pozorování krokodýlů ve zdejších bažinách vás přenese přímo do dokumentárního filmu.


Národní park Everglades. Foto: Britannica

Pokud se vydáte ještě dál, přejedete po dlouhatánském mostě spojujícím několik ostrovů s Key Westem, nejjižnějším bodem kontinentálních USA. Zajímavé je, že zatímco od centra Miami je tento bod vzdálen 160 mil, od Kuby je to jen 90 mil. Na „Ostrov svobody“ se však po mostě nedostanete.

Dominantním jazykem je španělština

Nádech Kuby však najdete i v samotném Miami. Od vypuknutí kubánské revoluce zde proběhlo několik migračních vln, v nichž rodilí Kubánci opouštěli svou vlast a odcházeli do USA. Zde se spojili a vytvořili soudržnou komunitu ve čtvrti Little Havana, kde to opravdu vypadá jako na Kubě.

Kdykoli sem přijedete, uslyšíte rytmy salsy a přidáte se k tančícím davům. Zajímavé je, že se zde častěji domluvíte španělsky než anglicky. Až 60 % obyvatel Miami je španělsky mluvících. Je jasné, proč se tu Lionel Messi cítí tak dobře. I když odešel do USA, nemusel se učit anglicky a všichni mu tu rozumí.

Tři nejlepší sportovci v jednom balení

A argentinský mistr světa není zdaleka jedinou sportovní atrakcí Miami. Basketbalový tým Miami Heat si vybudoval silné jméno a značku a v Jimmym Butlerovi má jednu z největších hvězd NBA. Jeho tým nečekaně dotáhl Miami až do finále nejslavnější ligy světa.

Na vzestupu je také tým Florida Panthers, který se letos nečekaně probojoval až do finále NHL, když ho do něj dotáhla další superhvězda Matthew Tkachuk. A stejně silně nyní vypadá i Inter Miami, který byl před Messiho příchodem nejhorším týmem MLS, nyní se může pochlubit ziskem trofeje a podle předpokladů se kvalifikuje minimálně do play-off MLS. Podaří se barcelonským ex-oporám Messimu, Busquetsovi a Albovi zázrak a dotáhnou Inter Miami až do finále? Byla by to tři floridská povstání v jednom roce.

JEĎTE S NÁMI DO MIAMI