Slafkovský, Gaudreau nebo Cooley. V Ostravě se na MS sejdou hvězdy

3 minuty čtení

Do konce základní části NHL zbývá necelý měsíc. Situace v tabulce se postupně krystalizuje a několik týmů může na účast v play-off pomýšlet jen v teoretické rovině. Národní týmy na mistrovství světa 2024 by mohlo posílit několik velkých jmen. Jak to vypadá u skupiny B?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Zahrnuli jsme především hokejisty, kteří mají platné smlouvy minimálně do konce sezóny 2024/25. Hráči s končícími smlouvami nechtějí riskovat případné zranění, které by mohlo negativně ovlivnit podpis nové smlouvy.

🇺🇸 USA: Kvalita na papíře je ohromná

Je veřejným tajemstvím, že americký tým často bere Světový pohár v hokeji poněkud na lehkou váhu. Na mistrovství světa posílají spíše mladší hokejisty, kteří mohou získat cenné zkušenosti v mezinárodní konkurenci.

Mistrovství světa v České republice však může být výjimkou. Američané by mohli postavit minimálně dva konkurenceschopné týmy z hokejistů, kteří se se svými kluby nedostanou do play-off. Z dlouhého seznamu volných hvězd stojí za zmínku brankáři John Gibson a Charlie Lindgren. V obraně by se mohli objevit špičkoví obránci Zach Werenski a Jake Sanderson nebo ofenzivně laděný Seth Jones.

Místo v sestavě by si po neúspěšném play-off jistě našlo i bratrské duo obránce Luke Hughes a útočník Jack Hughes z New Jersey Devils. Hokejové fanoušky budou zajímat také Cole Caufield, Johnny Gaudreau, Clayton Keller a Brady Tkachuk a Trevor Zegras, kteří patří mezi ofenzivní superhvězdy NHL.

Brankáři:John Gibson (Anaheim Ducks), Charlie Lindgren (Washington Capitals), Alex Lyon (Detroit Red Wings)

Obránci: John Carlson (Washington Capitals), Brock Faber (Minnesota Wild), Justin Faulk (St. Louis Blues), Cam Fowler (Anaheim Ducks), Noah Hanifin (Vegas Golden Knights), Luke Hughes (New Jersey Devils), Seth Jones (Chicago Blackhawks), Torey Krug (St. Louis Blues), Nick Leddy (St. Louis Blues), Ryan McDonagh (Nashville Predators), Jeff Petry (Detroit Red Wings), Jake Sanderson (Ottawa Senators), Zach Werenski (Columbus Blue Jackets), Cam York (Philadelphia Flyers)

Útočníci: Cam Atkinson (Philadelphia Flyers), Matt Boldy (Minnesota Wild), Cole Caufield (Montreal Canadiens), Blake Coleman (Calgary Flames), Logan Cooley (Arizona Coyotes), Andrew Copp (Detroit Red Wings), Alex DeBrincat (Detroit Red Wings), Jack Eichel (Vegas Golden Knights), Joel Farabee (Philadelphia Flyers), Nick Foligno(Chicago Blackhawks), Johnny Gaudreau (Columbus Blue Jackets), Ryan Hartman (Minnesota Wild), Kevin Hayes (St. Louis Blues), Jack Hughes (New Jersey Devils), Clayton Keller (Arizona Coyotes), Dylan Larkin (Detroit Red Wings), Anders Lee (New York Islanders), Trevor Moore (Los Angeles Kings), Brock Nelson (New York Islanders), Tommy Novak (Nashville Predators), T.J. Oshie (Washington Capitals), Kyle Palmieri (New York Islanders), Bryan Rust(Pittsburgh Penguins), Brandon Saad (St. Louis Blues), Nick Schmaltz (Arizona Coyotes), Troy Terry (Anaheim Ducks), Tage Thompson (Buffalo Sabres), Brady Tkachuk (Ottawa Senators), Alex Tuch (Buffalo Sabres), Frank Vatrano (Anaheim Ducks), Trevor Zegras (Anaheim Ducks)

🇸🇪 Švédsko: Tradiční zástup kvality

Švédsko má ze všech evropských zemí nejvyšší počet hráčů NHL. Alespoň jeden start v aktuální sezóně si připsalo 88 bruslařů a 11 brankářů. Do popředí jsme dali pouze nejznámější hráče nebo hráče, kterým se v aktuální sezóně daří.

V brankovišti by „tři korunky“ mohla tvořit výjimečná trojice Forsberg – Gustavsson – Markström. V obraně by se mohla objevit také jména jako Erik Karlsson z Pittsburghu Penguins nebo další výjimečný ofenzivně laděný obránce Rasmus Dahlin z Buffala Sabres.

Mimo play-off je obrovský švédský talent Leo Carlsson a ostrostřelec Alex Holtz. Minnesotští útočníci Joel Eriksson Ek a Marcus Johansson se také mohou vyhnout play-off. Výbornou sezonu prožívá také tandem Nashville Predators Gustav Nyquist – Filip Forsberg a nejobávanějším střelcem švédského týmu by byl po svém příchodu bezpochyby Adrian Kempe, který obléká dres Los Angeles Kings.

