Týmy na MS 2024 skládají hvězdné týmy. Potvrzené jsou už první jména z NHL

3 minuty čtení

Konec sezony v NHL neznamená celý konec ročníku pro všechny. Účast na mistrovství světa 2024 přislíbilo několik hvězd nejlepší hokejové ligy světa. Které elitní hokejisty budeme moci v Praze a Ostravě sledovat v přímém přenosu?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Kanada: Potvrzena první superstar, další budou následovat

Vedení kanadské reprezentace informovalo hráče, že pokud mají zájem o místo na soupisce elitního mezinárodního turnaje v roce 2025, kde se utkají Kanada, USA, Finsko a Švédsko, a zároveň si chtějí zahrát na zimních olympijských hrách 2026, měli by přijmout pozvánku na mistrovství světa 2024.Javorové listy vidí v mistrovství světa skvělou příležitost, jak dát hráčům na prahu nominace šanci otestovat své kvality.

Kanadský tým by však měli posílit i hokejisté, kteří mají místo pod pěti olympijskými kruhy téměř jisté. Patří mezi ně například Connor Bedard, který je považován za jeden z největších hokejových talentů 21. století. Podle Darrena Dregera z TSN by měl nejcennější dres obléknout také sedmnáctiletý Macklin Celebrini, který by měl být jedničkou draftu v tomto kalendářním roce. Ochotu přijet deklarovali také tři hráči Buffala Sabres. Na pražském ledě by se měli objevit také Bowen Byram, jednička draftu 2021 Owen Power a útočník Dylan Cozens. Kanadský tým doplní brankář St Louis Blues Jordan Binnington.

Na druhou stranu pozvánku odmítl brankář Sam Montembeault z Montrealu Canadiens, který loni vynikajícími výkony dovedl Kanadu ke zlatým medailím. Pozvánku do národního týmu obdrželi také jeho spoluhráči Nick Suzuki a Kaiden Guhle, ale podle Arpona Base z The Athletic se k Maple Leafs připojí pouze druhý jmenovaný.

Účast na květnovém šampionátu odmítli produktivní útočník Philadelphie Flyers Travis Konecny i lídr produktivity Washingtonu Capitals Dylan Strome. Zraky fanoušků se však upírají především na lídra Pittsburghu Penguins Sidneyho Crosbyho, který by měl být určitě jednou z největších osobností letošního šampionátu. Kapitán Penguins však tentokrát do Prahy nepřijede.

USA: Co jméno, to hvězda

Národní tým USA je téměř kompletní. Američané často posílají na mistrovství světa mladé hokejisty, aby získali zkušenosti, ale s blížícími se významnými mezinárodními akcemi nechtějí nic podcenit. Reportér Andy Strickland proto v průběhu několika dní informoval o příjezdu velkých hvězd NHL.

Fanoušci v Ostravě se mohou těšit na přítomnost fantastického playmakera Johnnyho Gaudreaua z Columbusu Blue Jackets, elitního kanonýra Colea Caufielda, kapitána Ottawy Senators Bradyho Tkachuka a technické finesy Trevora Zegrase. Mezi opory obrany Chicaga Blackhawks by mělo patřit duo Seth Jones – Alex Vlasic. Oficiálně zatím není potvrzen ani příchod Matta Boldyho z Minnesoty Wild. Jistý je také příchod elitního obránce Zacha Werenskiho z Columbusu Blue Jackets. Účast přislíbila i hvězda Buffala Sabres Tage Thompson, který je však zraněný a jeho start v Ostravě je ohrožen. Kapitán Detroitu Red Wings Dylan Larkin do Ostravy nepřijede kvůli zdravotním komplikacím. Trenérem amerického týmu bude John Hynes, který je od listopadu 2023 koučem Minnesoty Wild.

Švédsko: „Tři koruny“ se mohou spolehnout na největší hvězdy

Rasmus Dahlin se na tiskové konferenci po skončení sezóny pozitivně vyjádřil také k účasti. Jednička draftu 2018 patří mezi širší špičku hokejových obránců na světě a rozhodně bude jedním z výrazných lídrů „Tří korunek“. Mladšího krajana doplní zkušený veterán Erik Karlsson z Pittsburghu Penguins. Ten v loňském ročníku 2022/23 získal Norrisovu trofej pro nejlepšího obránce roku. Tre Kronor se mohou pochlubit možná nejlepší obranou na turnaji. Po neúspěšném play-off se do Česka rozhodl přijít jeden z nejlepších zadáků současnosti Victor Hedman z Tampy Bay Lightning. Švédové mohou počítat také s Andre Burakovskym z týmu Seattle Kraken.

Tým by měl posílit také Jesper Bratt, nejproduktivnější hráč New Jersey Devils. Švédský rychlík momentálně čeká na souhlas svého zaměstnavatele se startem. O brankářský post se v NHL postará trojice Filip Gustavsson (Minnesota Wild), Samuel Ersson (Philadelphia Flyers) a Jesper Wallstedt (Minnesota Wild).

Své slovo bude mít také útočník Detroitu Red Wings Lucas Raymond. Obávaný střelec původně prohlásil, že pokud se svým zaměstnavatelem nepodepíše novou smlouvu do začátku mistrovství světa, do České republiky nepřijede. Novou smlouvu sice nemá, ale Tři korunky s ním stále oficiálně počítají. Dalším velkým jménem v ofenzivě je Adrian Kempe z Los Angeles Kings, který po vyřazení v prvním kole play off slíbil, že bude hrát.

Finsko: Elitní sniper se k týmu nepřipojí

Spekulace se nenaplnily. Patrik Laine z Columbusu Blue Jackets se zapojil do asistenčního programu NHLPA a stále bojuje s psychickými problémy. Mnozí finští fanoušci doufali, že přijde do Česka, aby se vzpamatoval z nepovedené sezony, ale Jere Lehtinen pro finský portál Iltalehti uvedl, že zkušený kanonýr se k „Suomi“ nepřipojí. Zranění připravilo o účast na MS 2024 také Matiase Maccelliho, který letos patřil k nejvýraznějším ofenzivním osobnostem Arizony Coyotes.

Mezi prvními potvrzenými jmény z NHL je dvojice útočníků Mikael Granlund – Jesse Puljujärvi. Druhý jmenovaný se v průběhu sezóny zotavoval ze zranění a o místo v sestavě bude bojovat během předsezónní přípravy. Útočník San Jose Sharks Mikael Granlund má prakticky jisté místo na soupisce finské reprezentace.

Německo: Elitní superhvězda nepřijede

Němci by ve svém týmu rádi viděli Tima Stützla z Ottawy Senators. Kanadská opora se národnímu týmu omluvila, jak informoval Murray Pam. Němci mohou počítat s příchodem JJ Peterky z Buffala Sabres, který byl loni s bilancí 6+6 třetím nejproduktivnějším hráčem MS. Po Peterkovi ohlásili příchod také brankář Philipp Grubauer ze Seattlu Kraken a zkušený útočník Nico Sturm, který strávil poslední dvě sezony v San Jose Sharks.

Ve stejné situaci jako Švéd Lucas Raymond je i elitní bek Moritz Seider. Ofenzivně laděný obránce čeká na podpis nové smlouvy. Pokud se tak stane ještě před začátkem mistrovství světa 2024, připojí se k německému týmu.

Švýcarsko: Helvéti se budou chtít pomstít za loňský rok

V loňském roce patřilo Švýcarsko k nejžhavějším kandidátům na medaile. Ve čtvrtfinále však nečekaně podlehlo Německu 1:3 na zápasy. Letos si budou chtít napravit reputaci. Pomoci jim k tomu má kvarteto ohlášených posil z NHL. Do brankoviště se postaví brankář New Jersey Devils Akira Schmid, kterému bude v obraně pomáhat jeho spoluhráč Jonas Siegenthaler. Mezi ofenzivní opory budou patřit kapitán New Jersey Nico Hischier a Philipp Kurashev z Chicaga Blackhawks, který si dobře rozuměl s hvězdným Connorem Bedardem. Účast přislíbil také Nino Niederreiter z Winnipegu Jets, který vynechal play-off. Pozitivně se k účasti na vyjádřila i největší švýcarská osobnost v NHL, bek Roman Josi z Nashvillu Predators, a „helvéti“ tak mohou se svou největší hvězdou v případě vypadnutí počítat.