Brankáři: Anton Forsberg (Ottawa Senators), Filip Gustavsson (Minnesota Wild), Jacob Markström (Calgary Flames)

Obránci: Rasmus Andersson (Calgary Flames), Adam Boqvist (Columbus Blue Jackets), Jonas Brodin (Minnesota Wild), Rasmus Dahlin (Buffalo Sabres), Erik Karlsson (Pittsburgh Penguins), Adam Larsson (Seattle Kraken), Marcus Pettersson (Pittsburgh Penguins), Rasmus Sandin (Washington Capitals)

Útočníci: Mikael Backlund (Calgary Flames), Jesper Bratt (New Jersey Devils), André Burakovsky (Seattle Kraken), Leo Carlsson (Anaheim Ducks), William Eklund (San Jose Sharks), Pierre Engvall (New York Islanders), Joel Eriksson Ek (Minnesota Wild), Filip Forsberg (Nashville Predators), Alexander Holtz (New Jersey Devils), Marcus Johansson(Minnesota Wild), William Karlsson (Vegas Golden Knights), Adrian Kempe (Los Angeles Kings) Gustav Nyquist (Nashville Predators), Rickard Rakell (Pittsburgh Penguins), Fabian Zetterlund (San Jose Sharks)

🇸🇰 Slovensko: Mládí vpřed

Pro Slovensko uděláme výjimku a zaměříme se na hráče bez smlouvy. Pravděpodobně nejreálnějším kandidátem na MS v hokeji 2024 je Martin Pospíšil z Calgary Flames. Kanadský tým sice stále bojuje o play-off, ale v případě neúspěchu by fyzicky zdatný útočník mohl posílit výběr Craiga Ramsayho. Jako jeden z mála Slováků v NHL má navíc platný kontakt na příští ročník.

Končící smlouvy a případné závazky v AHL komplikují situaci obránci Patriku Kochovi a útočníkům Pavlu Regendovi, Miloši Kelemenovi, Mariánu Studeničovi a Tomáši Tatarovi. Smlouvy v NHL mají platné tři opory Martin Fehérváry, Erik Černák a Šimon Němec. Všichni mají stále reálnou naději na účast v play-off NHL. Pokud zůstanou ve svých klubech mimo nejlepší osmičku, první dva jmenovaní měli v průběhu sezony zdravotní problémy, takže je otázkou, zda budou k dispozici pro mezinárodní akce.

Nad startem Jurije Slafkovského visí otazník. Vedení Montrealu Canadiens prohlásilo, že se slovenským útočníkem zatím nemluvilo o možnosti odchodu na MS. Do play-off je pro Habs ještě daleko, situaci však mohou zkomplikovat nedávné problémy slovenského útočníka v dolní části těla. Návrat pod křídla kanadského trenéra Ramsayho by volbě draftu 2022 rozhodně prospěl. Pokud by na šampionát zavítali i zmíněný Logan Cooley z USA a Šimon Nemec z New Jersey Devils, v Ostravě by se potkaly tři nejlepší volby draftu NHL z před dvou let.

Obránci: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Patrik Koch (Arizona Coyotes – bez smlouvy pro ročník 2024/25), Šimon Nemec (New Jersey Devils),
Útočníci: Miloš Kelemen (Arizona Coyotes – bez smlouvy), Martin Pospíšil (Calgary Flames), Pavol Regenda (Anaheim Ducks – bez smlouvy), Juraj Slafkovský (Montreal Canadiens), Marián Studenič (Seattle Kraken – bez smlouvy), Tomáš Tatar (Seattle Kraken – bez smlouvy)

🇩🇪 Německo: Ve hře několik jmen

Moritz Seider byl ve svých 22 letech jedním z nejdůležitějších hráčů stříbrných medailistů z mistrovství světa 2023. V létě mu však končí smlouva a jeho příjezd na šampionát je tak nepravděpodobný. Hvězdní útočníci Tim Stützle z Ottawy Senators a JJ Peterka z Buffala Sabres mají platné smlouvy i pro sezonu 2024/25. Tento tandem by se okamžitě zařadil mezi největší hvězdy letošního mistrovství světa. Německý národní tým by mohl posílit také Nico Sturm ze San Jose Sharks.

🇫🇷 Francie: Spíš nic než moc

V zámořské lize působí také dva zavedení francouzští hokejisté. Útočníci Alexandre Texier z Columbusu Blue Jackets a Pierre-Edouard Bellemare mají smlouvu jen do léta 2024, ale na mistrovství světa pravděpodobně nechtějí riskovat zranění.

🇱🇻 Lotyšsko, 🇵🇱 Polsko a 🇰🇿 Kazachstán bez podpory z NHL

Jedno z největších překvapení MS 2023 z bronzového Lotyšska bude čekat na verdikt Zemguse Girgensonse z Buffala Sabres. Důraznému útočníkovi letos v létě končí smlouva a navíc si naposledy zahrál na mistrovství světa v roce 2017. Do Ostravy pravděpodobně neodcestuje. Polsko a Kazachstán pro změnu nemají v NHL zastoupení.